Miten sanoa ei itselleen töissä?

Kiitos jutusta, jossa psykologi antoi neuvoja ein sanomiseen ylimääräisille töille! Joskus vaikeinta on sanoa ei itselleen, kun tarjolla on kiinnostavia töitä. Miten puntaroida vastaustaan tällaisessa tilanteessa?

Kysymyksesi tuo hyvin esille sen, että työ voi olla samaan aikaan rankkaa ja innostavaa. Liian suuri työmäärä rasittaa, mutta työtehtävien kiinnostavuus voi auttaa jaksamaan. 

On hyvä, että työssä on tarjolla kiinnostavia tehtäviä. Usein kiinnostavat työtehtävät tarjoavat mahdollisuuksia uuden oppimiseen, oman osaamisen kehittymiseen ja innostaviin haasteisiin. Silloinkin on hyvä varmistaa, että työmäärä ei ole pitkäaikaisesti liian suuri, että työhön on saatavilla riittävästi tukea ja että työ sisältää myös tehtäviä, joissa ei tarvitse ponnistella osaamisensa äärirajoilla.

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön on työn voimavara. Tarvittaessa kannattaa jutella oman esihenkilön kanssa ja etsiä yhdessä keinoja siihen, että työ on sopivan vaihtelevaa, kehittävää ja kiinnostavaa.

Jotta uusille kiinnostaville tehtäville tulee tilaa ja työkuorma pysyy kohtuullisena, voi olla tarpeen neuvotella nykyisen työn järjestelyistä. Ratkaisuja voi löytyä vaikkapa työtapojen kehittämisestä, töiden priorisoinnista, riittävän laatutason määrittelystä tai työtehtävien jakamisesta.

Sopiva henkinen kuormitus on meille hyväksi ja terve ihminen kestää lyhytaikaisesti voimakkaampaakin stressiä, kunhan vastapainona on rauhallisempia hetkiä ja mahdollisuus palautua. Joskus voi haluta tilapäisesti venyä, jotta voi ottaa vastaan kiinnostavan tehtävän, tärkeä projekti valmistuu määräajassa tai asiakas tai työkaveri saa tarvitsemansa avun.

Vastauksen puntaroimisessa voi auttaa myös omien arvojen tunteminen ja itsetuntemus. Mikä on tässä työtilanteessa, nykyisellä osaamisella ja saatavissa olevalla tuella minulle mahdollista?

Tiukassa työtilanteessa on helpompi arvioida, mille sanoa kyllä ja mille ei, kun on realistinen ja punnittu käsitys omaan työmotivaatioon vaikuttavista asioista ja ammatillisen kehittymisen suunnasta.

Vastaaja: psykologi Elisa Valtanen, Työterveyslaitos

 

Aiheesta lisää:

Ein sanominen voi olla vaikeaa töissä – aikalisä auttaa olemaan jämäkkä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Miten voit? -työhyvinvointitesti

Työuran uurtaja -valmennus

Jaa sisältö somessa!