Näin putsaat työpöytäsi ja lähdet hyvillä mielin lomalle

Kaikkia hommia ei saa valmiiksi ennen kesälomaa. Kirjoita tarkasti muistiin, mihin kohtaan tehtävässä jäit. Voit myös järjestää itsellesi lämpimän vastaanoton paluupäivääsi varten.
-

Kesäloma lähestyy, mutta sitä ennen tehtävänä on vielä pitkä lista töitä. Nämä neljä pientä vinkkiä auttavat, kun putsaat työpöytääsi ja mietit, miten paluustasi tulisi sujuva ja mukava:

  • Kesken jäänyt työ kuormittaa aivoja. Yritä saada loppuun asti ne pienet tehtävät, jotka voit. Näin pääset nopeammin loman alkuun.
  • Koska kaikkea ei kuitenkaan voi saada loppuun, vähennä kesken jättämisen kuormitusta kirjaamalla tarkasti muistiin, mihin kohtaan tehtävässä jäit. Jaa iso tehtävä mielessäsi osiin ja kirjoita itsellesi ylös, mitkä osat olet tehnyt ja mistä jatkat.
  • Priorisoi. Muista, että osa työstä jää lopulta aina tekemättä. Mikä on oikeasti tärkeää? Tätä on hyvä pohtia ennen lomaa ja myös loman jälkeisinä päivinä. Usein loman jälkeen näkee työnsä hieman kauempaa ja oivaltaa isoimpien muutosten tarpeet ja kehitysehdotukset.
  • Järjestä lämmin vastaanotto itsellesi sitä päivää varten, kun tulet takaisin töihin. Laita vaikkapa tietokoneen näppäimistölle post it -lappu, jossa lukee: Tervetuloa töihin, Maija! Toivottavasti sinulla oli mukava loma! Jätä sen viereen suklaakonvehti tai muu arvostamasi palkinto.

 

Juttu on julkaistu Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehdessä 28.5.2015. Vinkit antoi aivotutkija Minna Huotilainen.

 

Lisää palautumisesta:

Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Sisällytä joka päivään hippunen lomaa – kesäloma ei kuittaa palautumisvelkaa (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Kymmenen vinkkiä palauttavaan lomaan – nauti kesästä myös loman jälkeen (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Työterveyslaitoksen Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!