Kymmenen vinkkiä palauttavaan lomaan – nauti kesästä myös loman jälkeen

Palauttava kesäloma sisältää muutakin kuin riippumatossa makoilua. Uppoudu itsellesi mielekkääseen puuhaan tai vaihda maisemaa. Loman jälkeen pystyt tarkastelemaan hyvinvointiasi uusin silmin.
-

Kesälomalla pääsee palautumaan työstä ja tasaamaan mahdollista stressiä. Loma tukee työhyvinvointia ja antaa työhön energiaa. Loma ei kuitenkaan ole vain työkyvyn ylläpitoa varten.

”Lomalla on mahdollisuus tehdä niitä itselle tärkeitä asioita, joihin ei välttämättä ole aikaa arjessa. Se tuo mielekkyyttä koko elämään”, sanoo tutkija, psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitoksesta.

Virtanen on tutkinut psykologista palautumista ja työhyvinvointia. Saimme häneltä kymmenen vinkkiä palauttavaan kesälomaan:

1. Pohdi lomasi jaksotusta

Pystytkö vaikuttamaan siihen, pidätkö lomasi yhteen pötköön vai pätkissä? Pitkällä lomalla työstä pääsee irti tehokkaammin. Vaikka loman alku menisi työstä toipumiseen, sen jälkeen lomapäiviä on vielä jäljellä.

Loman vaikutukset hyvinvointiin kestävät enintään muutaman viikon. Lyhyissä lomapätkissä on se etu, että näistä hyvistä vaikutuksista pääsee nauttimaan useammin. Tuntuu mukavalta, että tulossa on taas uusi hengähdystauko arkeen.

2. Hidasta tahtia loman lähestyessä

Lomatunnelmaan sujahtamista ja työstä irrottautumista helpottaa, jos viimeisissä työpäivissä on riittävästi väljyyttä. Usein tilanne on päinvastainen: viimeinen viikko on hektinen ja loppua kohti stressi vain yltyy.

Työpaikalla on hyvä pyrkiä siihen, että jokainen pääsee lomalle rauhallisin mielin. Loman lähestyessä ei kannata antaa enää uusia töitä ja esimerkiksi palavereita voisi karsia. Myös työtehtävien priorisointi yhdessä auttaa.

3. Pohjusta lomalta paluuta

Listaa ennen lomaa ne työt, joihin tartut palattuasi. Näin järjestät itsellesi sujuvan paluun eivätkä kesken jääneet työt vaivaa mieltäsi. Kirjoita muistiin myös sellaisia tärkeitä asioita, jotka saattavat unohtua loman aikana.

4. Suunnittele ja fiilistele lomaa etukäteen

Tee lomasuunnitelmia. Muuten reissut ja muut kivat asiat voivat jäädä tekemättä. Suunnittelu vie ajatuksesi lomaan ja auttaa valmistautumaan siihen henkisestikin. Samalla pääset nauttimaan lomasta jo etukäteen. Sinulla on jotain, mitä odottaa.

Jos lomailet perheenjäsenten kanssa, neuvottele suunnitelmista heidän kanssaan. Tehkää kompromisseja ja huolehtikaa, että kaikki pääsevät tekemään jotain itselleen mieluisaa. Lomapuuhia voi välillä tehdä erikseenkin.

Onko sinulla taipumusta laatia liian tiukka loma-aikataulu? Kuulostele, ovatko suunnitelmasi sinun näköisiäsi ja arvojesi mukaisia. Mitä oikeasti haluat ja jaksat tehdä?

5. Anna lomarauha itsellesi ja työkavereillesi

Vältä työasioiden seuraamista lomalla. Esimerkiksi viestien vilkuilu haittaa työstä irrottautumista. Työpaikalla kannattaa sopia, että lomailijalle ei soitella. Perusoletuksen pitäisi olla se, ettei lomalla myöskään lueta sähköpostia – vaikka joku niin tekisikin. 

6. Hanki uusia kokemuksia

Hyvä loma ei ole pelkkää riippumatossa makoilua. Palautumiseen kuuluu levon lisäksi myös aktiivista, innostavaa, ehkä haastavaakin tekemistä.

Loma voi olla erityisen onnistunut ja palauttava silloin, kun saat uusia, virkistäviä kokemuksia. Voit saada niitä monin tavoin – muutenkin kuin matkoilla.

7. Taltuta lomastressi

Jos arki on kovin kiireistä, lomaan voi kohdistua paljon odotuksia. Se saattaa synnyttää lomastressiä. Muista, että kaikkea ei tarvitse kasata lomaan. Hauskoja asioita voi tehdä pitkin kesää, jo ennen lomaa.

Huoli omista töistä tai työkaverien pärjäämisestä voi kalvaa lomalaisen mieltä. Myös ajatus satojen työviestien kertymisestä saattaa stressata. Jollekulle mielenrauhaa tuo se, että käy katsomassa viestit vaikka kerran viikossa. Kaikille tämä ei missään tapauksessa sovi.

Se, että työasioita pulpahtelee mieleen lomalla, on ihan luonnollista. Loma ei mene siitä pilalle. Tarvittaessa voit kirjoittaa asian muistiin ja palata siihen loman jälkeen.

Kaikenlaista lomastressiä ehkäisee kiinnostavaan tekemiseen uppoutuminen. Myös maiseman vaihto toimii. Uuden ympäristön virikkeet pitävät työasiat poissa mielestä.

8. Laskeudu pehmeästi takaisin töihin

Ajoita paluusi työhön keskelle viikkoa, jos se vain on mahdollista. Jo parin päivän kuluttua pääset viikonlopuksi palautumaan. Näin saat pehmeän alun.

Pyri pitämään ensimmäiset työpäivät väljinä. Tilanteen tasalle pääseminen ja viestien läpikäynti vievät aikaa.

Huolehdi palautumisestasi myös loman jälkeen. Pidä taukoja työpäivän aikana. Unirytmin korjaaminen on hyvä aloittaa jo loman loppupuolella.

9. Tarkastele hyvinvointiasi uusin silmin

Töihin palatessasi pystyt katsomaan hyvinvointiasi, arkeasi ja työtäsi vähän kauempaa. Pääsitkö lomalla irti työasioista? Vai tuntuiko, ettei palautuminen onnistukaan? Pysyivätkö stressitasot koholla? Kuluiko lomasi pelkkään työstä toipumiseen?

Loma tarjoaa pysähdyksen, jonka aikana joku voi huomata itsessään esimerkiksi työuupumuksen oireita. Olisiko aika keskustella työkuormasta esihenkilön kanssa? Tai ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon?

Loma on tehnyt tehtävänsä, jos sen jälkeen tuntee olevansa virkistynyt ja valmis palaamaan töihin. Siihen liittyy usein kokemus omien akkujen latautumisesta.

10. Nauti kesästä myös loman jälkeen

Loman loppuminen voi tuntua haikealta ja työhön palaaminen nihkeältä. Suunnittele ensimmäisten työpäivien iltoihin sellaista tekemistä, joka ikään kuin jatkaa lomafiilistä.

Ujuta myöhemminkin arkeen lomatunnelmaa vaikkapa niin, että syöt lounasta terassilla. Tee kesäisiä, itsellesi mieluisia asioita työpäivän jälkeen ja viikonloppuisin. Kesä jatkuu, vaikka loma loppuu.

 

Aiheesta lisää:

Sisällytä joka päivään hippunen lomaa – kesäloma ei kuittaa palautumisvelkaa (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Näin työhyvinvoinnin asiantuntijat vaihtavat vapaalle – siirtymäriitti vie lomamoodiin (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Uni on korvaamatonta – varsinkin aivojen palautumiselle (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus

Selätä turha aivokuorma töissä – loman jälkeen on hyvä aloittaa (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!