Lapset valvottavat – miten selviytyisin töistäni?

Minulla on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta, jotka sairastavat paljon. Yöt ovat usein levottomia silloinkin, kun he ovat terveitä. Uneni jäävät muutamaan tuntiin, ja heti työpäivän alkaessa tunnen olevani ihan poikki. Tiedän, että tämä on luonnollinen, ohimenevä elämäntilanne. Mutta olisiko jotain neuvoa siihen, millä keinolla univelkainen ihminen selviytyisi töistään edes välttävästi?

Jos yöunesi on levotonta ja koet riittämätöntä palautumista myös tilanteissa, jossa lapsesi eivät ole pitäneet sinua hereillä, sinun kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisen unihäiriön tutkimiseksi.

Sinulla voi olla esimerkiksi levottomat jalat tai muusta syystä johtuva unettomuus. Keskeistä on joka tapauksessa pyrkiä tähtäämään siihen, että univelkaa saadaan vähennettyä. Jos univelkaa tulee, muut kuin nukkumiseen liittyvät keinot vireyden parantamiseksi ovat vähäisiä.

Onko sinulla mahdollisuutta sopia puolisosi kanssa ”päivystysvuoroista” lasten tukemiseksi yöllä, kun he ovat sairaana? Myös lasten unirytmi olisi hyvä saada lähelle omaa unirytmiä. Jos sinä joudut heräämään ennen heitä, herätä myös lapset aikaisin, jotta te kaikki pääsette vastaavasti myös aikaisemmin nukkumaan.

Tehokas keino ehkäistä univajetta on ottaa päiväunet iltapäivällä ennen yön tuloa. Jo 10–20 minuutin nokoset iltapäivällä auttavat kestämään univajetta. Olisiko se mahdollista, kun lapset ovat vaikka televisiota katsomassa?

Kofeiini virkistää töissä, mutta sitä ei tulisi nauttia enää aamun jälkeen. Muuten se heikentää kykyä nukahtaa tai ottaa nokosia samana päivänä.

Vastaaja: tutkimusprofessori Mikko Härmä, Työterveyslaitos

 

Aiheesta lisää:

Unettomuuteen helpotusta ryhmässä – 10 kysymystä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Jaa sisältö somessa!