Luontokuvien katselu rauhoittaa mieltä

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää, mutta myös luontokuvien katselu virkistää. Uppoudu hetkeksi vaikkapa luontokirjan kuvaan.
-

Luonnon virkistävistä ja rauhoittavista vaikutuksista voi nauttia myös katselemalla luontokuvia. Varsinkin stressaavina aikoina kannattaa huokaista hetki ja katsella kuvia tietokoneen ruudulta tai selata oman puhelimen luontokuvakansiota.

Maisemien, kasvien ja sääilmiöiden valokuvaaminen tuo hyvää mieltä ja rauhoittaa. Kuvatessa kiinnittää huomionsa kokonaisuuksiin, yksityiskohtiin, valon taittumiseen ja vuodenaikojen kulkuun.

Kuvaa ottaessa luontokokemus on merkityksellinen ja jää mieleen. Kun keskittyy kuvaamiseen, saa etäisyyttä muihin asioihin. Luontokuvia tai muistoja kuvaushetkistä voi hyödyntää myöhemmin.

Näin voit tankata luontoa kuvakirjasta:

  1. Valitse itsellesi tärkeä luontokuvakirja.
  2. Pidä kirja avoinna työpöydälläsi, työpaikan taukohuoneessa, kotona keittiössä, sohvapöydällä tai muussa sopivassa paikassa.
  3. Anna katseen levätä luontokuvassa muutaman minuutin ajan. Kuvittele, miltä ilma on tuoksunut tai mitä ääniä on kuulunut kuvaustilanteessa.
  4. Tunnista luontokuvan vaikutus kehossa ja mielessä.
  5. Vaihda sivua tai kuvaa päivittäin tai viikoittain.

 

Lähteenä on käytetty Sirpa Arvosen kirjaa Metsämieli – luonnollinen menetelmä mielentaitoihin (Metsäkustannus, 2014).

Aiheesta lisää:

Luonto tekee hyvää – mikä on oma mielipaikkasi? (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Jaa sisältö somessa!