Kunddelaktighet

1 Centrala begrepp
2 Delaktighet i arbetslivet
Delaktighet i arbetslivet är en av dimensionerna av delaktighet. Arbetet är en väsentlig del av människans identitet. Delaktighet i arbetslivet stärker välbefinnandet och delaktigheten i samhället.
Delaktigheten i arbetslivet kan främjas genom att stödja människors sysselsättning, återgång till arbetet och fortsatta arbete. Här kan man utnyttja olika metoder för att stöda arbetsförmågan som ökar människors sysselsättningsfärdigheter och rehabilitering för arbetsmarknaden.
Delaktigheten i arbetslivet kan också ökas genom att påverka arbetsmarknadens funktion och allmänna attityder. Mångfalden på arbetsplatserna ökar när arbetsgivarna har möjlighet att anställa fler olika experter än i nuläget. Detta innebär till exempel att man anställer personer med olika arbetsförmåga och bakgrund.
3 Kunddelaktighet förbättrar tjänsternas kvalitet
Kunddelaktighet är samtidigt både ett mål och ett sätt att utveckla tjänsterna, tjänsternas kvalitet och effektivitet. Den förbättrar också kundens egna möjligheter att påverka och ökar i synnerhet möjligheterna för personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden att bättre delta i samhällets verksamhet och få sysselsättning.
Att hamna utanför arbetslivet återspeglas starkt i upplevelsen av delaktighet. Särskilt arbetslöshet och nedsatt arbetsförmåga visar sig som en svagare upplevelse av delaktighet och utgör den största risken för en svag känsla av delaktighet. En svag känsla av delaktighet är i sin tur kopplad till brister i välbefinnandet och en marginaliserad position i samhället, samt ett bredare utanförskap. Kunddelaktighet kan engagera kunden bättre i sin egen serviceprocess och öka självförtroendet. Deltagande och påverkan på den egna servicen kan öka motivationen och modet att ta ansvar för sin egen situation.
Kunddelaktighet fördjupar kompetensen och kunskapsbasen hos de personer och organisationer som deltar i verksamheten och ökar ömsesidig förståelse. När de yrkesutbildades kompetens, kundens erfarenhetskunskap och tysta kunskap förenas kan tjänsterna och arbetssätten utvecklas. Kunddelaktighet kan i bästa fall stärka både kunden och den yrkesutbildade. Ett gott samarbete mellan kunden och den yrkesutbildade förutsätter en upplevelse av jämlikhet. Här möts erfarenhetsbaserad kunskap och yrkeskunskap och samma sak betraktas från två olika perspektiv.
Kundernas förmåga, möjlighet och vilja att delta varierar dock. Även om kunddelaktighet är en rättighet måste den också grunda sig på frivillighet.
Bild 1 illustrerar hur främjandet av kunddelaktighet berör alla och är ett samarbete och en dialog mellan organisationen, ledningen, de yrkesutbildade och kunderna.

4 Kunddelaktighet uppstår i växelverkan
Det är viktigt att de yrkesutbildade förstår mångfalden i delaktigheten och kundernas olika situationer. Att enbart lyssna på kunden är inte kunddelaktighet. Däremot är det viktigt att fundera på hur man på olika sätt kan skapa en känsla av delaktighet för kunderna i serviceprocesserna.
Kunddelaktighet förutsätter växelverkan där alla parter har jämlika möjligheter att delta i skapandet av ömsesidig förståelse och driva interaktionen framåt.
Interaktionsfärdigheter har stor betydelse för upplevelsen av delaktighet. Kunddelaktighet innebär respektfullt bemötande och beaktande av kundens livshistoria samt personliga preferenser och färdigheter. Det är viktigt att även obekväma beslut kommuniceras på ett samtalssätt där kunderna blir lyssnad på och bemött med respekt, samt att fackspråk används endast för de som förstår det.
Det är nödvändigt att ägna mer uppmärksamhet åt attityderna gällande kundservice och interaktionsfärdigheterna. När det multiprofessionella samarbetet inom social- och hälsotjänsterna intensifieras och sektorsgränserna suddas ut, behövs bredare färdigheter för att identifiera kundernas behov och interaktionen med dem.
Fem sätt att främja kunddelaktighet genom interaktion
- Bjud in kunden att delta i diskussionen och låt kunden framföra sina åsikter och erfarenheter.
- Lyssna och bygg upp en gemensam förståelse.
- Ta kunden som en jämlik samtalspartner.
- Satsa på gemensamt beslutsfattande.
- Förbättra dina interaktionsfärdigheter.
1. Bjud in kunden att delta i samtalet
För att vara delaktig måste man få göra sin röst hörd. Det första steget för att stöda kunddelaktigheten är att erbjuda kunderna möjlighet att delta i diskussionen och framföra sina åsikter och erfarenheter.
Uppgift: Fundera på följande frågor och se på en fråga genom att klicka på lösningsförslaget.
2. Lyssna och bygg upp en gemensam förståelse
Förutom att kunden deltar är det viktigt att på riktigt lyssna på kundens synpunkter. Både kunderna och de yrkesutbildade anser att en viktig del av kunddelaktigheten är att kunden blir hörd. Att bli hörd innebär att kundens behov och synpunkter blir förstådda.
Att bli hörd förutsätter att arbetstagaren aktivt lyssnar och försöker förstå kundens upplevelse och perspektiv.
Till exempel kan läkarens frågor i form av påståenden förbättra samarbetsrelationens kvalitet. I sådana påståendebaserade frågor uttrycker läkaren med egna ord sin förståelse av vad kunden har berättat, och erbjuder kunden bekräfta den. Till exempel: "Så du har känt dig ångestfylld?" "Så efter det senaste besöket har du inte kunnat sova och du har också förlorat aptiten?"
Uppgift: Fundera på följande frågor och se på en fråga genom att klicka på lösningsförslaget.
3. Ta kunden som en jämlik samtalspartner
Även om kunden får delta och hens åsikter blir hörda räcker det inte för att göra kunden genuint delaktig. Kundens ord måste också ha en verklig betydelse. Det krävs makt att påverka. När alla parter i samtalet har lika mycket makt att påverka både situationens förlopp och besluten som fattas, är parterna i diskussionen jämlika med varandra.
Den andra sidan av makten är ansvaret. När kundens makt över sin egen vård eller service ökar, ökar också ansvaret för de val som görs. Ansvaret omfattar också tillräckliga kunskaper och färdigheter. Kunden måste ha tillräcklig information och förståelse som stöd för sina val. När man genom deltagande och ansvarsfördelning också vill stärka kunderna är det viktigt att stöda deras framgång i de uppgifter som de nya rollerna medför.
Att kunden blir hörd är ett viktigt förhandsvillkor för att kunddelaktigheten ska förverkligas. Enligt en undersökning betonade kunderna och de yrkesutbildade dock något olika saker.
De yrkesutbildade framhöll vikten av att bli hörd, medan kunderna betonade de genuina möjligheterna att påverka tjänsterna.
När de yrkesutbildade erbjöd kunderna ansvar för sin egen service var kunderna dock inte särskilt ivriga att ta emot det, utan betonade i sin tur vikten av att bli hörda. Även om de yrkesutbildade å andra sidan betonade vikten av kundens eget ansvarstagande, ansåg de att deras egen rätt att besluta om lämplig vård för kunden var oundviklig. På så sätt betonade de den egna beslutanderätten som traditionellt förknippas med deras yrkesroll.
Teman om ansvar och maktutövning var också sammanflätade med frågor om samarbete. Kunderna lyfte fram att för att visa samarbetsförmåga och "följsamhet" var det ibland nödvändigt att de gick med på de yrkesutbildades beslut.
Uppgift: Fundera på följande frågor och se på en fråga genom att klicka på lösningsförslaget.
4. Satsa på gemensamt beslutsfattande
I kärnan av kunddelaktigheten ligger möjligheten att fatta beslut. Kundens möjligheter att påverka sin egen service syns när man till exempel fattar beslut om målen för vården eller tjänsten och om metoderna för att uppnå målen. Det är känt att kundens deltagande i beslutsfattandet som gäller den egna vården eller servicen underlättar kundens engagemang och förbättrar resultaten. Kundernas upplevelse av den vård eller service de får blir då också positivare.
Vid servicemöten bör man sträva efter gemensamt beslutsfattande där den yrkesutbildade och kunden tillsammans fattar beslut om kundens vård.
I det gemensamma beslutsfattandet är det viktigt att den yrkesutbildade visar intresse för kundens förslag. Att ställa följdfrågor om förslaget (till exempel "Menar du att vi skulle kunna ta upp nya ämnen i den här gruppen?") visar visserligen den yrkesutbildades intresse, men kan också upplevas som att idén ifrågasätts, eller åtminstone som att den yrkesutbildade inte själv ser förslaget som direkt användbart. Istället för att ställa följdfrågor kan det ibland vara bättre att visa intresse för kundens förslag genom att utveckla det vidare (till exempel "Det ger mig en vild idé om att vi faktiskt i denna utvecklingsgrupp kunde..."). Sådana svarsturer för beslutsfattandet framåt och värdesätter samtidigt kundens förslag som beaktansvärt och bra.
Hopp som kunden upplever
Kunden kan till exempel se ut att gå med på rehabiliteringens mål och planer, även om de i verkligheten kan upplevas som orealistiska eller till och med skrämmande. Om kunden inte lyfter fram sina tvivel eller om de ignoreras, har kunden ur servicesystemets synvinkel förbundit sig till de planer som utarbetats tillsammans. Även om man inom rehabiliteringen har lyckats stärka kundens hoppfullhet om sysselsättning, finns det inte alltid stöd för att upprätthålla denna hoppfullhet. Problemen med ansvarstagande försämrar tjänsternas effektivitet.
Upplevelser av tveksamhet och misstro förmedlas inte alltid till de yrkesutbildade, utan de kan ta sig uttryck till exempel i att kunden ger efter under press eller försvinner från systemen. Kunden kan ha svårt att sätta ord på upplevelsen av att det hopp som systemet erbjuder inte stämmer överens med hens uppfattning om situationen. Att identifiera och erkänna tvekan och hinder för agerande är dock viktigt både ur kundens och tjänsternas perspektiv.
I stödjandet av arbetslivet bör man också komma ihåg delaktighetsaspekten: med vilka färdigheter och metoder kan man främja delaktigheten i arbetslivet. Detta innebär även att följa med och stödja relationen mellan arbetsgivarna och dem som deltar i rehabiliteringen. Arbetsgivarna behöver information och stöd om lösningar för stöd för arbetsförmågan på arbetsplatsen.
Uppgift: Fundera på följande frågor och se på en fråga genom att klicka på lösningsförslaget.
5. Förbättra dina interaktionsfärdigheter
Med tanke på utvecklingen av den yrkesmässiga interaktionen är det bra om den yrkesutbildade blir medveten om de egna interaktionssätten. Å andra sidan är det viktigt att inse att det inte finns möjlighet att vara analytisk och överväga nästa drag i själva interaktionssituationen. En smidig interaktion kräver att man kastar sig in i situationen. Att reflektera över sitt eget agerande i efterhand förbättrar den yrkesmässiga interaktionskompetensen. Att samla in respons från kunderna hjälper också till att utveckla den egna interaktionskompetensen.
Uppgift: Prova självreflektion och fråga dig själv: Förverkligades kunddelaktigheten under mötet? För att bygga en bra vårdrelation med kunden måste läkaren kunna leva sig in i kundens upplevelse och ta emot de känslor som uppstår som gäller vården. Det är viktigt att skapa en trygg atmosfär för att upplevelsen av kunddelaktighet ska förverkligas.
Källor och tilläggsmaterial
Dessa källor och tilläggsmaterial är frivilliga. En helhet som omfattar enstudiepoäng kan avläggas utan att läsa tilläggsmaterialet.
Artiklar, rapporter och handböcker
Haapakoski K, Åkerblad L. Kenen ehdoilla ja mille perustalle työelämäkuntoutuksessa rakennetaan toivoa? Janus 2023;31(1):80-87. (endast på finska)
Hujala A, Taskinen H (red.). Uudistuva sosiaali- ja terveysala. Tampere, Tampere University Press. Tillgänglig på: https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/123995/978-952-359-022-9.pdf?sequence=2&isAllowed=y. (endast på finska)
Juujärvi S, Sinervo T, Laulainen S, Niiranen V, Kujala S, Heponiemi T, Keskimäki I. Soteammattilaisten yhteinen osaaminen sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Päätöksenteon tueksi 2019:3. Tillgänglig på: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/138096/PT2019_003_11062019.pdf?sequence=4&isAllowed=y. (endast på finska)
Lääkäriliitto. Vuorovaikutus potilaan ja lääkärin kohtaamisessa. Tillgänglig på: https://www.laakariliitto.fi/laakarin-etiikka/potilas-laakarisuhde/vuorovaikutus-potilaan-ja-laakarin-kohtaamisessa/. (endast på finska)
Sinervo L. Kunddelaktighet i servicesystemet. Institutet för hälsa och välfärd. 2023. Tillgänglig på: https://thl.fi/sv/teman/ledningen-av-social-och-halsovardstjanster/kund-i-tjansterna/kunddelaktighet-i-servicesystemet
Zitting J. Asiakasosallisuus sosiaali- ja terveyspalveluissa edellyttää henkilöstön osaamista. Dialogi 29.3.2021. Tillgänglig på: https://dialogi.diak.fi/2021/03/29/asiakasosallisuus-sosiaali-ja-terveyspalveluissa-edellyttaa-henkiloston-osaamista/. (endast på finska)
Annat webbmaterial
Asiakasosallisuus sotessa | Työterveyslaitos (ttl.fi) (endast på finska)
Asiakasosallisuus syntyy vuorovaikutuksessa | Työterveyslaitos (ttl.fi) (endast på finska)