Hyvien käytäntöjen kilpailu

Kuvituskuva: Terveydenhuollon työntekijä digitaalisuuden symbolien ympäröimänä

Hyvien käytäntöjen kilpailun esikarsinnan voittajat valittu – kohti eurooppalaista loppukilpailua

Hyvien käytäntöjen kilpailussa etsittiin jälleen toimintamalleja ja ratkaisuja, joilla organisaatiot ovat parantaneet työterveyttä, työturvallisuutta ja tuottavuutta työpaikoilla eri puolilla Eurooppaa. Tämän kertaisen kilpailun teemana oli erityisesti työterveyden ja -turvallisuuden edistäminen digitaalisessa ympäristössä. Suomen esikarsinnasta jatkoon selviytyivät Treili Oy ja Viatris Oy.

Osana Terveellinen työ -kampanjaa järjestettävä Hyvien käytäntöjen kilpailu nostaa esiin innovatiivisia ja helposti monistettavia toimintamalleja. Tavoitteena on tuoda esille onnistuneita ratkaisuja, jotka ehkäisevät työterveys- ja työturvallisuusriskejä joko digitaalisten järjestelmien käytössä tai digitaalisessa työympäristössä.

Kilpailu etenee kahdessa vaiheessa: ensin kilpailuesimerkit arvioidaan kansallisella tasolla, minkä jälkeen kolmikantainen eurooppalainen tuomaristo valitsee lopulliset voittajat. Heidät palkitaan marraskuussa 2025 Espanjan Bilbaossa.

Suomen esikarsinnasta jatkoon päässeet Treili Oy ja Viatris Oy ovat kehittäneet innovatiivisia käytäntöjä työterveyden ja -turvallisuuden edistämiseksi.

Kysyimme molemmilta työpaikoilta viisi kysymystä heidän kehittämistään toimintamalleista ja ratkaisuista. Lue yritysten vastaukset ja inspiroidu hyvistä käytännöistä!

Treili Oy: Työelämän laadun jatkuva seuranta lisää hyvinvointia ja tuottavuutta

1. Mitä yrityksenne tekee?

Treili Oy on suomalainen sosiaalialan yritys, joka tarjoaa mielenterveyspalveluita, ikäihmisten palveluita ja perhepalveluita. Olemme Sopimusvuorisäätiön omistama yhteiskunnallinen yritys mikä tarkoittaa, että liikevoittomme käytetään asiakkaidemme ja henkilöstömme hyvinvointiin sekä palveluidemme kehittämiseen. Tuotamme palveluita hyvinvointialueiden ostopalvelukumppaneina ja meitä kohtaamisen asiantuntijoita on Treilillä noin 250. 

2. Millaisen haasteen kohtasitte ja halusitte ratkaista?

Tavoitteenamme on ollut saada reaaliaikaista tietoa työtekijöidemme kokemasta työelämän laadusta Treilillä. 
Halusimme vaikuttaa työntekijöidemme työkyvyn tukemiseen ja löytää välineitä työelämän laadun parantamiseen sekä siihen liittyvään päätöksentekoon ja johtamiseen. 

3. Miten lähditte ratkaisemaan haastetta – mitä toimenpiteitä toteutitte?

Otimme käyttöön työelämän laadun seurannan vuonna 2018. Tämä tarkoittaa, että kysymme henkilökunnalta sähköisellä lomakkeella säännöllisesti neljä kysymystä, jotka liittyvät työelämään ja työssä jaksamiseen. Vastauksista muodostetaan indeksi, joka kuvaa työelämän laadun kehittymisen suuntaa yrityksessämme. 

Vastaukset käydään säännöllisesti läpi sekä yksikkö- että organisaatiotasoilla ja haasteisiin etsitään ratkaisua yhdessä työnantajan ja työntekijöiden kesken. Olennaista on, että päätöksenteko perustuu työntekijöiltä saatuun tietoon siitä, mitä missäkin ajassa tulisi parantaa tai kehittää. 

4. Mitä konkreettisia tuloksia ratkaisunne toi työpaikallanne?

Työelämän laatu Treilillä on parantunut lähes joka vuosi, mikä tarkoittaa, että yritys koetaan entistä paremmaksi työpaikaksi. Organisaatiotason indeksi nousi vuosien 2020 ja 2024 välillä 57,8 prosentista 67,7 prosenttiin. 

Työntekijöiden näkemysten kysyminen ja niihin reagoiminen on ollut keskeisessä roolissa parannusten saavuttamisessa. Esimerkiksi, kun kyselyvastauksissa nousi esille asukkaiden hoidettavuuden ja työn fyysisyyden lisääntyminen, reagoimme tilanteeseen hankkimalla apuvälineitä ja vahvistamalla ergonomiaosaamista. Jokaiseen hoivayksikköön nimettiin muun muassa ergonomiavastaava, laadittiin työnkuvaus, määriteltiin tehtäväkohtainen palkanlisä ja vastaavat koulutettiin tehtävään. 

Vastaavia kyselyn tuloksiin perustuvia toimenpiteitä on toteutettu Treilillä lukuisia muitakin.

5. Mitä muut työpaikat voivat oppia teidän hyvästä käytännöstänne?

Etenkin sote-sektorilla, missä työ perustuu käsiparien määrään, työoloja ja työntekijöiden hyvinvointia kannaattaa seurata jatkuvasti. Säännöllinen tiedonkeruu tukee tiedolla johtamista ja päätöksentekoa.   

Lue lisää Treilistä

Viatris Oy: Aktiiviset tauot hybrityöympäristössä

1. Mitä yrityksenne tekee?

Viatris on maailmanlaajuinen terveydenhuollon yritys, jolla on toimintoja yli 165 maassa. Viatrisilla teemme jatkuvasti työtä sen eteen, että mahdollisimman moni voi elää terveemmin läpi elämän. Suomessa meillä on yli 30 työntekijää. Olemme osa Suomi-Baltia klusteria, johon kuuluvat myös Viro, Latvia ja Liettua. Yhteensä meitä on noin 100 myynti- tai asiantuntijatehtävissä toimivaa työntekijää. 

2. Millaisen haasteen kohtasitte ja halusitte ratkaista?

Työskentely on muuttunut yrityksessämme etä- ja hybridityöksi, eli päivän aikana tapahtuva hyötyliikunta jää usein vähäiseksi. Liikunta tutkitusti edesauttaa vireystilaa sekä vähentää tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia, ja siksi halusimme tukea pääosin asiantuntijatyötä tekevien työntekijöidemme fyysistä aktiivisuutta työpäivien aikana ja samalla lisätä Suomi-Baltia-klusterin yhteisöllisyyttä liikkumalla yhdessä työpaikalla tai etänä.

3. Miten lähditte ratkaisemaan haastetta – mitä toimenpiteitä toteutitte?

Aloitimme vuoden 2024 alussa kaksi kertaa viikossa virtuaalisesti toteutettavan ja kerrallaan 10 minuuttia kestävän aktiivitauon. Käytännössä tanssimme tiistaisin ja torstaisin teemme lihaskuntoa ja venyttelyä ulkopuolisen yhteistyökumppanimme johdolla. Lisäksi käytettävissämme on arkisto, josta löytyvät videotallenteet lihaskunto- ja venyttelyharjoituksiin. 

Meille erityisen toimivan tästä virtuaalitoteutuksesta tekee se, että pääsemme liikkumaan innostavalla ja hauskalla tavalla yhdessä Baltian kollegoiden kanssa.

4. Mitä konkreettisia tuloksia ratkaisunne toi työpaikallanne?

Loppuvuodesta 2024 tehtyyn kyselyyn vastasi 50 % osallistujista, ja heistä 62 % oli lisännyt aktiivisuuttaan työpäivien aikana muutenkin kuin osallistumalla aktiivitaukoihin. 87 % vastaajista koki olevansa iloisempia ja virkeämpiä. Väsymys sekä selkä- ja niskakivut olivat myös vähentyneet tai niitä ei ollut ollenkaan fyysisen aktiivisuuden lisääntymisen myötä. 

Toimistolla ollessamme liikumme isolla porukalla avotilassa, mikä on lisännyt yhteisöllisyyttä ja naurua toimistolla. Iso merkitys on johdon esimerkillä, kun toimitusjohtajasta alkaen yrityksen henkilöstö osallistuu matalalla kynnyksellä aktiivitaukoihin riippuen omasta työtilanteestaan.

5. Mitä muut työpaikat voivat oppia teidän hyvästä käytännöstänne?

Virtuaaliset minitauot liikunnan parissa ovat ennen kaikkea helppo toteuttaa kustannustehokkaasti, vievät vähän aikaa työpäivästä ja ovat valmiiksi kalenteroitu osallistujille. 

Aktiivitauon pitämiseen tarvitaan vain nettiyhteys ja alusta, jonka kautta videoyhteyden jakaminen on mahdollista. Osallistuminen onnistuu perustyövaatteissa ilman erillisiä liikuntavälineitä Ohjaaja näyttää liikkeet sanattomasti, jolloin harjoitukset soveltuvat helposti monikielisiin työyhteisöihin. 

Lue lisää Viatriksesta

Lisätiedot

Henkilökuva Taina Pääkkönen

Taina Pääkkönen

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
taina.paakkonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2616