TYÖOTE-verksamhetsmodellen, som i undersökningar har konstaterats vara verkningsfull, utvidgas nu till samarbetet mellan primärvården och företagshälsovården. Verksamhetsmodellen används redan inom specialiserad sjukvård inom alla Finlands välfärdsområden, där ett nära samarbete med företagshälsovården har lyckats minska sjukfrånvaron. Till exempel förkortades tiden för arbetsoförmåga vid knäledsoperationer med flera veckor när TYÖOTE-verksamhetsmodellen togs i bruk.
– TYÖOTE är ett verkningsfullt samarbete mellan social- och hälsovårdsaktörer, där både patienten, arbetsplatsen och samhället i stort vinner, säger överläkare Pauliina Kangas vid Arbetshälsoinstitutet.
I TYÖOTE-verksamhetsmodellen ordineras inga långa sjukfrånvaroperioder inom den offentliga hälso- och sjukvården. I stället görs en remiss till företagshälsovården, där patientens arbetsförmåga bedöms individuellt och arbetsuppgifterna anpassas till resurserna under återhämtningstiden i samarbete med arbetstagaren och arbetsgivaren.
Arbetsbördan för välfärdsområdets personal minskar
När bedömningen av patientens arbetsförmåga och planeringen av stödåtgärder överförs till företagshälsovården är det möjligt att stödja patientens arbetsförmåga mer individuellt. Patienten kan hänvisas från hälsostationen till företagshälsovården till exempel när arbetet orsakar eller förvärrar symtomen eller om det är svårt att klara av arbetet.
– TYÖOTE underlättar också arbetet för personalen inom den offentliga hälso- och sjukvården. Personalen på hälsostationer och sjukhus kan bättre koncentrera sig på sin egen kärnverksamhet, behandling och diagnos av sjukdomar, säger Pauliina Kangas.
I TYÖOTE-verksamhetsmodellen behöver patienten inte längre ordineras någon längre sjukfrånvaro, och uppgiften att upprätta B-utlåtanden till FPA överförs i många fall från hälsocentralläkaren till företagsläkaren.
Ett närmare samarbete skapar positiva kostnadseffekter
TYÖOTE-verksamhetsmodellen är inte en förmån för endast en liten krets. Den hjälper alla finländare som arbetar och som har ett avtal om företagshälsovård, oavsett dess omfattning. Individuellt planerade stödåtgärder för arbetsförmågan och anpassning av arbetet efter patientens resurser under återhämtningstiden medför också mer omfattande kostnadseffekter. Den ökade produktivitet som patienternas återgång till arbetet medför är den största kostnadseffekten av verksamhetsmodellen.
– Om TYÖOTE används i stor utsträckning förbättrar det också social- och hälsovårdspersonalens tillräcklighet och minskar välfärdsområdets personalkostnader, fortsätter Pauliina Kangas.
Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa ingår i Finlands program för hållbar tillväxt. Projektets finansiering kommer från EU:s engångsinstrument för återhämtning (NextGeneration EU) via social- och hälsovårdsministeriet.
Ytterligare information
- Pauliina Kangas, överläkare, Arbetshälsoinstitutet, pauliina.kangas [at] ttl.fi (pauliina[dot]kangas[at]ttl[dot]fi)
- Hanna Hakulinen, forskningschef, Arbetshälsoinstitutet, hanna.hakulinen [at] ttl.fi (hanna[dot]hakulinen[at]ttl[dot]fi)
Läs mer
- Läs mer om TYÖOTE-verksamhetsmodellen på Arbetshälsoinstitutets webbplats: ttl.fi/tyootesv
- Patientberättelse (på finska): Kun paluu töihin sujuu hyvin, kaikki hyötyvät | Työterveyslaitos
- Nyhet: Undersökning bekräftar fördelarna med TYÖOTE-verksamhetsmodellen – sjukfrånvaron minskar redan i hela landet
- Pressmeddelande: Minskad sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa kräver mer samarbete och att fördomar övervinns | Arbetshälsoinstitutet