Utbildningen Läkaren som stödjare av arbetsförmågan

Välkommen att studera utbildningen Läkaren som stödjare av arbetsförmågan.
Kuvituskuva

Välkommen att studera

Vad?

Utbildningen Läkaren som stödjare av arbetsförmågan samlar centrala frågor i anslutning till bedömningen av arbetsförmågan och stödet ur läkarens synvinkel.

För vem?

Utbildningen är särskilt avsedd för läkare som arbetar vid social- och hälsocentraler, men den lämpar sig även för alla som arbetar med stöd för arbetsförmågan och sysselsättningen samt för studerande.

Mål

Utbildningens mål är att efter utbildningen:

  1. Kan läkaren tidigt identifiera kundens behov av stöd för arbetsförmågan och vid behov hänvisa kunden till sektorsövergripande tjänster för stöd för arbetsförmågan.
  2. Känner läkaren till sin roll i stödjandet av arbetsförmågan samt rollen och uppgifterna för social- och hälsocentralens team för stödjande av arbetsförmågan.
  3. Känner läkaren till sin egen roll i det sektorsövergripande servicesystemet för stöd för arbetsförmågan och sysselsättning och kan samarbeta med andra aktörer i servicesystemet för att stödja kundens sysselsättning.

I utbildningen bekantar man sig dessutom med god praxis och goda verksamhetsmodeller för stöd för arbetsförmåga och sysselsättning.

Utbildningens innehåll

Läromaterialet på webben består av tre delar:

  1. Läkaren som stödjare av arbetsförmågan
  2. Servicesystemet
  3. Kunddelaktighet

Förutom text innehåller läromaterialet videor och reflektionsuppgifter kopplade till varje del.  Webbmaterialet omfattar 27 timmar, dvs. 1 studiepoäng. Du kan studera materialet i din egen takt vid en tidpunkt som passar dig. Varje avsnitt av utbildningen fungerar även som en självständig helhet om du inte vill studera hela läromaterialet. Den ordlista som används i utbildningen finns under rubriken Ordlista på denna sida. Om du avlägger slutprovet i slutet av utbildningen får du också ett intyg över utbildningen.

I bilden presenteras utbildningens struktur. Delarna 1. Läkaren som stödjare av arbetsförmågan, 2 Servicesystemet, 3. Kunddelaktighet. Nederst anges att alla delar omfattar begrepp, lagstiftning, forskningsdata, praktiska verksamhetsmodeller, webbinarium, nätmaterial och slutprov.
Figur 1. Strukturen och innehållet i "Utbildningen Läkaren som stödjare av arbetsförmågan".

 

Ordlista

Sektorsövergripande och multiprofessionellt arbete förutsätter att de yrkesutbildade har ett gemensamt språk och gemensamma begrepp. I den här utbildningen använder vi ordlistan för social-, hälsovårds- samt arbets- och näringsbranschernas gemensamma tjänster (ordlistan för social- och hälsovården). 

Granska de viktigaste begreppen i denna utbildning i följande lista genom att klicka på begreppen och läsa beskrivningen som öppnas.

Bakgrund till utbildningsmaterialet

Utbildningens innehåll planerades tillsammans med yrkesutbildade personer och erfarenhetsexperter. Innehållet i denna utbildning planerades samtidigt som utbildningen Ledning av stöd för arbetsförmågan inom social- och hälsovården. I utvecklingen av utbildningen ordnades riksomfattande workshoppar. Utifrån resultaten önskade deltagarna att teman för utbildningen i synnerhet skulle vara kunddelaktighet, sektorsövergripande samarbete, identifiering av servicebehovet samt ledning av tjänsterna och personalens arbetsförmåga.

Materialet sammanställdes baserat på de förslag som togs fram under workshopparna. Deltagarna önskade mångsidigt utbildningsmaterial som förutom texter även skulle innehålla bilder, videor, poddar, verksamhetsmodeller och praktiska exempel. Dessutom utnyttjades forskningsdata och befintligt utbildningsmaterial i utvecklingen av utbildningen, såsom utbildningen Stöd för arbetsförmågan som är öppen för alla och som Arbetshälsoinstitutet publicerade år 2022.

I utvecklingen av denna utbildning ingick ett pilotprojekt och en utvecklande utvärdering av utbildningen. En elektronisk enkät skickades till deltagarna före och efter utbildningen för att samla in utvärderingsdata. Genom enkäterna samlades information om utbildningens inverkan på deltagarnas lärande samt förslag för att förbättra utbildningen. Den pilotutbildning som genomfördes justerades och kompletterades utifrån de erhållna utvärderingsuppgifterna.

Hänvisning till utbildningsmaterial

Utbildningsmaterialet får användas fritt för icke-kommersiellt bruk. Vid användning ska alltid källan anges: Utbildningen Läkare som stöder arbetsförmågan, Arbetshälsoinstitutet 2024.

Upphovsmän

Utbildningen Läkare för att stöda arbetsförmågan har utvecklats av:

  • Julia Anttilainen, HVM, forskare, Arbetshälsoinstitutet
  • Pirjo Juvonen-Posti, MD, kun-PD, specialkompetens inom rehabilitering, ledande sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Minna Majuri, MD, specialistläkare inom företagshälsovård, klinisk lärare, Arbetshälsoinstitutet, Helsingfors Universitet
  • Tuulia Varanka-Ruuska, specialistläkare, Arbetshälsoinstitutet
  • Nina Nevala, FD, docent, yrkeslärare, ledande expert, Arbetshälsoinstitutet
  • Kirsi Unkila, PL, socialarbetare, samordnare för arbetsförmågan, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Liisi Räikkönen, SVM, samordnare, Arbetshälsoinstitutet
  • Jussi Niemelä, PeM, EM, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Mari Haverinen, SVM, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Irmeli Pehkonen, FD, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Mikko Henriksson, PM, specialyrkesexamen i företagsledning, Arbetshälsoinstitutet
  • Maria Hirvonen, SVM, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Telma Rivinoja, PeM, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet
  • Henna Laitio, FM, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet

Tillgänglighet

Vi har strävat efter att göra utbildningen så tillgänglig som möjligt. När tillgängligheten har beaktats så bra som möjligt kan olika människor delta i utbildningen självständigt. Tillgänglig utbildning innebär i detta sammanhang teknik, användarvänlighet och ett begripligt innehåll.

Mitt på bilden en personikon och texterna 1) Tekniskt felfritt genomförande, 2) Förståeligt innehåll samt 3) Tydligt och överskådligt användargränssnitt.
Figur 2. Vid planering och implementering av en tillgänglig digital tjänst ska tre områden beaktas.

 

Finansiering av utbildningen

Utbildningen utvecklades som en del av Finlands program för hållbar tillväxt. Ett av dess mål är att höja sysselsättningsgraden genom att påskynda sysselsättningen av partiellt arbetsföra. Programmet finansierades av EU:s återhämtningsinstrument av engångsnatur (Next Generation EU).

EU logo

Nyckelord

Arbetshälsa och arbetsförmåga