Yrittäjien keinot palautua: ”Ennen tykkäsin kukkua, nyt rauhoitan iltani”

Työstä palautumista voi edistää jo työpäivän aikana. Kysyimme kolmelta yrittäjältä, mikä auttaa heitä palautumaan töissä ja vapaalla.

Pyrin pitämään jaloittelutauon vähintään kerran tunnissa, kertoo oululainen yrittäjä, erikoishammaslääkäri Petra Timonen.

Seisomaan nousu ja kävely potilasaikojen välissä rytmittävät työtä, johon kuuluu paljon istumista ja etukumaria asentoja.

Ruokatauko ja iltapäivän kahvitauko ovat tärkeitä hengähdyshetkiä. Timonen syö lounasruokalassa ja kuljettaa aina mukanaan hedelmiä tai muita terveellisiä välipaloja. Tauoilla myös työkaverien näkeminen virkistää.

Liikunta on hyvää vastapainoa työlle. Siihen löytyy helpoimmin aikaa viikonloppuisin ja silloin, kun lapsetkin ovat harrastamassa.

”Saan hyvää kuntoa ja jaksamista kuntosalilta, missä harjoittelen fysioterapeutin minulle laatiman ohjelman mukaan”, Timonen sanoo.

Viikonloppu on perhettä varten

Oululainen hiusmuotoilija Mervi Nyman työskentelee toisen yrittäjän kanssa parturi-kampaamo CoCossa. Liike on auki arkisin. Iltaisin ja viikonloppuisin he työskentelevät tarpeen mukaan, mutta harvoin.

”Viikonloppuna on mukava olla vapaalla perheen kanssa”, Nyman sanoo.

Hiusmuotoilijan tutkinnon lisäksi hänellä on lähihoitajan, hierojan ja kokin koulutus. Oman hyvinvoinnin ylläpitämisen kannalta niistä ei ole ainakaan haittaa.

Työpaikan lähellä ei ole lounasravintolaa, joten Nyman syö eväitä. Hänen mielestään tavallinen kotiruoka on hyvä perusta terveelliselle ja monipuoliselle eväsruokailulle.

Kampaajan työssä on paljon seisomista ja käsien kannattelua. Nyman kertoo, että niska-hartiaseutu ja selkä kipeytyvät herkästi. Harkitut, hyvät työasennot ja body pump -jumppatunnit kuitenkin pitävät kropan kunnossa.

Kaikki alkaa ajanhallinnasta

Yrittäjä Jussi Riikonen on sitä mieltä, että palautuminen lähtee ajanhallinnasta. Tekemättömät työt stressaavat enemmän kuin työnteko.

Riikonen pyörittää markkinointiviestintään erikoistunutta tuotantoyhtiötä Videcam Oy:tä ja toimii Oulun yrittäjien puheenjohtajana.

Kun samaan ajanjaksoon osuu paljon tilaisuuksia ja työtehtäviä, yrittäjän päivät venyvät. Myös yöllä tehtävät valokuvaukset kuormittavat.

”Raskaita jaksoja ei saa olla koko ajan. Palautumiseen on varattava aikaa. Aiemmin tykkäsin kukkua myöhään ja tehdä kaikenlaista, mutta nykyisin yritän rauhoittua iltakymmeneltä. Niin uni tulee paremmin”, Riikonen sanoo.

Kuvauksissa Riikosella on usein kymmenkiloinen reppu selässään. Hän myös tarpoo hangessa ja hankalissa maastoissa. Säännöllinen vapaa-ajan liikunta auttaa pysymään kunnossa.

”Teen pitkiä juoksulenkkejä. Ne ovat minulle ykkösjuttu.”

Jaa sisältö somessa!