Opiskelija tai työuraa aloittava, näin kevennät kuormitusta

Kaksi nuorta työskentelee kahvilassa

Kun kevennät kehon ja mielen kuormitusta, jaksat paremmin

Keventämiseen tarvitset päivittäin liikettä, taukoja ja palautumista. Ota nämä tavaksi jo opiskeluaikana, niin saat hyvät eväät työelämään.
 

  1.  Tauotus on tärkeä taito työelämässä. Pidä ainakin paljon parin minuutin mikrotaukoja. Sulje esimerkiksi silmät ja hengittele hetken syvään.
  2. Jos istut pitkään paikallaan, nouse ylös puolen tunnin välein. Myös istuessa voi liikkua. Pyöritä vaikka hartioita ja nilkkoja tai jännitä pakaroita.
  3. Opettele jo työuran alussa oikeat työasennot. Näin ehkäiset erilaisia nivelkulumia. Keho on työväline, pidä siitä hyvää huolta. Käytä myös työhösi kehitettyjä aputyövälineitä keventämään kuormitustasi.
  4. Pelaatko paljon? Pidä hyvää huolta selästä ja niska- ja hartiaseudusta. Jos teet muutenkin päivän aikana paljon jotain samaa liikettä, tee väliin vastaliikkeitä ja vältä lihasjumit.
  5. Arkiliikkuminen riittää, aina ei tarvita hikiliikuntaa. Esimerkiksi jo puolen tunnin kävely päivittäin tuo paljon terveyshyötyjä. Liiku myös seurassa. Päivän liikunnat voi myös jakaa useampaan 10 minuutin taukojumppaan.
  6. Teetkö paljon työtä päätteellä? Laita turha aivokuorma, kuten keskeytykset ja tietotulva, kuriin. Mykistä esimerkiksi turhat hälyt ja käytä vastamelukuulokkeita.
  7. Palaudutko joka päivä jo opintojen tai työn lomassa? Näin kuormitus ei pääse kasaantumaan. Vapaa-ajalla palaudut paremmin, kun teet jotain ihan erilaista, mitä teet opiskellessa tai työssä. Jos työsi on fyysisesti raskasta, silloin sopisi kevyempi liikuntaharrastus.
  8. Panosta hyvään opiskelukykyyn, se auttaa hyvään alkuun myös työelämässä. Aivot toimivat tehokkaasti, kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan ja karsit hälyjä. Mitkä ovat sinulle parhaat keinot oppia ja edetä tavoitteitasi kohti?
  9. Tunnista omat rajasi. Mitä sinä haluat ja miten jaksat. Omien tarpeiden tunnistaminen ja niistä kertominen on tärkeää myös työelämässä, erityisesti jos teet hoito- ja hoivatyötä, jossa autat muita ihmisiä.
    Ks myös SAK:n Työelämän pelisäännöt (tyoelamanpelisaannot.fi)
  10. Kysy kevennysvinkkejä myös kavereiltasi. Hae tarvittaessa tukea jaksamiseen. Oletko jo tutustunut Mielenterveyden tuen työkalupakkiimme?