Etkö saa työstäsi palautetta? Näin annat sitä itsellesi

Jos arvostat työtäsi ja näet sen tulokset, et ole pelkästään ulkoisen palautteen varassa. Koet todennäköisesti myös työn imua, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.
-

Työelämässä on paljon sellaista, mikä ruokkii jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Vaikka miten huhkii, ei saa tehtyä kaikkea.

”Nykyisin meitä rassaavat varsinkin kolme asiaa: kiire, epävarmuus ja tunnustusvaje eli kokemus siitä, ettei omasta työstään saa tarpeeksi kiitosta”, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.

Palaute on merkki siitä, että ihmisen työ huomataan. Jos palautetta ei tipu, voi tuntua, ettei työllä ole mitään merkitystä. Se heikentää työhyvinvointia.

”Palautteen ajatellaan yleensä tulevan pelkästään ulkoapäin, esihenkilöltä tai työkavereilta. Kuitenkin palautetta voi ja kannattaa antaa myös itselleen. Jo se, että itse arvostaa työtään, suojaa kiireen ja epävarmuuden kokemuksilta”, Hakanen sanoo.

Mitä kokonaisuutta työni palvelee?

Itselle annettavalla palautteella on periaatteessa sama tehtävä kuin palautteella yleensäkin: se motivoi, ohjaa ja auttaa kehittymään työssä.

”Välillä kannattaa pysähtyä arvioimaan, missä asioissa on onnistunut ja mitä voisi vastedes tehdä paremmin. Itseään voi ajatella vaikka omana esihenkilönään: jos olisin esihenkilö, niin millaista palautetta antaisin itselleni”, Jari Hakanen ehdottaa.

Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että osaa nähdä työnsä osana laajempaa kokonaisuutta. Valmista tulee vasta, kun kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

Tällainen työn merkityksen hahmottaminen on yksi tapa antaa itselleen palautetta ja tuunata työtään entistä mielekkäämmäksi:

Esimerkiksi asiakkaiden kanssa ystävällisesti jutteleva kassatyöntekijä voi nähdä työnsä tarkoitukseksi sen, että hän tuo iloa ihmisten päivään. Sairaalan välinehuoltaja voi saada mielihyvää tietäessään, että hänen roolinsa on korvaamaton osa potilaan hoitoa, vaikkei tätä koskaan tapaisikaan.

Tee onnistumiset näkyviksi

Ehkä parasta palautetta itselle on se, että huomaa oman työnsä tulokset. Tutkimusten mukaan se on yhteydessä työn imuun, joka tarkoittaa työhön liittyvää myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa.

Jari Hakanen on tutkinut muun muassa hammaslääkärien työn voimavaroja ja kuormitustekijöitä. Se, että he näkevät työnsä tulokset ja arvostavat kättensä jälkiä, torjuu työuupumusta ja vahvistaa työn imua.

”Tällainen arvostuksen kokemus on hammaslääkäreillä kolmanneksi tärkein voimavara työssä. Ykkönen on muiden osoittama arvostus ja kakkonen työn monipuolisuus.”

Vastaavia tuloksia on saatu myös Työterveyslaitoksen Innostuksen spiraali, Innostavat ja menestyvät työyhteisöt -hankkeessa:

Hakanen tarkasteli, millaisia työn voimavaroja 11 ammattiryhmän edustajilla oli. Heidän joukossaan oli muun muassa sairaanhoitajia, kirjastovirkailijoita, tutkijoita ja it-alan ammattilaisia. Hakasta kiinnosti, mitkä työhön liittyvistä voimavaroista ennustivat parhaiten työn imun kokemista.

Palaute itselle eli oman työn tulosten huomaaminen oli kolmen kärjessä. Se on siis yksi tärkeimmistä työn imua ennustavista asioista – ammatista riippumatta.

Ammattiylpeys heijastuu ympäristöön

Jari Hakanen kertoo esimerkin siitä, miten työn merkitystä voi konkretisoida ja millaisia vaikutuksia sillä saattaa olla. Esimerkki on peräisin amerikkalaisen sosiaalipsykologin Adam Grantin kirjasta Give and take:

Israelilaisessa tutkimuksessa vertailtiin radiologian erikoislääkäreitä, jotka tekivät diagnooseja tietokonekuvien perusteella. Osa heistä sai nähtäväkseen myös valokuvan siitä potilaasta, jonka kuvia he tutkivat. Näiden radiologien diagnoosit olivat pidempiä ja tarkempia kuin muiden.

”Minusta tämä on huikea esimerkki. On tärkeää tehdä itselleen näkyväksi, ketä oma työ hyödyttää. Se innostaa ja auttaa työskentelemään paremmin”, Hakanen sanoo.

Hän muistuttaa, että oman työn arvostaminen ja onnistumisen kokemukset heijastuvat ympäristöön monin tavoin. Kun kokee ammattiylpeyttä ja iloa aikaansaannoksistaan, on helpompi osoittaa arvostusta myös toisille.

Jos et saa palautetta, kokeile näitä:

  1. Kirjoita ylös, mitä olet saanut aikaan. Listaa aikaansaannoksesi säännöllisesti, esimerkiksi työpäivän tai työviikon päätteeksi. Asiat voivat olla pieniä tai suuria – odottamattomiakin. Vaikka asia ei olisi kuulunut tavoitteisiisi, sait sen kuitenkin tehtyä.
  2. Ota kaikki irti muualta tulleesta palautteesta. Säilytä ne palautteet, joita saat esimerkiksi asiakkailta tai yhteistyökumppaneilta. Kun pidät tallessa kehut ja kiitokset, voit palata niihin huonoina hetkinä.
  3. Älä vaadi itseltäsi mahdottomia. Osoita itsellesi armeliaisuutta ja myötätuntoa. Se, että teet parhaasi, riittää. Aina ei voi eikä tarvitse onnistua sataprosenttisesti.
  4. Listaa kolme, viisi tai kymmenen vahvuuttasi. Mitä työhön liittyviä ominaisuuksia, taitoja tai toimintatapoja arvostat itsessäsi? Muistuta itseäsi näistä vahvuuksista. Kun keskityt heikkouksien sijaan hyviin puoliisi, saat myös rohkeutta kohdata työelämän muutokset ja mennä kohti uutta.
  5. Pyydä palautetta. Mene juttelemaan esihenkilösi tai työkaverisi kanssa ja kysy, miten olet pärjännyt työssäsi ja millaisia toiveita hänellä olisi. Voit pyytää palautetta myös jostain rajatusta asiasta.

 

Aiheesta lisää:

Palaute on työelämän pienin suuri asia (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Työn imua työtä tuunaamalla -verkkovalmennus

Hyvä työkaveruus on voimavara, ja sitä voi tuunata entistä paremmaksi (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Kun oma työ sivuutetaan työyhteisössä, mitä voi tehdä? (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Jaa sisältö somessa!