Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 10.6.2025
I debatten om välbefinnande och psykiska hälsa i arbetslivet ställs mycket höga förväntningar på chefer och direktörer. Man har identifierat försämrade utvecklingsförlopp i dessa gruppers arbetshälsa och arbetsförmåga till exempel i uppföljningsundersökningen Hur mår Finland?.
Chefsarbetet ska begränsas precis som andra arbetsuppgifter. Därför bör varje organisation ha verksamhetsmodeller, så att chefen inte lämnas ensam även i svåra situationer.
– Det är bra att komma ihåg att chefsarbetet är en arbetsuppgift, inte ett mått på den egna förträffligheten. Att be om hjälp och reflektera tillsammans hjälper till att komma vidare, påminner docent i företagspsykologi Kirsi Ahola, direktör för Arbetshälsoinstitutet.
Kärnansvaren i arbetsgemenskapen ska klargöras
På arbetsplatserna är det bra att tänka på att upprätthålla och stödja den psykiska arbetsförmågan som en del av planeringen av arbetet. Arbetsplatsens metoder för att stödja psykisk hälsa kan sammanfattas i en pyramidmodell, där metoderna är indelade i tre nivåer. Mest tid bör ägnas åt saker som främjar arbetshälsan, som är grunden till allt. På arbetsplatsen bör man fundera på hur man bygger en bra vardag där det är möjligt att få saker gjorda.

Bild. Arbetsplatsens metoder för att stödja psykisk hälsa.
– Välbefinnandet är ett kontinuum, så det är bra att tänka igenom åtgärderna stegvis. Hur säkerställer vi goda förutsättningar för arbetet, hur förebygger vi att problem uppstår och med vilka medel löser vi utmaningar och problem som redan uppstått, frågar Kirsi Ahola.
Cheferna och arbetstagarna spelar en aktiv roll i vardagens alla skeden på arbetsplatsen. Andra aktörer stöder och visar vägen: Den högsta ledningen fastställer målen för ledningen av arbetsförmågan. HR-experterna utarbetar verksamhetsmodeller och processer för detta. Arbetarskyddet och företagshälsovården erbjuder stöd och handledning för ledningen, cheferna och arbetstagarna.
– För att få balans i arbetslivet bör alla sköta sitt jobb bra och samarbeta, sammanfattar Kirsi Ahola.
Modellen fokuserar på aktörerna på arbetsplatsen, även om många andra saker påverkar den psykiska hälsan och arbetsförmågan.
Det är tillåtet att begränsa diskussionen på arbetsplatsen
För närvarande upplevs chefsrollen ofta som krävande.
– Cheferna känner att förväntningarna på dem har ökat. Arbetstagarna kan önska sig sparring i mycket bred bemärkelse, både när det gäller personlig utveckling och utmaningar med välbefinnandet, berättar Pauliina Mattila-Holappa, ledande expert på Arbetshälsoinstitutet.
Diskussionen med teammedlemmarna får också begränsas och styras till arbetets smidighet och mål. Chefens roll är inte att vara en inofficiell terapeut, stödperson för privatlivet eller expert på psykisk hälsa i sin arbetsgemenskap.
Arbetshälsoinstitutet har uppdaterat utbildningsmaterialet Må bra av jobbet, som lämpar sig för HR-experter och chefer. Med hjälp av materialet kan man till exempel öva på hur man tar upp frågor kring arbetets smidighet och orken på arbetsplatsen. Materialet uppmuntrar också till att fundera över hur man tar hand om chefens eget välbefinnande.
Se också
- Kirsi Ahola och Pauliina Mattila-Holappa höll anföranden på webbinariumserien Tasapainoa työelämään (Balans i arbetslivet) i avsnittet Kuka lohduttaisi esihenkilöä? (Vem tröstar chefen?), som kan ses på Yle Arenan (på finska).
- Arbetsplatsutbildarens material kan laddas ner på nätet (på finska).
- Pyramidmodellen för metoder för att stödja psykisk hälsa publiceras i sin helhet senare i år.
Ytterligare information
- Kirsi Ahola, direktör, kirsi.ahola [at] ttl.fi, +358 40 561 5692
- Pauliina Mattila-Holappa, ledande expert, pauliina.mattila-holappa [at] ttl.fi, +358 43 824 4041