Mika Kivimäki on Vuoden Epidemiologi

Suomen Epidemiologian Seura valitsi professori Mika Kivimäen vuoden 2021 epidemiologiksi. Kivimäki tutkii kansantautien riskitekijöitä Helsingin ja Lontoon yliopistoissa ja Työterveyslaitoksessa, ja hän on alansa siteeratuimpia tutkijoita.
Mika Kivimäki
tutkimusprofessori
Päivi Husman
Päivi Husman
johtaja

Vuoden Epidemiologiksi valittu Mika Kivimäki tutkii laaja-alaisesti kansantautien riskitekijöitä. Hän on tutkijana kuulunut maailman siteeratuimman yhden prosentin joukkoon omalla alallaan vuodesta 2018 lähtien.

Kivimäki johtaa tunnettua brittiläistä Whitehall II -seurantatutkimusta sekä useita monikohorttikonsortioita, joihin osallistuu epidemiologisia tutkimuksia sekä Euroopasta että Yhdysvalloista.

Kivimäen tällä hetkellä tärkein kansainvälinen tutkimushanke selvittää keski-iän elintapojen, sairauksien ja plasmaproteiinimuutosten yhteyksiä vanhuusiän dementiariskiin.

Kivimäen tutkimuksia on käytetty näyttönä muun muassa sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyä koskevissa kliinisissä suosituksissa sekä Maailman terveysjärjestön sosioekonomisia terveyseroja koskevissa raporteissa.

Epidemiologian merkitys on moninainen

Valinnan Vuoden Epidemiologiksi teki Suomen Epidemiologian Seura. Valinnan perusteina on ansioituminen epidemiologian alalla sekä alan tunnetuksi tekeminen.

Epidemiologialla tarkoitettiin alun alkaen tarttuvien tautien luonteen, leviämisen ja ehkäisyn tutkimista. Sittemmin käyttöala on huomattavasti laajentunut. Tässä ajassa epidemiologian merkitys ja sovelluskohteet ovat moninaiset ja hyvin nähtävissä esimerkiksi pandemioihin liittyen.

– Kuvailevaa epidemiologiaa voidaan käyttää esimerkiksi työperäisen terveysvaaran tunnistamiseen tai työterveysongelmien kehityksen suunnan seurantaan, kuvailee johtaja Päivi Husman Työterveyslaitoksesta.

Lisätiedot

  • Mika Kivimäki, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, Mika.Kivimaki2 [at] ttl.fi (Mika[dot]Kivimaki2[at]ttl[dot]fi), +358304749300
  • Päivi Husman, johtaja, hyppäys digiin, Työterveyslaitos, paivi.husman [at] ttl.fi (paivi[dot]husman[at]ttl[dot]fi), +358304742613

Tutustu myös

Jaa sisältö somessa!