Palaverikutsut loppuivat – onko tämä työpaikkakiusaamista?

Joku tuskailee palaverien paljoutta, joku toinen sitä, ettei enää saa palaverikutsuja. Minulta kutsut loppuivat. Minua ei enää oteta mukaan kokouksiin, vaikka ne koskevat suoraan työtäni ja erikoisalaani. Joissain kokouksissa tilallani on toinen työntekijä. Pelkään, että tässä petaillaan irtisanomistani. Ovatko ulossulkeminen ja sivuuttaminen työpaikkakiusaamista? Mitä voin tehdä?
-

Työpaikkakiusaamista on tilanne, jossa joku joutuu loukkaamisen, häirinnän, sosiaalisen eristämisen tai muun kielteisen käyttäytymisen kohteeksi toistuvasti ja pitkään.

Ulossulkeminen ja sivuuttaminen voivat olla työpaikkakiusaamista, jos ne jatkuvat ja toistuvat. Tilanne pitää kuitenkin selvittää puolueettomasti ja tasapuolisesti ennen kuin tehdään johtopäätöksiä. 

Työnantajalla on velvollisuus puuttua, jos työntekijään kohdistuu työssä häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua.

Velvollisuus perustuu työturvallisuuslakiin ja erityisesti sen pykälään 28, jonka mukaan ”työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi”.

Asia kannattaa ottaa puheeksi oman esihenkilön tai muun kokouksista vastaavan henkilön kanssa. Esihenkilön kanssa voi myös keskustella, kenen muun kanssa kokouskäytäntöjä olisi hyvä pohtia.

Keskusteluissa voi kertoa, millaista palavereista saatavaa tietoa itse tarvitsee ja miten palavereiden ulkopuolelle jääminen vaikuttaa oman työn tekemiseen. Konkreettisuus, työlähtöisyys ja ratkaisujen hakeminen vievät keskusteluja eteenpäin. 

  • Onko palaveriosallistujien muutoksista keskusteltu yhdessä?
  • Mitä perusteita muutokselle on?
  • Ovatko työtehtävät vaihtuneet niin, että palaverien osallistujia on sen vuoksi muutettu?
  • Onko muutoksista tiedotettu?

Työntekoa haittaavat asiat kannattaa ottaa puheeksi ajoissa. Tulkintojen sijasta on hyvä kysyä perusteluja muutoksille ja etsiä itse aktiivisesti uusia ratkaisumahdollisuuksia.

Jos tilanne ei keskusteluista huolimatta selkiydy ja koet, että epäasiallinen kohtelu jatkuu, sinun kannattaa hyödyntää oman organisaatiosi toimintaohjeita epäasialliseen kohteluun puuttumisesta.

Kun työntekijä tekee ilmoituksen kokemastaan työpaikkakiusaamisesta, työnantaja alkaa selvittää tilannetta eri osapuolia kuullen.

Myös henkilöstöhallinnosta, työsuojelutoimijoilta ja työterveyshuollosta voi saada tukea ja lisätietoja asian selvittämiseen.

Vastaaja: Susanna Kalavainen, johtava konsultti, Työterveyslaitos

 

Aiheesta lisää:

Työpaikkakiusaaminen

Kun esihenkilö kiusaa, valtasuhde mutkistaa asian selvittelyä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

”Hyvät säännöt, mutta minua ne eivät koske” – vastuuton työkäytös ärsyttää (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Työpaikkakiusaaminen nousi keskusteluun 30 vuotta sitten ─ mikä on muuttunut? (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Liikaa kokouksia töissä – miten palaverihulluuden saa loppumaan? (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Jaa sisältö somessa!