Pienistä onnistumisista pitää puhua suureen ääneen

Onnistuminen on esimerkiksi sitä, että jokin työntekoa haittaava ongelma saadaan pois päiväjärjestyksestä. Toimitusjohtaja Mia Mantsinen haluaa tehdä arjen onnistumiset näkyviksi.
Toimitusjohtaja Mia Mantsinen

Parhaat hetket Mia Mantsisen työssä liittyvät ihmisiin. Niinkin arkisiin asioihin, että porukka moikkailee ja rupattelee työpaikalla. Tai siihen, että vanhaan tehtäväänsä kyllästynyt työntekijä alkaa uudessa työroolissaan taas loistaa.

”Meillä on alkuajoista lähtien ollut sellainen henki, että jokainen ihminen on yritykselle tärkeä ja jokaiseen pitää luottaa.”

Alkuajoilla Mantsinen viittaa kahteen veljekseen, jotka perustivat yrityksen 1970-luvun alussa. Toinen heistä on hänen isänsä.

Nykyisin Mantsinen Group Ltd Oy tarjoaa logistiikkapalveluita erityisesti metsäteollisuudelle sekä valmistaa materiaalinkäsittelykoneita ja satamanostureita. Koneita on toimitettu 30 maahan. Vahvimmat markkina-alueet ovat Skandinavia, Eurooppa ja Venäjä, mutta viime vuosina lisää kasvua on tullut varsinkin Latinalaisessa Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa.

Luottamus näkyy tekoina

Mia Mantsinen on toiminut liperiläisen perheyrityksen toimitusjohtajana kolmisen vuotta. Yritys työllistää 550 henkeä. Heidän joukossaan on isiä ja poikia, veljeksiä ja puolisoita. Työsuhteet ovat pitkiä, mikä tuo myös omat haasteensa:

”Meillä kymmeniä vuosia työskennelleiden työympäristö ja työn vaatimukset ovat muuttuneet jatkuvasti. Meidän pitää olla muutoksissa tukena, jotta he jaksavat tehdä töitä hyvällä innolla vuodesta toiseen.”

Luottamuksen kulttuurin vaaliminen on Mantsiselle tärkeää. Ilman luottamusta arki ei suju työyhteisössä eikä asiakkaan kanssa. Luottamus näkyy päivittäisinä tekoina:

Jokaista vastaantulijaa tervehditään. Hommat hoidetaan sovittuna aikana. Palaveriin tullaan ajoissa ja valmistautuneena. Neuvotteluhuone siistitään omilta jäljiltä ja kahvikupit viedään takaisin ruokalaan. Työkaveria autetaan.

”Nuo eivät ole mitään kummallisia juttuja. Henkilöstökyselyissäkin me-henki, yhdessä tekeminen ja henkilökohtaisen vastuun kantaminen ovat olleet korkealla tasolla.”

”Tämmöistä tästä nyt tuli”

Mia Mantsinen on yksi puhujista Nolla tapaturmaa -foorumin seminaarissa Turvallisuus on onnistumisia, joka pidetään verkossa marraskuussa 2020. Hän on sitä mieltä, että pienistäkin onnistumisista pitää puhua suureen ääneen.

”Ainakin meillä Pohjois-Karjalassa on tapana kursailla. Oman työn tulos kuitataan toteamalla, että tämmöistä tästä nyt tuli. On opittava näkemään, missä olemme hyviä tai mitä olemme saaneet aikaan. Se innostaa menemään eteenpäin.”

”Jos pieniä onnistumisia ei nosta esiin, ne hukkuvat massaan. Ihmisen mieli on sellainen, että negatiiviset asiat korostuvat helposti.”

Onnistuminen on esimerkiksi sitä, että jokin arkinen ongelma saadaan puserrettua pois yhdessä: Tuotannossa hankalaan työvaiheeseen keksitään ratkaisu, joka tekee työstä turvallisempaa. Tai sovitaan pelisäännöt siihen, kuinka siistissä kunnossa työpiste jätetään seuraavaksi töihin tulevalle työkaverille.

Optimismi on perusteltua

Toimitusjohtajan mukaan Mantsinen Groupin tulevaisuus näyttää työntäyteiseltä. Kolme viime vuotta ovat olleet kasvun aikaa, ja tänä vuonna vähän hengähdetään.

”Seuraavat valloitukset on tarkoitus tehdä Aasiassa. Toivottavasti saamme sieltä uusia asiakkaita, jotka luottavat meihin taas vuosikymmeniä. Yrityksemme ensimmäinenkin asiakas, nykyinen Stora Enson Enocellin tehdas, on edelleen asiakkaamme.”

Mia Mantsinen sanoo olevansa optimisti. Vaikka vastaan tulee haastaviakin tilanteita, ei ole mitään hätää, koska ongelmat pystytään ratkaisemaan yksi kerrallaan.

”Optimismini ei ole haihattelua, vaan perusteltua. Porukallemme on kertynyt niin iso määrä osaamista ja kyvykkyyttä.”

Jaa sisältö somessa!