Mukava puuhastelu auttaa palautumaan työstä – ei ole pakko harrastaa tavoitteellisesti

Monenlaiset arjen puuhat voivat olla palauttavia. Yksi nauttii neulomisesta, toinen saunomisesta ja kolmas taidenäyttelyistä. Ainoa tapa harrastaa liikuntaakaan ei ole se, että treenaa tosissaan.
-

Harrastamisen ei tarvitse olla kunnianhimoista, jotta se antaisi vastapainoa työlle. Rennolla tekemisellä on arvonsa. Esimerkiksi lukeminen, teatterissa käyminen tai askartelu voi irrottaa ajatukset työstä.

”Vaikka ei olisi mitään virallista harrastusta, voi palautua hyvin ja elää mielekästä arkea”, sanoo psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitoksesta.

Kaikissa elämänvaiheissa ei ole edes mahdollista lähteä harrastamaan tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan. Myös rahatilanne voi karsia pois kalliit harrastukset.

Virtanen on tutkinut opettajien palautumista työstä. Nykyisin hän kouluttaa työhyvinvointiin liittyvistä teemoista ja toimii valmentajana muun muassa Virtaa palautumisesta -verkkovalmennuksessa.

Pitääkö hyvän työntekijän harrastaakin tosissaan?

Harrastamisesta on tullut yhä suorituskeskeisempää jo lapsuudesta alkaen. Tiettyyn harrastukseen panostetaan tosissaan.

”Siinä ei ole mitään pahaa. Voi kuitenkin käydä niin, että palauttava harrastus muuttuu projektiksi, jota pitää suorittaa. Se stressaa, jos myös työ on kovin aikataulutettua. Lepo- ja luppoaika jää vähiin”, Anniina Virtanen sanoo.

Virtanen on pohtinut, pitääkö ”hyvän työntekijän” nykyisin harrastaakin tosissaan. Nähdäänkö harrastukset työelämää ja työtehoa palveleviksi asioiksi?

”Olen kuullut, että joskus jopa työhakemuksessa neuvotaan mainitsemaan kaksi harrastusta – jokin liikunnallinen ja jokin älyä kehittävä harrastus. Se tuntuu minusta karulta ajatukselta.”

Harrastelija nautiskelee ja altistuu uusille ideoille

Liikkuminen tekee hyvää terveydelle, mutta liikunta ei ole ainoa palautumista tukeva harrastus. Esimerkiksi taiteen ja kulttuurin hyvistä vaikutuksista on tutkimustietoa.

”Liikunnan ei myöskään tarvitse olla sitä, että treenaa hampaat irvessä maratonille”, Anniina Virtanen sanoo.

”Jos kerron pitäväni luonnossa liikkumisesta, minulta kysytään monesti, mihin olen lähdössä vaeltamaan tai mikä teltta minulla on. Vastaan, että käyn kävelyllä ihan tuossa lähimetsässä. Arkisella lähiluonnossa oleskelullakin on tutkitusti myönteisiä hyvinvointivaikutuksia.”

Virtasen omat harrastukset vaihtuvat. Kevyt harrastelu ja erilaisten asioiden kokeilu altistavat uusille ideoille. Ei ole häpeä olla harrastelija, vaikka se kuulostaakin hieman vähättelevältä sanalta.

”Kaikkea ei voi osata täydellisesti. Vaikka ei olisi hyvä jossain puuhassa, siitä voi nauttia ja se voi tuoda elämään mielekkyyttä.”

Polttopuiden teko, leivonta ja kahvilatreffit rentouttavat

Millaiset touhut sitten irrottavat työstä? Työterveyslaitoksen Virtaa palautumisesta -valmentajat Eveliina Korkiakangas, Nina Nevanperä ja Liisa Puskala kertovat omat tärppinsä: 

  1. Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista. Myös arki helpottuu, kun valmistan ruokaa ”isot padat ja kattilat” -taktiikalla. Aterioita on valmiina seuraavillekin päiville.
  2. Saunominen rentouttaa. Pihasaunaa lämmittäessä voin pesällisten välillä tehdä pihatöitä, poimia marjoja tai ottaa ensimmäiset hiet pintaan kahvakuulan kanssa.
  3. Teen polttopuita. Moottorisahalla se kävisi helpommin, mutta minä mielelläni pienin ajan kanssa pokasahalla ja vesurilla. Kun lapset olivat pieniä, he tuumivat, että ”meidän äiti harrastaa risuja”.
  4. Liikuskelen silloin, kun siihen avautuu mahdollisuus: Hiihdän ja luistelen lasten kanssa. Käyn uimassa lapsen uimakoulun aikana. Kolaan lunta tai teen pihatöitä, joissa saa vähän hikoilla.
  5. Parin kollegan kanssa lähdemme toisinaan töiden jälkeen yhdessä taidenäyttelyyn tai elokuviin. Kutsumme sitä juhlallisesti kulttuurikeskiviikoksi, mutta päätarkoitus on järjestää irtiotto työstä nimenomaan viikon keskelle.
  6. Olen päätynyt muutaman daamin kanssa neulontakerhoon. Tapaamme noin kerran kuukaudessa. Kokoonnumme kahvilaan juomaan teetä, tulkkaamaan kryptisiä neuleohjeita toisillemme ja vaihtamaan kuulumisia.

 

Aiheesta lisää:

Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus

Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Taide voi olla se juttu, joka tuo työporukan yhteen (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Sisällytä joka päivään hippunen lomaa – kesäloma ei kuittaa palautumisvelkaa (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!