14.12.2018

Tiedote 43/2018

Suomessa määrätään eniten Euroopassa sairauslomia kivun takia*, mutta sairausloma ei ole asiantuntijoiden mukaan paras ratkaisu kivun hoitoon.  Uusin tutkimustieto on lisännyt ymmärrystä kivun mekanismeista kuten aivojen ja keskushermoston roolista kivun syntymisessä. Joissakin tapauksissa pitkäkestoisesta kivusta kärsivän kivunsäätelyjärjestelmään on voinut tulla toimintahäiriö, yliherkistyminen.

– Keski-iässä ilmenevän kivun taustatekijät voivat olla jo lapsuudessa tai työurien alun kuormituksessa. Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen onkin tärkeää, jotta kipu ei pääsisi kroonistumaan ja heikentämään työkykyä, kertoo akatemiatutkija Tea Lallukka Työterveyslaitoksesta.

Pitkittynyt kipu nostaa riskiä päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Yksilön kärsimyksen lisäksi kipu käy kalliiksi niin yrityksille kuin yhteiskunnallekin. Eläketurvakeskuksen mukaan 26 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä johtui TULE-sairauksista vuonna 2017.

Kivun ja TULE-sairauksien hoidon työkalupakki on laajentunut

– Lisääntyneen tutkimustiedon myötä kivun hoidon työkalupakki on laajentunut. Lääkkeettömät hoidot tepsivät kipuun usein Burana-reseptiä paremmin, kertoo lääkäri ja kipututkija Helena Miranda.

Osalla kivusta kärsivillä voi ollakin vain vähän sairauspoissaoloja. Vähäisiä poissaoloja selittävät hyvät työolot, normaali paino ja hyvä uni.**

– Työ on kroonisesta kivusta kärsivälle usein parasta kuntoutusta. Esimiehille pitäisikin saada lisää tietoa ja ymmärrystä pitkiltä sairauslomilta palaavien tilanteesta.  Meidän pitää päästä pois On/Off -ajattelusta, ja ymmärtää, että vähemmälläkin työkyvyllä voi tehdä töitä, kunhan töitä on sopivasti, muistuttaa Miranda.

Työterveyshuolto esimiesten ja yritysten kumppanina

Työkyky muodostuu työn ja terveyden välisestä suhteesta, jonka asiantuntija työterveyshuolto on.

– Työntekijän työkykyä voidaan tukea terveydenhuollon ja ammatillisen sekä lääkinnällisen kuntoutuksen keinoin, mutta usein hyödyntämätön potentiaali löytyy työhön vaikuttamisesta, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Eira Roos Aavasta.

– Työterveyshuolto on erinomainen kokeilualusta viedä tutkimustietoa heti käytäntöön, sillä asiakasyritysten kanssa pystyy kevyellä prosessilla sopimaan piloteista ja testaamaan, miten kyseisessä ympäristössä tutkimustulokset ovat sovellettavissa.

Myös työkykyjohtaja Kristiina Halonen Ilmariselta korostaa yhteistyötä työkyvyn tuessa

­– Työkyky on monen tekijän summa, ja työkyvyn johtaminen vaatii tiimityötä työnantajan, HR:n, esimiesten ja työterveyden kesken.

TULE-ongelmien ehkäisy on kaikkien hallinnonalojen asia

– Koska tule-ongelmat vievät harvemmin hengen, niiden aiheuttama inhimillinen kärsimys ja kansantaloudelliset menetykset eivät saa ansaittua sijaa julkisessa keskustelussa, väittää Tule ry:n toiminnanjohtaja Marja Kinnunen.

Tule-ongelmien ehkäisy ja kansalaisten toimintakyvyn tukeminen ovat kuitenkin kaikkien hallinnonalojen asioita. Esimerkiksi joissakin kunnissa on herätty asiaan ja tarjotaan matalan kynnyksen liikuntapalveluja ja ilmaista liikunnan ohjausta kuntalaisille.

Myös järjestöjen rooli kannattaisi huomioida. Kun esim. nivelrikko vie toimintakykyä, voi sopiva jumpparyhmä löytyä paikallisen nivelpiirin kautta. Järjestöt tarjoavat myös vertaistukea.

Työterveyslaitoksen järjestää Vieläkö kipu vie? TULEvaisuuden ratkaisuja työkyvyn tueksi ja kivun hallintaan -seminaarin perjantaina 14.12.2018 klo 9 -12 Folkhälsanin Ossian-salissa Helsingissä osoitteessa Topeliuksenkatu 20. Tilaisuuden avaa johtaja Pauli Forma Työterveyslaitoksesta. Puheenjohtajana ja paneelin vetäjänä on fysiatri, professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta.

 TUTUSTU OHJELMAan

 Tietoa kivusta ja keinoja kivunhallintaan

Terveyskylän Kivunhallintatalo (HUS)

Ota kipu haltuun (Helena Miranda)

TULE-terveys

Tuki- ja liikuntaelinten terveys (Työterveyslaitos)

Suomen Tule ry

Lisätiedot:
Tea Lallukka, akatemiatutkija, Työterveyslaitos, puh. 043 825 4882, tea.lallukka@ttl.fi
Helena Miranda, lääkäri ja kipututkija, hmir24@gmail.com
Eira Roos, työterveyshuollon erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aava Oy, puh.041 5231239,  eira.roos@aava.fi

Lähteitä:

* Breivik H, Survey of Chronic pain in Europe (Helena Mirandan haastattelu Kuntoutusyrittäjät-lehdessä 17.3.2018))

**Protective determinants of sickness absence among employees with multisite pain-a-7-year follow up. Pain. 2017 Feb;158(2):220-229. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000741.