Sisällytä joka päivään hippunen lomaa – kesäloma ei kuittaa palautumisvelkaa

Kaikkea mukavaa tekemistä ei tarvitse kasata kesälomaan. Mitä jos tekisit jotain kivaa heti tänään? Palautumista tarvitaan päivittäin, ympäri vuoden.
-

Kun lomakausi lähestyy, Työterveyslaitoksen erityisasiantuntijalta, psykologi Liisa Puskalalta kysellään vinkkejä palauttavaan kesälomaan. Hän antaa niitä mielellään. Pääviesti on kuitenkin se, että palautumista tarvitaan joka viikko ja joka päivä.

”Palautumisvelka ei ehdi kasvaa liikaa korkoa, kun sen maksaa pois mahdollisimman pian. Parasta on tehdä palauttavia asioita pieninä annoksina, ympäri vuoden.”

Tavalliseen, lomien väliseen arkeen kannattaa sisällyttää loman hippusia. Se voi tarkoittaa esimerkiksi kertyneiden saldotuntien pitämistä viikonloppujen yhteydessä. Puskala kannustaa tekemään pitkän ajan palautumissuunitelmaa:

”Loman hyvät vaikutukset kestävät pari viikkoa. Kun ollaan syyskuussa, seuraavaan kesälomaan on pitkä aika. Kolmen tai neljän päivän viikonloppu loka–marraskuussa virkistää. Kalenterivaraus on hyvä tehdä ajoissa.”

Nyt on aika elvyttää sosiaalisia suhteita – töissä ja vapaalla

Työstä palautuminen tarkoittaa kehon ja mielen elpymistä työn rasituksista. Palautumista edistävät esimerkiksi työstä irrottautuminen, sosiaaliset suhteet ja itselle mieluisten asioiden tekeminen.

Arkiviikollakin voi käydä torikahveilla, tehdä kävelylenkin ystävän kanssa, nikkaroida, vierailla museossa, mennä elokuviin tai uppoutua dekkariin. Liisa Puskalan mielestä nyt on hyvä aika elvyttää sosiaalisia suhteita, jotka eivät kaikilla ole palautuneet ennalleen koronavuosien jälkeen:

Mitä jos ottaisit yhteyttä siihen kaveriin, jota et ole nähnyt pitkään aikaan? Entä onko työpaikallasi haaveiltu pitkästä, yhteisestä lounaasta työkaverien kesken? Se toteutuu, kun buukkaatte sille ajan saman tien.

Palautumista tapahtuu myös työpäivän aikana, joten ruoka- ja kahvitauoista on syytä pitää kiinni. Palautumista edistää sekin, että palaverien välissä on riittävästi aikaa jälkitöihin, jaloitteluun ja valmistautumiseen seuraavaan sessioon.

Kesästä voi tulla palauttava pienelläkin budjetilla

Tulevaa kesää leimaa monella se, ettei käytettävissä ole paljon rahaa. Liisa Puskala sanoo, että kesään tai lomaan liittyvät puuhat voivat olla palauttavia myös pienessä mittakaavassa:

Joku kokee irtautuvansa työstä parhaiten, kun maisemat vaihtuvat. Jos ei ole mahdollista matkustaa kauas, voi heittäytyä turistiksi omalla paikkakunnallaan. Siellä voi olla upeita uimarantoja ja kiinnostavia kohteita, joissa ei ole tullut käytyä.

”Esimerkiksi helsinkiläiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että heidän kotikaupungissaan on niin hienoja puutarhoja. Ne vetävät vertoja brittipuutarhoille”, Puskala huomauttaa.

Vaihtelua tuo sekin, että käy lasten kanssa välillä eri kaupunginosien leikkipuistoissa. Puskalan mukaan liikkeelle lähteminen ja asioiden tekeminen uudella tavalla ovat ”se juttu” – määränpäällä ei lopulta ole niin paljon väliä.

Tahdin hidastaminen auttaa laskeutumaan lomalle

Jos työtahti on kohtuullinen ja ihminen palautuu arjessaan riittävästi, lomallekin pystyy jäämään hyvillä mielin. Liisa Puskala antaa nämä vinkit levolliseen kesälomalle laskeutumiseen:

  1. Suunnittele lomaa ja nauti siitä etukäteen. Jos haluat esimerkiksi käydä Turun linnassa, etsi tietoa sen historiasta. Jos lomailet perheen tai ystävien kanssa, kukin voisi listata tärkeimmät toiveensa. Suunnittelua on sekin, että päätät olla tekemättä yhtään mitään vaikkapa ensimmäisellä lomaviikolla.
  2. Jutelkaa töissä, mitä kaikkea olette jo saaneet aikaan. Nostakaa esiin kevään onnistumisia. Muuten voi tuntua siltä, että tuota ja tuotakaan en ehtinyt tehdä. Palaute tekee työstä näkyvää. Sen siivittämänä on helpompi suunnata ajatukset lomaan.
  3. Listaa ne tehtävät, jotka liittyvät lomalle jäämiseen. Niitä voivat olla sijaisjärjestelyt, tuuraajan perehdytys, tuntikirjaukset tai muistiinpanot keskeneräisistä töistä ja salasanoista. Varaa näille tehtäville aikaa. Kyse on lankojen päättelystä ja sujuvan paluun varmistamisesta.
  4. Huokoistakaa työpäiviä lomaa kohti, jos se teidän työssänne on mahdollista. Voisiko jotkin palaverit jättää pitämättä ja osan tehtävistä siirtää loman jälkeiseen aikaan? Jos viimeiset työpäivät painetaan ylikierroksilla, loman alku voi mennä siitä toipumiseen. 
  5. Aloita loma siirtymäriitillä, joka vie sinut lomatunnelmaan. Yksi aloittaa lomansa ikkunanpesulla, toinen leipoo mansikkakakun ja kolmas ompelee kesämekon. Jonkun lomatunnelma syntyy siitä, että lukee aamulla lehden kaikessa rauhassa.

 

Aiheesta lisää:

Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Kymmenen vinkkiä palauttavaan lomaan – nauti kesästä myös loman jälkeen (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Hyvä työkaveruus on voimavara, ja sitä voi tuunata entistä paremmaksi (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Hyvä uni rakentuu jo päivän aikana – 15 kysymystä siitä, miten nukkuu paremmin (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Uni on korvaamatonta – varsinkin aivojen palautumiselle (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Näin työhyvinvoinnin asiantuntijat vaihtavat vapaalle – siirtymäriitti vie lomamoodiin (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!