4.9.2020

Palomiehen ammatti on yksi fyysisesti raskaimmista ammateista. Heitä työskentelee Suomen pelastuslaitoksissa noin 4000 henkilöä. Työtä on paljon ja siihen kuuluu raskaita fyysisiä työvaiheita kuten raivausta ja savusukellusta. Kuumuus ja raskaat suojavarusteet lisäävät edelleen työn kuormittavuutta ja aiheuttavat väsymistä. Raskaan fyysisen työn aiheuttama väsymys lisää työturvallisuusriskejä ja, erityisesti kroonistuessaan, on myös riskitekijä tuki-ja liikuntaelinvaivojen kehittymiselle.

Kuntien eläkevakuutuksen tilastojen mukaan vuosina 2000-2015 eläköityneistä palomiehistä 40 % jäi työkyvyttömyyseläkkeelle. Ennenaikaisen eläköitymisen syyt löytyvät pääasiassa tuki-ja liikuntaelinsairauksista.

– Riittävä palautuminen raskaan työsuorituksen jälkeen, ennen seuraavaa suoritusta, on oleellista työkyvyn, toimintakyvyn ja työturvallisuuden kannalta, erikoistutkija Satu Mänttäri Työterveyslaitoksesta toteaa.

Palautumiseen voi vaikuttaa

Työterveyslaitos on tutkinut pelastajan palautumista raskaasta työstä laajassa tutkimuskokonaisuudessa yli kymmenen vuoden ajan. Kyseisissä tutkimuksissa on selvinnyt, että pelastajan lihaksisto ei ehdi palautua täysin seuraavaan työvuoroon mennessä. Raskaasta työstä palautuminen voi kestää yli 28 tuntia. Aiemmissa tutkimuksissa on myös havaittu, että lihaksiston paikallista palautumista voidaan nopeuttaa erilaisilla palautumismenetelmillä.

Pelastajan työ on kuitenkin kokonaisvaltaisesti kuormittavaa, eikä palautumiseen ole aiemmin kiinnitetty huomiota koko kehon tasolla työelämään liittyvissä tutkimuksissa. Nyt toteutetussa tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin vakioiduissa laboratorio-olosuhteissa, kuinka paljon raskaan työn jälkeistä palautumista voidaan tehostaa käyttämällä palauttavaa, sumusuihkumenetelmällä toteutettavaa viileä-tai viileä-lämminvesialtistusta. Palautumista seurattiin hormonimuutosten, autonomisen hermoston aktiivisuuden, hermolihasjärjestelmän toiminnan ja suorituskykymuutosten avulla.

Sumusuihkualtistus on tehokas, helppo ja nopea tapa jouduttaa palautumista

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että molemmat sumusuihkualtistukset nopeuttavat palautumista. Tutkimuksen perusteella voidaan suositella molempia sumusuihkualtistuksia käytettäväksi jokapäiväisten rutiinien yhteydessä sekä työpaikalla että vapaa-aikana edistämään palautumista ja työhyvinvointia.

– Viileäsumusuihkualtistus osoittautui hieman viileä-lämminaltistusta tehokkaammaksi. Tutkittavien subjektiivinen arvio sumusuihkujen tehosta vahvisti mitatun tuloksen. Kuitenkin, mitatusta tuloksesta poiketen heidän arvionsa mukaan viileä-lämmin altistus oli hieman tehokkaampi, Mänttäri kuvaa.

– Koko kehon kylmähoitoa on jo pitkään osattu hyödyntää mm.  ammattiurheilussa vähentämään lihaskipuja, nopeuttamaan palautumista harjoitus- ja kilpailukaudella. Kylmähoito on myös tehokas kivunlievittäjä. Sumusuihkulla toteutettavat palautumismenetelmät voidaan helposti siirtää käytännön työelämään nopeuttamaan palautumisprosessia ja vähentämään lihasväsymyksen aiheuttamaa toimintakyvyn heikentymistä ja liikuntaelinoireiden riskiä, kertoo toimitusjohtaja Panu Vapaavalta sumusuihkuja valmistavasta Amandan Healthcare Oy:sta.

– Tuloksiamme voi helposti soveltaa ja hyödyntää kaikissa pelastustoimen ammateissa sekä vastaavissa raskasta fyysistä työtä sisältävissä ammateissa, Mänttäri toteaa.

 

Lisätiedot:

Erikoistutkija Satu Mänttäri, Työterveyslaitos, puh. 043 8253596, satu.manttari[at]ttl.fi

Toimitusjohtaja Panu Vapaavalta, Amandan Healthcare Oy, puh. 045 120 6441, panu[at]amandan.fi

Tutkimusraportti Julkarissa: >>Fyysisen kuormituksen hallinta pelastajan työssä : Uusi lähestymistapa palautumisen edistämiseksi (siirtyy Julkariin)