Toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn

Työterveyslaitos ohjeistaa suojautumisessa terveydenhuollon henkilöstöä ja muita henkilöitä, jotka työssään voivat olla tekemisissä koronaviruksen (2019-nCoV) tartuttaman henkilön kanssa. Esimerkiksi matkailu- ja siivousalalla työskentelevät voivat kohdata sairastuneita.

Tiedote 4/2020, 24.1.2020

Milloin on tarpeen suojautua?

Kun työntekijä on tekemisissä mahdollisesti uuden koronaviruksen (2019-nCoV) tartuttaman ihmisen kanssa, tulee omaan käsihygieniaan ja asianmukaiseen suojautumiseen kiinnittää huomiota. Tällä hetkellä tiedetään, että 2019-nCoV-koronavirusinfektio voi esiintyä Manner-Kiinasta tulevalla henkilöllä (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), tai henkilöllä, joka on ollut läheisessä kontaktissa virusinfektioon sairastuneen kanssa.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. 2019-nCoV-koronaviruksen tarttuvuus ei vielä ole tarkoin selvillä.

Mitä pystyn tekemään välttääkseni tartunnan?

Tartunnan torjunta käsien kautta:

  • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja saippuaa: THL, Käsienpesuvideo.
  • Käytä käsien desinfektioaineita vain lisänä tai jos pesu vedellä ja saippualla ei ole mahdollista, ellei työssäsi olla ohjeistettu käyttäytymään toisin.
  • Kun käytät desinfektioainetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
  • Jos käytät kertakäyttöisiä suojakäsineitä, riisu ne koskematta käsineiden ulkopintaan: Kertakäyttökäsineiden oikeaoppinen riisuminen.
  • Älä koskettele suojakäsineillä tai likaisilla käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta.
  • Pese kädet suojakäsineiden riisumisen jälkeen.

Suojautuminen, jos epäilet työskenteleväsi tartunnan saaneen henkilön läheisyydessä:

  • Työnantajan velvollisuus on turvata työntekijän terveyttä työssä. Jos sitä ei voida tehdä muilla keinoin, työnantajan on hankittava työntekijän käyttöön henkilönsuojaimet ja opastettava niiden käyttö sekä seurattava niiden tehokkuutta.
  • Ilmassa leijuvien virusten määrää hengitysilmassa voidaan vähentää hengitysilmassa suojaimilla, joissa on merkintä FFP2 tai FFP3 sekä uloshengitysventtiili. Tällaista suositellaan, kun työskennellään 2019-nCoV-tartunnan saaneen lähettyvillä.
  • Terveydenhuollossa hoidettaessa 2019-nCoV-tartunnan saanutta potilasta suojaukseen kuuluu myös hiukset peittävä päähine, kasvosuojus, taakse solmittava nestetiivis leikkaustakki ja suojakäsineet, joiden ranneke ylettyy hyvin leikkaustakin hihojen päälle. Esimerkiksi tyypin 4 mikrobeilta suojaavia suojapukuja voi myös käyttää.
  • Suu-nenäsuojukset eivät ole hengityksensuojaimia, eivätkä ne suojaa ilmateitse tarttuvilta taudeilta. Kun niillä on luokitus IIR, ne suojaavat suorilta yskäroiskeilta. Suu-nenäsuojus estää myös koskettamasta kädellä kasvoja.
  • Sairastuneelle saatetaan laittaa kevyt suu-nenäsuojus esimerkiksi kuljetuksen ajaksi.
  • Hengityksensuojain puetaan valmistajan ohjeiden mukaan tiiviisti vasten kasvoja (ohjeet pakkauksessa).
  • Suojaimen kasvoille tiivistyminen kokeillaan joka pukemiskerta omalla hengityksellä, ohje Suodattavan puolinaamarin pukeminen. Tiiviys testataan siten, että pukemisen jälkeen hengitetään voimakkaasti sisäänpäin.
  • Jos kasvojen ja suojaimen reunan välistä kulkee ilmavirtaa, paina suojainta nenän päältä tiukemmalle ja säädä suojaimen kuminauhoja toiseen asentoon pään ympärille.
  • Tartuntatauteja vastaan käytettäessä hengityksensuojain on kertakäyttöinen tai sen käyttöohjeessa on oltava desinfiointiohjeet.
  • Jos et saa suojainta istumaan hyvin kasvoillasi, vaihda toisen mallinen suojain.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi koskaan. Tartuntavaaran vuoksi nenäliinat suositellaan laitettavaksi poltettaviin sekajätteisiin (energiajätteisiin).

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä. Jos epäilet, että olet ollut tekemisissä mahdollisesti virukseen sairastuneen henkilön kanssa sekä saat kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa tapaamisesta, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Ihonhoito

Käsien pesun lisääminen saattaa aiheuttaa iho-ongelmia. Pidä huolta ihostasi käyttämällä ihoystävällisiä saippuoita sekä hajuttomia ja säilöntäaineettomia ihovoiteita.

Matkustaminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa matkailijoita.

 

Lisää tietoa

Ajankohtaista Wuhanin koronaviruksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ohjetta tullaan tarvittaessa muokkaamaan, kun saadaan lisätietoa Wuhanin koronaviruksesta.

Jaa sisältö somessa!