Siirtyikö työpaikkasi pääosin etätöihin korona-aikana? Tutkimukseen etsitään yli 500 työntekijän organisaatiota

Työterveyslaitos käynnistää tutkimushankkeen siitä, miten etä- ja läsnätyö vaikuttavat työaikoihin, hyvinvointiin ja sairauspoissaoloihin. Entä millaista työn tekeminen tulee olemaan koronarajoitusten poistuttua? Etsimme mukaan vielä joitakin yrityksiä tai organisaatioita, joissa on korona-aikana tehty pääosin etätöitä. Tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa työn tekemisen tapojen kuormittavuudesta sekä henkilöstön työhyvinvoinnista.

Koronapandemia siirsi ison osan tietotyöläisistä etätöihin. Rajoitusten poistuttuakin työelämä on keskellä uutta muutosta, joka haastaa organisaatioiden johtamista, työyhteisöjä ja työtiloja. 

– Osa ihastui etätöihin, ja osa taas on odottanut kuumeisesti paluuta työpaikalle. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka kuormittuneita pääsääntöisesti etänä olleet työntekijät ovat, miten työtunnit ovat venyneet ja mitä tapahtuu, kun etätyöhön ei enää velvoiteta, sanoo tutkimusprofessori Annina Ropponen.  

Työterveyslaitos käynnistää tutkimushankkeen, jossa etsitään vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:  

  • Millaista työn tekeminen tulee olemaan koronarajoitusten poistumisen myötä? Kuinka moni palaa läsnätyöhön vai tehdäänkö työpäivistä esimerkiksi osa päivästä etänä ja osa toimistolla?  
  • Miten työtiloja käytetään? Pystytäänkö edelleen hyödyntämään olemassa olevia toimitiloja vai tuleeko niitä muokata?  
  • Mikä on mennyt hyvin ja mikä huonosti työhyvinvoinnin kannalta? Miten etä- ja läsnätyön määrä vaikuttaa työaikoihin, hyvinvointiin ja onko sillä yhteyttä sairauspoissaoloihin? Muhiiko etätöissä sairauslomapommi, joka purkautuu, kun etätyövelvoite poistuu? 

Mukaan kannattaa hakea pian 

Tutkimuskohteiksi valitaan Suomessa toimivia työpaikkoja. Osa kohteista on jo valittu, mutta vielä etsitään mukaan joitakin yli 500 työntekijän organisaatioita. 

– On erityisen tärkeää tutkia aihetta juuri tässä murroshetkessä. Tavoitteena on tuoda esiin korona-ajan ilmiöt, jotka ovat saattaneet jäädä piiloon etätyössä. Mukaan lähtevät yritykset saavat myös arvokasta tietoa henkilöstönsä työhyvinvoinnista ja dataa työtapojen kehittämisen tueksi, sanoo Annina Ropponen.  

Tietoa kerätään työnantajan rekistereistä, kyselytutkimuksella sekä mahdollisesti haastatteluilla. 

Tutkimus käynnistyy syys-lokakuussa 2021, joten kiinnostuneiden kannattaa toimia mahdollisimman pian. Ensimmäisiä tutkimustuloksia on luvassa vuonna 2022. Varsinaiset tulokset valmistuvat vuonna 2023, ja tarvittaessa seurantaa jatketaan pidemmällekin.  

Organisaatio soveltuu mukaan jos... 

  • suuri osa työntekijöistä on tehnyt koronan aikana ensisijaisesti etätöitä ja ovat nyt palaamassa tai miettimässä paluuta työpaikalle 
  • yli 500 työntekijää (voivat sijaita eri toimipisteissä ja eri puolilla Suomea) 

Ilmoita kiinnostuksesi viimeistään 24.9.

Lisätietoja antaa tutkimusprofessori Annina Ropponen, annina.ropponen [at] ttl.fi (annina[dot]ropponen[at]ttl[dot]fi,) puh. 043 8251392. 

Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse.

Jaa sisältö somessa!