Usein arvostamme työkavereita enemmän kuin sitä ilmaisemme. Ajattelemme, että arvostus kyllä välittyy muutenkin. Tuskin työkaveri edes kaipaa juuri minun arvostustani. Onko sillä väliä, mitä minä sanon tai teen?
”Sillä saattaa olla todella paljon merkitystä”, sanoo johtava organisaatiopsykologi Pekka Tölli Mehiläisestä.
”Ehkä onnistumme pukemaan sanoiksi jotain tärkeää tai tavoittamaan hankalassa hetkessä jotain olennaista, joka koskettaa toista.”
Arvostetuksi tullessaan ihminen kokee, että hänet nähdään ja hyväksytään. Kokemus arvostuksesta syntyy ennen kaikkea kohtaamisissa. Se on sanojen lisäksi tekoja, läsnäoloa, eleitä ja ilmeitä.
Arvostusta kokeva työntekijä antaa parastaan
Organisaatiopsykologin työssään Pekka Tölli on tekemisissä työyhteisöjen, työntekijöiden ja esihenkilöiden kanssa. Hän on huomannut, että arvostus saa työn sujumaan ja tiedon kulkemaan. Sitä onkin verrattu öljyyn, joka poistaa kitkaa.
”Kun työntekijä kokee olevansa hyväksytty, arvostettu ja turvassa, hän voi paremmin ja antaa parastaan. Hän uskaltaa kokeilla uusia asioita ja epäonnistuakin. Arvostus kannustaa kehittymään.”
Arvostuksen puutteesta kärsivät kuvailevat tilannettaan esimerkiksi näin:
Tunnen olevani näkymätön. Tekemiseni eivät kiinnosta ketään. Minut sivuutetaan, eikä minua kuunnella. Kaiken kunnian keräävät sisäpiiriin kuuluvat, esihenkilön tai johdon suosikit. Ehkä en ansaitsekaan arvostusta.
”Meillä jokaisella on valta kohottaa toista ihmistä kohtaamalla hänet arvostavasti. Kaikki kaipaavat sitä, ja jokainen myös ansaitsee tulla arvostetuksi”, Tölli sanoo.
Olenko hyvä tyyppi ihan tavallisena tiistaina?
Työpaikalla arvostusta toivotaan ensisijaisesti siitä, että tekee hyvää työtä. Pekka Töllin mukaan se ei vielä riitä, vaan tarvitsemme arvostusta myös ihmisenä.
”Se tarkoittaa, että olen hyvä tyyppi ihan tavallisena tiistaina. Silloinkin, kun en ole tehnyt mitään ihmeellisiä suorituksia. Tai silloin, kun en ole onnistunut kovin hyvin.”
”Kun olen hyväksytty omana itsenäni, pystyn pitämään kiinni omista rajoistani ja jaksamisestani. Minun ei tarvitse raataa itseäni verille.”
Ihmisenä arvostaminen tulee esiin tavallisissa kohtaamisissa työn lomassa. Se näkyy esimerkiksi kiinnostuksena toista kohtaan. Kenenkään luonnetta tai persoonaa ei siis tarvitse lähteä asioikseen kehumaan.
Näin luot arvostuksen ilmapiiriä työpaikalla
Työyhteisössä arvostuksen ilmapiirin luominen on kaikkien vastuulla. Pekka Töllin mielestä liikkeelle kannattaa lähteä perusasioista. Esimerkiksi:
- Kohtaa lämpimästi. Tervehdi kaikkia ihmisiä, joita työpaikallasi kohtaat. Hymyile ja katso silmiin. Ystävällinen katse on arvostuksen perusyksikkö.
- Pysähdy ja ole läsnä. Arjen kiireessä on erityisen arvokasta, että pysähtyy toisen ihmisen äärelle. Osoita, että hän on tärkeintä, mitä siinä hetkessä on. Kysy, mitä kuuluu. Keskity oikeasti kuuntelemaan.
- Tee pieniä arvostavia tekoja. Kysy työkaverin näkemystä, pyydä apua, kutsu mukaan lounaalle. Mieti, miten voisit ilahduttaa häntä. Kun ajattelet toisesta jotain hyvää, sano se ääneen. Puhu hyvää myös selän takana.
- Omaksu suopea tulkintavinouma. Joskus tulkitsemme muiden tarkoitusperiä turhan kielteisesti. Niin voi käydä varsinkin pitkissä viestiketjuissa. Mitä jos säätäisit tulkintaasi tietoisesti piirun verran myönteisemmäksi? Tai voisiko hankalista aiheista jutella viestittelyn sijaan?
- Ota kehut vastaan ilahtuneesti. Kun saat hyväntahtoista, vilpitöntä palautetta, älä torju sitä. Ei tarvitse kiusaantua, kiemurrella eikä vähätellä itseään. Riittää, että sanot ”kiitos”. Näin myös palautteen antajalle tulee hyvä mieli.
Aiheesta lisää:
Pekka Tölli puhui arvostuksen ja kohtaamisen merkityksestä Työterveyslaitoksen webinaarissa ”Mikä tekee työpaikasta työyhteisön?”. Hän on kirjoittanut kirjan Minä näen sinut – Arvostuksen psykologiaa (Tammi, 2024).
Katso 30.5.2024 pidetyn webinaarin Mikä tekee työpaikasta työyhteisön? tallenne YouTubesta.
Mielenterveyden työkalupakki työpaikoille ja työterveyshuolloille. Työkalujen avulla työyhteisöt voivat rakentaa mielen hyvinvointia tukevaa inhimillistä työkulttuuria.
Palaute on työelämän pienin suuri asia (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)
Hyvä työkaveruus on voimavara, ja sitä voi tuunata entistä paremmaksi (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)
Kommentointi