26.7.2017

Kiireinen työtahti

On luonnollista, että siirtyminen lomalta arkeen tuntuu haastavalta riippumatta siitä, oliko loma onnistunut. Arkirytmi palautuu askel askeleelta yleensä noin 1-2 viikon kuluessa ja sen palautumista voi helpottaa muutamalla yksinkertaisella keinolla.

Totuttele työrytmiin

Ensimmäisinä työpäivinä kannattaa totutella työrytmiin ja aloittaa töistä, joita on suunnitellut tekevänsä heti loman jälkeen. Väsymystä ei kannata säikähtää, sillä mieli ja keho eivät ole vielä tottuneet arkeen. Työpäivät kannattaa pitää normaalin pituisina, eikä niihin pidä sisällyttää liikaa asioita.

Ajattele uusista näkökulmista

Muista, että loman päätyttyäkin on vapaa-aikaa, josta voi nauttia. Toteuta omaan hyvinvointiisi liittyviä ideoita, joita sait lomalla ja suunnittele myös työasioitasi eteenpäin. Työyhteisössä on hyvä tarkastella vakiintuneita käytäntöjä kriittisesti ja pohtia töiden järjestämistä uudella tavalla.

Suuntaa katseesi kohti tulevia lomia                         

Mieti, jäikö lomalla tekemättä jotain sellaista, mitä haluaisit tehdä seuraavalla lomalla tai ala muuten vain miettimään jo tulevan loman suunnitelmia. Se antaa virtaa myös työntekoon.

Pohdi, voisitko tehdä jotakin toisin

Jos lomaltapaluu tuntui tällä kertaa raskaalta, kannattaa miettiä, miten sitä voisi helpottaa tulevien lomien yhteydessä. Mikäli palasit töihin maanantaina, yritä sopia lomaltapaluu seuraavalla kerralla keskelle viikkoa — tällöin saat kevyemmän startin, kun ensimmäinen työviikko on lyhyt. Vaikeiden aamuherätysten kanssa kamppailevan kannattaa virittää herätyskello työrytmiin jo muutamana päivänä ennen työhönpaluuta, eikä viimeisiä lomapäiviä kannata kuormittaa tiiviillä ohjelmalla. Loman pituus voi myös vaikuttaa siihen, miltä palaaminen töihin tuntuu.