Monissa työtehtävissä voidaan altistua kemiallisille, biologisille tai fysikaalisille haittatekijöille.
Tieto- ja viestintäteknologioiden ja internetin laajaan käyttöön perustuvat digitaaliset alustat muuttavat merkittävästi…
Ammattitaudit ovat sairauksia, joiden pääasiallinen aiheuttaja on jokin työssä oleva fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen…
ASA-rekisteri on syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteri. Rekisteri…
Biologisille tekijöille altistutaan useissa eri työympäristöissä. Biologiset tekijät ovat biologista alkuperää olevia eliöitä…
Työpaikalla on tärkeä edistää terveyttä ja hyvinvointia, koska työssä ja työpaikalla vietetään noin 1600 tuntia vuodessa…
Etätyö, hybridityö ja monipaikkainen työ yleistyvät nopeasti työelämässä. Digitalisaation myötä työ on irtautunut paikasta ja…
Yleisimmät fysikaaliset altisteet ovat melu, tärinä sekä erilaiset ei-ionisoivat säteilyt (ultraviolettivalo ja erilaisten…
Henkilönsuojain on väline, joka on suunniteltu ja valmistettu henkilön käytettäväksi tai pidettäväksi suojaamaan yhdeltä tai…
Kampaajien ja kosmetologien työhön liittyy suuri riski saada työperäinen allerginen kosketusihottuma. Käsi-ihottumaa…
Hoitajien ja lääkäreiden työ on muuttunut yhä enemmän aivotyöksi, jossa tiedolla työskentely on keskeistä ja työn…
Hyvä johtaminen on arkisia tekoja ja tietoinen valinta. Parhaimmillaan se on palvelevaa johtamista, josta tulee työpaikan…
Tärkeä osa modernia turvallisuusajattelua ja turvallisuusosaamista on ymmärtää ihmisen toimintaa ja miten se vaikuttaa työssä…
Ilmastonmuutos on merkittävin maapallon tulevaisuutta uhkaava ongelma. Ilmastonmuutosta ei arvioiden mukaan voida enää…
Työnantajan on tunnistettava työssä käytettäviin kemikaaleihin liittyvät vaarat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit ja…
Kiertotalouden työpaikat voivat olla teollisuustyötä, korjaustoimintaa, tuotekehitystä ja palveluammatteja. Kierrätettävien…
Ergonomia on työn ja toimintaympäristön ennakoivaa suunnittelua ja kokonaisvaltaista kehittämistä. Sen tavoitteena ovat hyvät…
Merenkulkualalla ammatilliset pätevyys- ja terveysvaatimukset on määritelty tavanomaista tarkemmin kansainvälisin sopimuksin…
Kuumatyön katsotaan alkavan, kun ilman lämpötila ylittää 28 astetta. Kylmäaltistumiseksi sen sijaan katsotaan työskentely…
Työterveyshuolto tukee maatalousyrittäjää työhyvinvoinnin kehittämisessä sekä työperäisten vaarojen ehkäisyssä. Yrittäjälle…
Henkilöstön monimuotoisuudella tai diversiteetillä tarkoitetaan työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta muun muassa iän…
Muutosten avulla organisaatiot pyrkivät parantamaan kilpailukykyään, sopeutumaan ulkoisiin muutoksiin ja turvaamaan…
Oppimista ja osaamisen kehittämistä työssä voidaan tarkastella yksilöllisenä sekä yhteisöllisenä ilmiönä. Työntekijä voi…
Pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Pohditaanko työyhteisössänne perehdytykseen liittyviä käytäntöjä tai liikuntakoulutuksen…
Pandemia tarkoittaa maailmanlaajuisesti levinnyttä epidemiaa. Epidemia on tilanne, jossa tartuntatauti esiintyy…
Työolosuhteiden turvallisuus tulee aina arvioida myös raskauden ja lisääntymisterveyden kannalta. Työtehtävät ja altisteet…
Työ vaatii tekijältään ja työyhteisöltä resilienssiä eli joustavuutta, soveltamista ja ennakointia. Käytännössä asiat harvoin…
Riskien arviointi on työpaikan turvallisuustyön perusta.
Sairauspoissaolon perusteena on yleensä lääkärin toteama sairaus, joka heikentää toimintakykyä niin, että työssä jatkaminen…
Hyvä sisäympäristö ja sisäilma tukevat ja parhaimmillaan edistävät tilojen käyttäjien terveyttä ja hyvinvointia. Sisäilman…
Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa työntekijä tuntee itsensä kykenemättömäksi selviytymään häneen kohdistuvista…
Digitalisaatio muuttaa työn tekemisen tapoja eri toimialoilla ja tehtävissä. Digitalisaation vaikutukset työhön ja…
Työympäristöt ovat aina heijastaneet työn luonnetta ja sen puitteita: esimerkiksi työvälineet, teknologian kehitys sekä…
Toiminnalliset oireet ovat tavanomaista voimakkaampia kehon fysiologisia kuormitusvasteita, joita on ajoittain kaikilla…
Arviolta joka neljännellä suomalaisella koululaisella on tai on ollut allergista nuhaa, ihottumaa tai astmaa. He ovat…
Terve ja toimintakykyinen tuki- ja liikuntaelimistö on hyvän työkyvyn peruspilareita. Sen kunnosta kannattaa huolehtia niin…
Työaika vaikuttaa työntekijän terveyteen, toimintakykyyn sekä mahdollisuuteen sovittaa yhteen työ ja muu elämä. Tuotannon…
Mielenterveyden ja psyykkisen työkyvyn rooli korostuu osaamiseen ja innovaatioihin nojaavassa yhteiskunnassa, jossa työ on…
Työkykyä voidaan kuvata talon muodossa. Työkykytalossa on neljä kerrosta, joista kolme alimmaista kuvaavat yksilön…
Työn imu on työhön liittyvää innostusta ja merkityksellisyyden kokemusta. Sitä voi kokea kaikissa ammateissa.
Työpaikkakiusaaminen on koko työyhteisön ongelma, johon pitää ja voidaan puuttua työpaikan kaikilla tasoilla. Tavoitteena…
Työperäisten sairauksien rekisteriin (TPSR) kirjataan tietoja vahvistetuista ammattitaudeista ja ammattitautiepäilyistä. TPSR…
Sujuva työsuojelutoiminta on yhdessä tekemistä. Työsuojelun yhteistoiminta edistää työnantajan ja työntekijöiden välistä…
Työterveyshuolto on työn ja terveyden välisen suhteen asiantuntija, joka huolehtii yhdessä työpaikkojen kanssa henkilöstön…
Työturvallisuusympäristöön vaikuttavat monet asiat. Työn tekemisen tavat, prosessit, olosuhteet sekä työ- ja…
Työuraan mahtuu monia eri vaiheita, kuten työuralle kiinnittyminen, keskiura ja työuran loppuvaihe. Työuran eri vaiheet eivät…
Vesihuoltolaitoksille suunnattu työturvallisuusopas sisältää kohdistettua tietoa työturvallisuudesta sekä keskeisistä…
Hyvinvoiva yrittäjä on yrityksen toiminnan kivijalka yrityskoosta riippumatta. Lisäksi tarvitaan mahdollisuus turvalliseen ja…