Jännitätkö esiintymistä? Muista, että se on vuorovaikutusta

Myös kuulijat ovat vastuussa siitä, että esiintymistilanne onnistuu. Esiintymisen lisäksi pitäisi harjoitella yleisötaitoja.

Esiintymistä ei enää ajatella yksisuuntaisena viestintänä. Se on vuorovaikutusta, jonka onnistumisesta ovat vastuussa myös kuulijat", sanoo psykologi, psykoterapeutti Minna Martin.

Hänen mielestään esiintymisen lisäksi pitäisi harjoitella yleisötaitoja eli sitä, miten yleisön puolella osoitetaan kiinnostusta ja kannustetaan esiintyjää. Jokainen voisi olla edes kohteliaasti kuulolla sen sijaan, että plaraa puhelintaan.

Kuulijat eivät olekaan virheitä etsiviä kriitikoita, vaan viestintäkumppaneita.Esiintymisen näkeminen vuorovaikutuksena auttaa esiintymisjännityksestä kärsivää: Kuulijat eivät olekaan virheitä etsiviä kriitikoita, vaan viestintäkumppaneita. Heitä kiinnostaa ennen kaikkea esityksen sisältö.

Martin työskentelee jännittäjien parissa Yliopppilaiden terveydenhoitosäätiössä YTHS:ssä ja omassa yrityksessään. Hän on ollut mukana kirjoittamassa verkko-opasta Jännittäminen osana elämää. Se on tarkoitettu opiskelijoille, mutta neuvoista on hyötyä myös työelämässä oleville.

Vuorovaikutukseen liittyviä vinkkejä esiintyjälle:

  • On hyvä pohtia, millaiselle yleisölle olet menossa puhumaan. Yleisö vaikuttaa tapaasi esiintyä.
  • Pyri lisäämään luottamustasi kuulijoihin. Heillä on taipumus olla esiintyjän puolella eikä häntä vastaan.
  • Muista, että kuuntelijat ovat kiinnostuneita esittämästäsi asiasta, eivät jännittämisestäsi.
  • Hakeudu esiintyessäsi vuorovaikutukseen sen sijaan, että välttelisit sitä.
  • Etsi yleisöstä ystävälliset kasvot. Kohdista puheesi henkilöille, jotka hymyilevät sinulle tai nyökkäävät kuuntelemisen merkiksi.
  • Jos joku yleisössä ei osaa suhtautua ymmärtävästi jännittämiseen – kenellä silloin on ongelma?
  • Ole oma itsesi – se rooli sopii sinulle parhaiten.
  • Puhu persoonallisesti ja niin kuin sinusta tuntuu luontevalta. Puheen ei tarvitse olla samalla tavalla viimeisteltyä kuin kirjallisen esityksen.

 

Minna Martin puhui jännittämisestä Mielenterveysmessuilla marraskuussa 2015. Suomen Psykologiliitto valitsi hänet Vuoden psykologiksi 2015.

Jaa sisältö somessa!