Kuinka kauan kahvi valvottaa?

Mihin aikaan päivästä kahvinjuonti on parasta lopettaa, jos haluaa turvata yöunensa? Miksi kahvi tuntuu valvottavan minua, mutta anoppini nukkuu sikeästi juotuaan iltakahvit?

Kahvi sisältää kofeiinia, jota on myös teessä, kola- ja energiajuomissa, suklaassa ja joissakin lääkkeeissä, kuten osassa särky- ja flunssalääkkeitä.

Useilla ihmisillä runsas kofeiinin käyttö vaikuttaa unta heikentävästi. Tämä haitallinen vaikutus liittyy adenosiini-nimiseen välittäjäaineeseen, joka säätelee aivoissa uni-valverytmiä.

Valveilla olon aikana adenosiinin määrä aivoissa lisääntyy ja alkaa vähitellen vaimentaa aivojen aktiivisuutta vireyden kannalta keskeisillä aivoalueilla. Runsas kofeiinin käyttö salpaa adenosiinireseptoreita. Siksi aivot pysyvät tavallista aktiivisempina eikä normaalia uneliaisuuden tunnetta illalla tule tai se viivästyy.

Kofeiinin nauttimisen ennen nukkumaanmenoa onkin todettu pidentävän nukahtamisviivettä, aiheuttavan heräilyjä, vähentävän unen kokonaisaikaa ja heikentävän unen laatua.

Kahvin ja muiden kofeiinituotteiden vaikutus uneen on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu niiden kokonaiskulutuksesta päivän aikana. On näyttöä siitä, että ihmisten välillä on geneettisiä eroja sen suhteen, miten nopeaa heidän kofeiiniaineenvaihduntansa on.

Kofeiiniin kehittyy myös toleranssia. Se tarkoittaa, että kyky sietää kofeiinia kasvaa. Siksi kahvin vaikutukset eivät ole siihen tottuneella niin suuria kuin niillä, jotka juovat kahvia satunnaisesti.

Nämä asiat selittävät sitä, että toiset voivat huoletta juoda iltakahvit, kun taas toisia se tosiaan takuuvarmasti valvottaa. Kannattaa kuunnella itseään ja etsiä sopivat rajat kahvin ja muiden kofeiinituotteiden käytössä. Jos on herkkä kofeiinin vaikutuksille, sitä kannattaa usein välttää alkuiltapäivän jälkeen.

Kofeiiniin voi kehittyä riippuvuus, minkä vuoksi sen vähentäminen voi aluksi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä. Jos haluaa vähentää kofeiinin käyttöä, se kannattaakin tehdä vähitellen.

Vastaaja: erikoispsykologi Heli Järnefelt, Työterveyslaitos

 

Aiheesta lisää:

Tee illalla kivoja asioita – ja 12 muuta vinkkiä hyvään uneen (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Uni on korvaamatonta – varsinkin aivojen palautumiselle (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Jaa sisältö somessa!