Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 20.5.2025
– Med fungerande resiliens kan organisationerna säkerställa kontinuiteten i och återhämtningen av hela samhällets verksamhet under alla förhållanden. Det är särskilt viktigt att säkerhetskritiska och försörjningsberedskapskritiska aktörer behåller sin resiliens. Utöver dessa gäller behovet naturligtvis alla finländska arbetsplatser, betonar Arbetshälsoinstitutets generaldirektör Antti Koivula.
– Varje arbetsplats kan stärka resiliensen genom att bestämma en gemensam riktning och lägesbild. Beslutsfattandet på arbetsplatserna har stor betydelse för hela samhällets resiliens, påminner Koivula.
Arbetshälsoinstitutet presenterade sina synpunkter för media om hur arbetsplatser kan ta ett större ansvar för säkerheten i samband med Noll olycksfall-forumets årliga seminarium i Jyväskylä.
Noll olycksfall-forumet är ett nätverk för arbetsplatser, som motiverar och uppmuntrar arbetsplatserna att sträva efter en hög nivå av arbetssäkerhet och välbefinnande i arbetet. Resiliensarbetet som nu inleds är tillgängligt för alla arbetsplatser, och deltagandet förutsätter inte medlemskap i den verksamhet som kallas Nollis.
Resiliens garanterar funktions- och återhämtningsförmåga
Med arbetsplatsernas resiliens avses arbetsplatsens förändringsförmåga och kristålighet. Hörnstenarna i resiliens är funktionsförmåga, återhämtning och anpassning. Dessa främjar organisationens förmåga att hantera förändringar och tillbud.
– En organisation med förändringsförmåga förlamas inte, utan behåller sin funktionsförmåga i alla överraskande situationer, konstaterar Miira Heiniö, äldre sakkunnig på Arbetshälsoinstitutet.
Förändringar kan vara plötsliga eller gradvisa och kräver anpassning. Bäst klarar sig de organisationer som målmedvetet har utvecklat sin förändringsberedskap. En resilient organisation förbereder sig på olika störningssituationer, kan upprätthålla sina centrala funktioner och anpassar sig till den nya situationen samtidigt som den fortsätter att aktivt följa upp verksamhetsmiljön.
Resiliensen stärks genom gemensamt arbete
För att stärka resiliensen krävs kompetens och målmedvetet samarbete från organisationerna. Därför lönar det sig att satsa på förberedelser i förväg. Viktiga faktorer i resiliensarbetet är att värdesätta människor och expertis, stärka förtroendet och den psykologiska säkerheten med gemensamma diskussioner och gemensam utveckling.
– Det viktigaste är att alla är med, att förstå den gemensamma riktningen, utveckla och förutse tillsammans. Proaktivt beslutsfattande och kontinuitetshantering hör till allas arbete. Det är viktigt att förstå att alla är en viktig del av arbetsgemenskapen, både när allt går bra och när det uppstår en kris, betonar Heiniö.
Arbetshälsoinstitutet uppmanar arbetsplatserna till gemensamt resiliensarbete
– Vi uppmanar alla arbetsplatser i Finland till ett gemensamt resiliensarbete. Vi har färdigt innehåll och avgiftsfria verktyg, berättar Tommi Alanko, direktör för arbetssäkerhetsenheten vid Arbetshälsoinstitutet.
– Vi berättar mer inom kort och utvecklar resiliensarbetet tillsammans med arbetsplatserna. De deltagande arbetsplatserna kommer att få tillgång till den senaste informationen och praxis för utveckling av resiliens och verksamhetens kontinuitet, sammanfattar Alanko.
– Den ökande Nollis-verksamheten visar att det finns ett behov av och en beställning på gemensamt arbete och resiliensarbete. Resiliensarbete erbjuds alla finländska arbetsplatser och kräver inte medlemskap i nätverket.
Även Noll olycksfall-forumet kan effektivt utnyttjas för att sprida resiliensläran i arbetslivet. Nätverket når nästan 600 medlemsarbetsplatser och cirka 18 procent av de finländska arbetstagarna.
Anmäl dig
Intresserade arbetsplatser kan anmäla sig genom att lämna sina kontaktuppgifter. Fritt formulerade anmälningar tas redan emot på adressen resilienssi [at] ttl.fi.
Se också
- Hantera arbetsbelastningen i en extern kris – en handbok för arbetsplatser inom säkerhetskritiska branscher (på finska)
- Läs slutrapporten för Beslutsfattande i en resilient organisation: Mot resilient beslutsfattande inom arbetssäkerhet: Beslutsfattande i en resilient organisation – ledning genom information inom arbetssäkerhet (resdata)-projektets slutrapport (julkari.fi) (på finska)
Ytterligare information
- Generaldirektör Antti Koivula, Arbetshälsoinstitutet, tfn 0304742340, antti.koivula [at] ttl.fi
- Direktör Tommi Alanko, Arbetshälsoinstitutet, tfn 040 719 2521, tommi.alanko [at] ttl.fi (tommi[dot]alanko[at]ttl[dot]fi)
- Äldre sakkunnig Miira Heiniö, Arbetshälsoinstitutet, tfn 043 826 6206, miira.heinio [at] ttl.fi (miira[dot]heinio[at]ttl[dot]fi)