Mitä tehdä, kun esimies ei ota työuupumustani vakavasti?

Olen kertonut esimiehelleni, että työtaakkani on kohtuuton ja tunnen itseni uupuneeksi. Hän kyllä kuuntelee, muttei tartu ongelmaan millään lailla. Mitä voin tehdä?

On hyvä, että olet ottanut asian puheeksi esimiehesi kanssa. Toipuminen alkaa siitä, että myöntää tilanteen itselleen ja ottaa asian puheeksi.

Työturvallisuuslain mukaan esimiehesi on työnantajan edustajana asiasta tiedon saatuaan velvollinen ryhtymään toimiin liiallisesta kuormituksesta aiheutuvan terveysvaaran poistamiseksi tai vähentämiseksi.

Aluksi tilannetta on yleensä selviteltävä perusteellisesti. Työterveyshuolto on luonteva kumppani tukemaan esimiestä tilanteen selvittelyssä.

Sinä voit saada lisätietoa ja tukea työpaikkasi luottamusmieheltä tai työsuojeluvaltuutetulta. He tuntevat työpaikkanne käytännöt ja voivat auttaa sinua eteenpäin.

Työssä kuormittavat tekijät kannattaa aina selvittää ja korjata mahdollisimman varhain. Pitkään jatkuneiden ongelmien korjaaminen on aina vaikeampaa ja kalliimpaa.

Jos esimiehesi ei kuitenkaan ota vakavasti sitä, että kuormitut liikaa, voit kääntyä työterveyshuollon puoleen. Työterveyshuollon edustajat voivat järjestää työterveysneuvottelun, jossa suunnitellaan työkykyäsi tukevia toimenpiteitä. Neuvottelussa ovat yleensä mukana työntekijä, esimies ja työterveyshuollon edustaja.

Työkuormituksen vähentäminen on yhteistyötä. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun yhdessä suunnitellaan, miten tilanne pitäisi ratkaista. Muillakin voi olla samanlaisia haasteita työpaikallasi.

Muista pitää hyvää huolta itsestäsi. Noudata työaikaasi ja huolehdi päivittäin palautumisesta. Riittävän levon lisäksi mieli kaipaa vaihtelua: mieluisaa aktiivista tekemistä työn vastapainoksi. Työtovereiden ja läheisten tuki on tärkeää: heiltä voi saada hyviä vinkkejä jaksamisesi tueksi.

Vastaaja: työterveyspsykologian dosentti, johtaja Kirsi Ahola, Työterveyslaitos

 

Aiheesta lisää:

”Työuupumuksen torjumiseksi voi tehdä vaikka mitä” (Kirsi Aholan haastattelu Työpiste-verkkolehdessä)

Työuupumuksen hoito (Työterveyslaitoksen sivuilla)

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!