I början av mars trädde social- och hälsovårdsministeriets förordning om koncentrationer som befunnits skadliga i kraft (HTP-förordningen). HTP-förordningen (SHMf 55/2025) medförde uppdateringar av gränsvärdena för yrkesmässig exponering (HTP-värden) för vissa kemiska agenser.
Koncentrationer som befunnits skadliga är värden som fastställts för orenheter i luften på arbetsplatsen och som arbetsgivaren måste beakta vid bedömningen av luftens renhet, arbetstagarnas exponering och mätresultatens betydelse på arbetsplatsen.
– Arbetsgivaren ska beakta de nya gränsvärdena i bedömningen av arbetsmiljörisker och säkerställa att arbetstagarnas exponering understiger gränsvärdena. Vid behov måste hanteringen av exponeringen förbättras, till exempel genom punktutsugning, effektivare ventilation eller ändrade arbetsmetoder, berättar Piia Taxell, äldre sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet.
Uppdateringarna av gränsvärdena gäller bland annat:
- svetsning och annan bearbetning av metaller som innehåller aluminium, till exempel vid tillverkning av aluminiumprodukter, inom maskinindustrin och i metallåtervinning
- hantering av vattenreningskemikalier och slipmedel som innehåller aluminiumföreningar
- användning av väteperoxid som blekmedel och desinfektionsmedel inom exempelvis massa- och livsmedelsindustrin och hälsovården
- användning av etanol som lösningsmedel och rengöringsmedel.
HTP-värdena sjönk för svetsrök som innehåller aluminium, aluminiumföreningar, etanol, maleinanhydrid, mineraloljor (oljedimma), organiska blyföreningar och väteperoxid. Nya HTP-värden fastställdes för 1-etoxi-2-propanol och tre dimetylestrar.
Samtidigt fastställdes nya riktvärden för biomonitorering av aluminiumföreningar, bensen, dimetylformamid och organiska blyföreningar. För att bedöma exponeringen för en orenhet på arbetsplatsen kan man använda koncentrationen av orenheten eller dess metabolit i arbetstagarnas urin eller blod. Riktvärdena för biomonitorering har getts med detta bedömningssätt i åtanke.
Den nya publikationen HTP-värden 2025 sammanställer gränsvärdena och ger anvisningar för deras användning
Alla gränsvärden för kemiska agenser som gäller i Finland har sammanställts i publikationen HTP-värden 2025. Den ger också anvisningar för tolkning och användning av gränsvärden. Arbetshälsoinstitutet har varit med och utarbetat innehållet.
– HTP-boken är en viktig informationskälla till exempel för arbetarskyddspersonalen på arbetsplatserna. Gränsvärdena och deras motiveringspromemorior stöder även företagshälsovården i bedömningen av exponeringens betydelse för hälsan, berättar Piia Taxell.
När man håller sig under de föreskrivna koncentrationerna i HTP-värdena orsakar exponeringen i regel ingen skada eller fara för arbetstagarnas säkerhet eller hälsa. Det går emellertid inte att fastställa en säker exponeringsnivå för alla effekter.
Att undvika utsläpp av farliga kemiska agenser och minska exponeringen med tekniska lösningar är de främsta sätten att skydda arbetstagarnas hälsa. Om exponering för skadliga koncentrationer inte kan förhindras på annat sätt, ska personliga skyddsåtgärder, såsom personlig skyddsutrustning, användas.
Skiftarrangemangen påverkar tillämpningen av gränsvärdena
Anvisningarna för långa arbetsskift har också förnyats. Syftet med anvisningarna är att säkerställa att hälsoskyddsnivån vad gäller kemiska agenser förblir densamma oberoende av skiftarrangemangen. Beroende på hur ämnena verkar korrigeras gränsvärdet i enlighet med anvisningarna i förhållande till arbetsskiftets längd eller den genomsnittliga veckoarbetstiden.
Vid fastställandet av gränsvärdena har man beaktat exponering som sker i åttatimmarsskift fem dagar i veckan. Om arbetsskiftets längd överstiger åtta timmar eller den genomsnittliga veckoarbetstiden överstiger 40 timmar, kan det vara nödvändigt att sänka gränsvärdet för att säkerställa samma hälsoskyddsnivå.
– Arbetsskift över åtta timmar blir allt vanligare till exempel inom industrin. Därför är det viktigt att man nu har fått entydiga anvisningar om hur gränsvärdena ska tillämpas vid längre arbetsskift, säger Piia Taxell.
Den nya publikationen HTP-värden 2025 ger detaljerade anvisningar och ämnesspecifika exempel på tillämpning av gränsvärden i olika skiftarrangemang.
Ytterligare information
- Piia Taxell, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, 030 474 2234, piia.taxell [at] ttl.fi (piia[dot]taxell[at]ttl[dot]fi)
Läs mer
- HTP-värden 2025 : Koncentrationer som befunnits skadliga - Valto
- Förordning: Social- och hälsovårdsministeriets förordning om koncentrationer som befunnits skadliga (finlex.fi)
- Pressmeddelande: Social- och hälsovårdsministeriet har uppdaterat förordningen om de koncentrationer på arbetsplatserna som befunnits skadliga - Statsrådet
- Motiveringspromemorior för HTP-värden: Perustelumuistiot - Tyosuojelu.fi - Työsuojeluhallinto (på finska)
Bekanta dig också
- Työturvallisuuden hallinta 12 tunnin vuorojärjestelmässä: Vireyden, turvallisuuskäyttäytymisen ja työympäristöaltisteiden väliset yhteydet pitkissä työvuoroissa (PiTKäT) (på finska)
- Hantering av kemikalier på arbetsplatsen | Arbetshälsoinstitutet
- Åtgärder för att motverka exponering för kemikalier, gaser och damm på arbetsplatserna | Arbetshälsoinstitutet
- Laboratorieanalyser | Arbetshälsoinstitutet