Testaa itsesi kuntolaskurilla

Haluatko tietää, mihin kuntosi riittää työ- ja vapaa-ajalla? Tee sarja testejä, syötä tulokset laskuriin ja saat raportin kunnostasi. Voit verrata tuloksiasi joko väestön tai pelastusalan viitearvoihin.
Kaksi henkilöä juoksulenkillä.

Kroppa ja Nuppi kuntoon -kuntolaskurista saat

  • arvion kestävyyskunnostasi taustatietojesi perusteella
  • arvion siitä, millaisiin työ- tai arkielämän toimintoihin kykenet kestävyyskuntosi puolesta kuormittumatta liikaa
  • arvion perusaineenvaihdunnan tasostasi ja kestävyyskunnon harjoittelualueesi (arvioidaan sykkeen perusteella).

Jos syötät testituloksesi laskuriin, saat palautteen kustakin yksittäisestä testistä. Jos taas haluat saada tekemiesi testien perusteella yleispalautteen toimintakyvystäsi, tee vähintään yksi testi jokaisesta toimintakyvyn osa-alueesta (kestävyyskunto, kehonkoostumus, tasapaino, liikkuvuus, lihaskunto).

  1. Tutustu ohjeisiin testikokonaisuuden suorittamisesta.
  2. Tee testit ja täytä niiden tulokset laskuriin.
  3. Saat palautteen kuntotasostasi.

     

Ohjeet testikokonaisuuden suorittamisesta

Kuntotestien avulla voit kartoittaa monipuolisesti nykyistä kuntotasoasi. Niiden suorittamien ei vaadi huippukuntoa, vaan ne sopivat perusterveille henkilöille kuntotasoon katsomatta. Testit voi tehdä joko yksin, parin kanssa tai ryhmässä.

Huomaa, että yhdessä tekeminen parantaa testitulosten luotettavuutta ja testausturvallisuutta sekä saattaa olla hauskempaa.

Testiohjeet

Kehonkoostumuksen, liikkuvuuden ja tasapainon sekä lihaskunnon testiohjeet sisältävät testikuvausten lisäksi tarkat viitearvot. Halutessasi voit tulostaa tiedostot.

Suurin osa liikunnan tuomista terveyshyödyistä saavutetaan jo kohtuutehoisella fyysisellä aktiivisuudella, jolloin liikunnan aiheuttamat terveysriskit pysyvät pieninä. Mahdolliset terveysriskit liittyvät suurimmaksi osaksi hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin. Jos olet terve, voit aloittaa kevyen tai kohtuukuormitteisen liikunnan ilman terveystarkastusta.

Jos kuntotestiesi tuloksesi ovat keskitasoa huonompia oman ikäryhmäsi väestötason viitearvoihin verrattuna, tarkista liikuntatottumuksesi.

Testaa myös, kuinka

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Janne Halonen

Janne Halonen

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
janne.halonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2598
Jaana Laitinen

Jaana Laitinen

tutkimusprofessori
Sähköpostiosoite
jaana.laitinen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 6006
Elisa Weiste

Elina Weiste

johtava tutkija
Sähköpostiosoite
elina.weiste [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2077