Työelämän tutkimusmatkailijat jakavat löytämisen riemun

Heli Ansio ja Ilkka Asikainen tutustuivat toisiinsa, kun he tekivät tutkimusmatkoja prosessiteollisuuden työpaikoille. Siellä he tarkkailivat tiimejä. Innostus kenttäkeikkoihin on työparin yhteinen juttu.
Heli Ansio ja Ilkka Asikainen Työterveyslaitoksesta

Heli Ansio ja Ilkka Asikainen Työterveyslaitoksesta (kuva Sirpa Levonperä)

Miltä tuntuisi, jos työpaikallesi tulisi kaksi tutkijaa? He kulkisivat kannoillasi, seuraisivat työskentelyäsi ja kirjoittaisivat muistiinpanoja mustakantisiin vihkoihin. Sama meno jatkuisi viikon ajan.

Heli Ansiolla ja Ilkka Asikaisella on asiasta kokemusta, tosin tutkijan näkökulmasta. He havainnoivat tuotanto- ja kunnossapitotiimien työtä prosessiteollisuudessa. Kiinnostuksen kohteena oli se, miten ryhmät toimivat ja luovat yhdessä työturvallisuutta.

Tutkijat otettiin työpaikoilla hyvin vastaan, vaikka tilanne olikin erikoinen: 

”Puhuimme Ilkan kanssa keskenämme, että olemme kuin kaksi hyypiötä, jotka kyyläävät ihmisiä. Menemme viereen seisomaan ja katsomme hiljaa, mitä toiset tekevät. Niin hyypiöt toimivat”, Ansio kuvailee.

Havainnointi liittyi Työterveyslaitoksen Turvaa tiimistä! -tutkimukseen. Yritysten kanssa oli tietysti etukäteen sovittu pelisäännöistä, ja seurattavat tiimit olivat lupautuneet mukaan tutkimukseen.

Kokemusta teatterista ja muuttohommista

Erityisasiantuntija Heli Ansio on taustaltaan teatterin tutkija ja teologi. Työterveyslaitokseen hän tuli kymmenen vuotta sitten. Hän on mukana taide- ja kulttuurialan työhyvinvointia edistävissä tutkimuksissa ja koulutuksissa.

Asiantuntija Ilkka Asikainen on sosiaalipsykologi. Hän on kuulunut viitisen vuotta Työterveyslaitoksen tiimiin, joka tutkii inhimillisten tekijöiden vaikutusta turvallisuuteen ja järjestää aiheesta koulutusta ja palvelua.

”Opiskeluaikana tein monta vuotta muuttohommia. Nykyisessä työpaikassanikin taisin esitellä itseni pitkään niin, että varsinaisesti olen muuttomies”, Asikainen kertoo.

Asikainen työskentelee Tampereella ja Ansio Helsingissä. Vasta turvallisuuteen liittyvä tutkimushanke ja havainnointikeikat tehtaisiin toivat heidät yhteen. Työkaveriin tutustui perusteellisesti, kun hänen kanssaan ajeli työvuoroihin aamu- ja iltahämärissä, pitkin maakuntien peltomaisemia.

Kenttätyöhön pääsy oli pitkäaikainen haave

Kaksikkoa yhdistää kiinnostus laadulliseen tutkimukseen ja nimenomaan etnografiseen tutkimukseen. Se tarkastelee ihmistä osana jotain yhteisöä tai ryhmää. Tutkija lähtee ”kentälle” eli tutkimiensa ihmisten pariin, heidän omaan ympäristöönsä.

”Kenttätyöhön pääseminen oli pitkäaikainen haaveeni. Jo yliopistossa olisin halunnut pakata reppuni ja mennä kentälle”, Ilkka Asikainen sanoo.

Työtapaan liittyy ajatus tutkimusmatkailusta ja siitä, että matkalla tehdään löytöjä. Kun työpari kulki teollisuuden työntekijöiden kintereillä, löydöt koskivat ryhmän toimintaa ja vuorovaikutusta.

”Saimme jakaa toistemme kanssa löytämisen riemun ja intoilla yhdessä”, tutkijat sanovat.

Tutkijoiden vihot täyttyivät huomioista

Tiimityön havainnointi oli yksi osa Turvaa tiimistä! -tutkimusta. Aineistoa kerättiin myös haastatteluilla, kyselyillä ja käymällä läpi vaaratilanteista tehtyjä raportteja.

Ennen kenttäkeikoille lähtemistä tutkijat suorittivat tarvittavat turvallisuuskoulutukset ja perehdytykset. Heillä oli selkeä suunnitelma siitä, mihin he työpaikoilla kiinnittävät huomiota ja mitä he kirjoittavat muistiin.

Tarkkailtavien tiimien porukka yllättyi eniten juuri siitä, kuinka paljon tutkijat kirjoittivat. Mistä he keksivät niin paljon kirjoitettavaa? Ihan tavallisen työvuoron seuraamisesta kertyi vihkoihin sivukaupalla tekstiä.

”Ihmiset päästivät meidät ihan oman työnsä ääreen eli aika intiimiin tilanteeseen. Pyrimme osoittamaan, että olemme luottamuksen arvoisia. Ainakin kerätyn aineiston perusteella meihin on luotettu. Meidän on uskottu ymmärtävän ja välittävän.”

Työparin kanssa voi puhua kiertelemättä

Heli Ansio ja Ilkka Asikainen ovat mielestään ”aika söpö” työpari – pikkuinen tyyppi ja pitkä tyyppi. Pituuseroa on puoli metriä. Toisen kengännumero on 37 ja toisen 47.

”Ilkasta tulee ensimmäiseksi mieleen luotettavuus. Hän on analyyttinen ja pohtiva, ja samaan aikaan hän haluaa ymmärtää ihmisten tekemistä heidän omasta vinkkelistään käsin. Ilkka on myös hyvä kirjoittamaan.”

”Heli on suora ja teeskentelemätön. On helppo tietää, mitä hän oikeasti ajattelee. Siihen ei tarvita mitään koodiavaimia. Heli on hyvin perehtynyt etnografiseen tutkimukseen. Hän toimii minulle porttina alan kirjallisuuteen ja tutkimusperinteeseen.”

Pitkillä automatkoilla käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että molemmat vaikuttuivat myös työympäristöjen esteettisestä puolesta. Siitä, miltä tuotantolaitoksen kuluneet puulattiat näyttivät tai kuinka miellyttävä ominaistuoksu raaka-aineessa oli.

Tavoitteena on hyvä ja turvallinen työ

Tutkijoiden yhteistyö ei lähitulevaisuudessa jatku yhtä tiiviinä. Valtaosa Heli Ansion työajasta kuluu nyt tutkimushankkeessa, joka keskittyy turvallisuuskulttuuriin ja sen kehittämiseen esittävien taiteiden työyhteisöissä.

”Olen ottanut omaksi missiokseni taide- ja kulttuurialan työhyvinvoinnin ja turvallisuuden. Haluan vaikuttaa siihen, että alan työtä pidetään työnä.”

Ilkka Asikainen pääsee pian uudelleen kenttäkeikoille. Hän lähtee Itä-Suomeen havainnoimaan metsäalan pienyrittäjien ja työntekijöiden työskentelyä. Tutkimushankkeen tavoitteena on työturvallisuuden parantaminen.

”Minusta turvallisuuden parantaminen saisi keskittyä nykyistä enemmän ihan arkiseen työhön ja niihin turvallisuushaasteisiin, joita siinä on.”

 

Aiheesta lisää:

Tiimin yhteistyö on keskeinen turvallisuustekijä, josta ei puhuta tarpeeksi (Työterveyslaitoksen mediatiedote 11.10.2022)

Turvaa tiimistä! – Työryhmät turvallisuuden tekijöinä (Työsuojelurahaston rahoittaman tutkimushankkeen esittely)

Turvaa tiimistä! -keskustelumalli, joka sopii tiimityöskentelyn kehittämiseen etenkin teollisuuden työpaikoilla

Floor is Ours! Puuttumisen kulttuurin kehittäminen esittävien taiteiden työyhteisöissä (tutkimushankkeen esittely)

Inhimilliset tekijät turvallisuudessa - HF Tool (palvelun esittely)

Jaa sisältö somessa!