Verkostoituminen hyödyttää pienyrittäjää – nämä vinkit auttavat alkuun

Pienyrittäjän kannattaa satsata sosiaalisen verkoston luomiseen ja ylläpitoon. Verkostoituminen tukee sekä liiketoimintaa että yrittäjän hyvinvointia.
-

Verkostot auttavat yrittäjää löytämään yhteistyökumppaneita ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Toisen yrittäjän kanssa pystyy jakamaan ajatuksia ja huolia, joita muiden kuin yrittäjien voi olla vaikea ymmärtää. Työterveyslaitoksen opas Verkostot pienyrittäjän tukena antaa ideoita ja käytännön vinkkejä verkostoitumiseen. Oppaassa kerrotaan, mitä verkostoissa toimiminen vaatii ja miten erilaiset verkostot tukevat yrittäjän hyvinvointia. Nämä vinkit auttavat pääsemään alkuun verkostoitumisessa:

1. Määrittele oma toimintasi

Mikä on liiketoimintasi ydin? Millaisia ovat asiakkaasi nyt ja tulevaisuudessa? Voit hahmotella sitä esimerkiksi piirtämällä kuvan nykyisistä verkostoistasi.

2. Pohdi yrityksesi toimintaa ja toimintaympäristöä

Mitkä muut yritykset tai henkilöt liittyvät yrityksesi tavoitteisiin ja toimintaan? Mitkä asiat yhdistävät eri toimijat sinuun ja yritykseesi?

3. Määrittele itsellesi verkostoitumisen hyödyt

Millaisissa verkostoissa toimiminen vahvistaisi hyvinvointiasi? Miten eri ihmiset tai yritykset voisivat tukea omaa yritystoimintaasi?

4. Pohdi, mihin yrityksiin tai ihmisiin voisit olla yhteydessä

Mieti myös, millaista yhteistyötä haluat itse rakentaa.

5. Tunnista erilaisia kohtaamispaikkoja

Niitä voivat olla esimerkiksi yrittäjäjärjestöt, messut, tapahtumat, seminaarit ja sähköiset viestintäkanavat. Mitä kautta löydät uudet kontaktit? Voitko hyödyntää nykyisiä ystäviäsi tai tuttujasi verkostosi laajentamisessa?

6. Laadi verkostoitumissuunnitelma

Aseta tavoitteet verkostoitumiselle. Seuraa myös niiden toteutumista. Hanki materiaalia verkostoitumisen tueksi. Esimerkiksi käyntikortit, yrityksesi kotisivut ja esitteet voivat antaa sinusta ja yrityksestäsi vakuuttavan kuvan. Ota yhteyttä ihmisiin ja aloita verkostoituminen!

Jaa sisältö somessa!