Työterveyslaitoksen mediatiedote 20.5.2025
– Hyvällä resilienssillä organisaatiot voivat varmistaa koko yhteiskunnan toiminnan jatkuvuuden ja toipumisen kaikissa olosuhteissa. Erityisen tärkeää on, että turvallisuuskriittiset toimijat ja huoltovarmuuskriittiset toimijat säilyttävät resilienssinsä, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula korostaa.
– Jokaisella työpaikalla pystytään vahvistamaan resilienssiä muodostamalla yhteistä tilannekuvaa ja keskustelemalla yhteisestä suunnasta. Työpaikkojen laadukkaalla päätöksenteolla on iso merkitys koko yhteiskunnan resilienssiin, Koivula muistuttaa.
Työterveyslaitos esitteli näkemyksiään medialle siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta vuosittaisen Nolla tapaturmaa -foorumin seminaarin yhteydessä Jyväskylässä.
Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto, joka motivoi ja rohkaisee työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa. Nyt aloitettava yhteinen resilienssityö on tarjolla kaikille työpaikoille, eikä osallistuminen edellytä jäsenyyttä Nollikseksi kutsutussa toiminnassa.
Resilienssi takaa toiminta- ja toipumiskyvyn
Työpaikkojen resilienssillä tarkoitetaan työpaikan muutoskykyä ja kriisinkestävyyttä. Resilienssin kulmakiviä ovat toimintakyky, toipuminen ja sopeutuminen. Nämä edistävät organisaation kykyä selviytyä muutoksista ja vaaratilanteista.
– Muutoskykyinen organisaatio ei lamaannu, vaan pystyy toimimaan missä tahansa yllättävässä tilanteessa, toteaa vanhempi asiantuntija Miira Heiniö Työterveyslaitoksesta.
Muutokset voivat olla äkillisiä tai vähitellen tapahtuvia, ja ne vaativat sopeutumista. Parhaiten selviytyvät ne organisaatiot, jotka ovat määrätietoisesti kehittäneet muutosvalmiuttaan. Resilientti organisaatio valmistautuu erilaisiin häiriötilanteisiin, kykenee ylläpitämään keskeiset toimintonsa ja sopeutuu uuteen tilanteeseen jatkaen samalla aktiivista toimintaympäristön seurantaa.
Resilienssiä vahvistetaan yhteisellä tekemisellä
Resilienssin vahvistaminen vaatii organisaatioilta osaamista ja määrätietoista yhdessä tekemistä. Siksi on syytä panostaa varautumiseen ennalta. Resilienssityössä tärkeitä tekijöitä ovat ihmisten ja asiantuntemuksen arvostaminen, luottamuksen ja psykologisen turvallisuuden vahvistaminen sekä yhteinen kehittäminen.
– Keskeistä on pitää kaikki mukana, ymmärtää yhteinen suunta, kehittää ja ennakoida yhdessä. Ennakoiva päätöksenteko ja jatkuvuudenhallinta kuuluvat kaikkien työhön. On tärkeää ymmärtää, että jokainen on tärkeä osa työyhteisöä niin hyvän sään aikaan kuin kriisin keskelläkin, Heiniö painottaa.
Työterveyslaitos kutsuu työpaikat yhteiseen resilienssityöhön
– Kutsumme kaikki Suomen työpaikat mukaan yhteiseen resilienssityöhön. Meillä on valmiita sisältöjä ja maksuttomia työkaluja, kertoo työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko Työterveyslaitoksesta.
– Kerromme lisää lähiaikoina ja kehitämme resilienssityötä yhdessä työpaikkojen kanssa. Osallistuville työpaikoille on luvassa uusinta tietoa ja käytäntöjä resilienssin ja toiminnan jatkuvuuden kehittämiseen, Alanko summaa.
– Nollis-toiminnan kasvu osoittaa tarpeen ja tilauksen yhteiselle tekemiselle ja resilienssityölle. Resilienssityö on tarjolla kaikille suomalaisille työpaikoille, eikä edellytä verkoston jäsenyyttä.
Myös Nolla tapaturmaa –foorumia voidaan tehokkaasti hyödyntää resilienssioppien levittämisessä työelämään. Verkosto tavoittaa lähes 600 jäsentyöpaikkaa ja noin 18 prosenttia suomalaisista työntekijöistä.
Ilmoittaudu mukaan
Kiinnostuneet työpaikat voivat ilmoittautua mukaan antamalla yhteystietonsa. Vapaamuotoisia ilmoittautumisia otetaan jo vastaan osoitteessa resilienssi [at] ttl.fi.
Tutustu myös
- Työkuormituksen hallinta ulkoisessa kriisissä – opas turvallisuuskriittisten alojen työpaikoille | Työterveyslaitos
- Lue Resilientin organisaation päätöksenteko -hankkeen loppuraportti: Kohti resilienttiä päätöksentekoa työturvallisuudessa: Resilientin organisaation päätöksenteko - tiedolla johtaminen työturvallisuudessa (resdata) -hankkeen loppuraportti (julkari.fi)
- Monimutkaisen päätöksen muistilista sivulta Työturvallisuuden kehittäminen | Työterveyslaitos
- Oppimateriaali resilienssin kehittämiseen: Resilienssi ja jatkuvuudenhallinta | Työterveyslaitos
- Työpaikan resilienssityökalusarja Mielenterveyden työkaluissa | Työterveyslaitos
Lisätiedot
- Pääjohtaja Antti Koivula, Työterveyslaitos, puh. 0304742340, antti.koivula [at] ttl.fi
- Johtaja Tommi Alanko, Työterveyslaitos, puh. 040 719 2521, tommi.alanko [at] ttl.fi (tommi[dot]alanko[at]ttl[dot]fi)
- Vanhempi asiantuntija Miira Heiniö, Työterveyslaitos, puh. 043 826 6206, miira.heinio [at] ttl.fi (miira[dot]heinio[at]ttl[dot]fi)
Työterveyslaitos – 80 vuotta hyvinvointia työstä
- Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Olemme jo vuodesta 1945 rakentaneet terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä.
- Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään.