Fiksusti töihin – kävellen tai pyörällä

Työmatkaliikunta on helppoa arkiliikuntaa, joka parantaa hyvinvointia. Sen etuna on säännöllisyys. Kun työmatkansa kulkee lihasvoimin, tulee liikuttua pitkin työviikkoa.
-

Tiesitkö, että suurin osa kaikista suomalaisten matkoista tehdään työpaikoille, mutta vain alle viidennes taitetaan kävellen tai pyöräillen? Jopa alle kilometrin työmatkoilla neljännes käyttää autoa.

Työpaikalla henkilöstöä voidaan kannustaa työmatkaliikuntaan esimerkiksi näillä keinoilla:

  1. Työmatkaliikkujille suihkut ja tilat vaatteiden vaihtoon, kuivaukseen ja säilytykseen
  2. Turvalliset polkupyörien säilytystilat suojassa sateelta
  3. Työsuhdepyörät
  4. Lainattavat työasiointipyörät ja sähköavusteiset polkupyörät
  5. Pyörähuolto keväisin ja syksyisin
  6. Infotilaisuudet esimerkiksi talvipyöräilystä tai pyöräilyn liikennesäännöistä
  7. Kampanjat ja leikkimieliset kisat

Kiinteät runkolukittavat telineet, joihin pyörän saa kiinnitettyä rungostaan, lisäävät pysäköinnin turvallisuutta sisä- ja ulkotiloissa. Pyörätelineen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuuden lisäksi helppokäyttöisyyteen.

Pyöräpysäköinnin ja henkilöstötilojen käytettävyyttä ja mitoitusta on hyvä tarkastella säännöllisesti. Houkuttelevat olosuhteet voivat innostaa yhä useampaa työntekijää kulkemaan työmatkat aktiivisesti.

 

Aiheesta lisää:

Työterveyslaitos on mukana Fiksusti töihin -foorumissa, jonka tavoitteena on tunnistaa kestävän ja aktiivisen työmatkaliikkumisen esteitä ja keinoja niiden purkamiseen, sekä toimia aiheen edistäjänä Suomessa. Jutun lähteenä on käytetty Fiksusti töihin -sivustoa.

Marja Sarkkinen

Avainsanat

liikunta

Jaa sisältö somessa!