Suomessa toimii jo yli 50 työtä välittävää alustayritystä

Suomessa toimivien alustayritysten määrä kasvaa koko ajan. Eniten alustayrityksiä löytyy kuljetus-, rakennus- ja huoltopalveluista. Alustayritysten juuri päivitetty listaus löytyy Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta.
-

Alustatyö tarkoittaa työtä, jossa työn tekijä ja työn tarjoaja kohtaavat digitaalisen alustan kautta. Useimmiten työ on pieniä tehtäviä tai satunnaisia projekteja, joista saa rahallisen palkkion ilman palkkasuhdetta.

– Julkaisimme ensimmäisen alustatyötä tarjoavien yritysten listauksen kesällä 2021, ja tuolloin tiedossamme oli 43 yritystä. Sen jälkeen yritysten määrä on koko ajan pikkuhiljaa kasvanut, vaikka vaihtuvuus onkin suurta ja monen yrityksen elinkaari on ollut lyhyt. Nyt listalla on lähes 60 yritystä, sanoo tutkija Jere Immonen Työterveyslaitoksesta.

Alustayrityksissä on paljon kuljetuspalveluita, joista monille tuttuja ovat esimerkiksi Foodora, Wolt, Uber tai Yango. Myös rakennus- ja huoltopalveluista löytyy alustoja, joilla asiakas voi etsiä ja kilpailuttaa tekijöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi 24 Center ja KodinPro.

Muita listalta löytyviä toimialoja ovat kotitalouspalvelut, kansainväliset freelancer-alustat ja monet erilaiset ammattilaispalvelut. Välitettäviä palveluja ovat esimerkiksi käännös- ja tulkkaus, livemusiikki, somemarkkinoinnin yhteistyökumppanit tai kotitaloustöihin välitettävät ”mummot ja papat”.

– Alustayritysten toimintatavat välittäjänä eroavat merkittävästi toisistaan. Toiset alustat koordinoivat työtehtäviä ja niiden toteuttamista enemmän, kun toiset lähinnä vain kokoavat tekijöitä yhteen. Alustatyön muodot ovat siis hyvin erilaisia, sanoo Jere Immonen.

Uutena toimialana mikrotyö

Työelämätieto-palvelun listaukseen on lisätty nyt uutena toimialana mikrotyö.

– Mikrotyöhön kuuluvat lyhyet ja yksinkertaiset toimeksiannot, jotka tyypillisesti ovat luokittelua, kyselyihin vastaamista tai vaikka puhetta automaattiseen äänentunnistukseen. Näistä puhutaan joukkoistamisen ratkaisuina, ja monet niistä liittyvät tekoälyn kehittämiseen, kuvailee Jere Immonen.

– Mikrotyöstä saatavat korvaukset ovat hyvin pieniä, ja ajoittain onkin epäselvää, voiko sitä luokitella työksi. Olemme kuitenkin lisänneet listaukseen myös esimerkkejä tällaista mikrotyötä tarjoavista alustoista, sanoo Jere Immonen.

Mikrotyötä tarjoavia alustoja löytyy Työelämätiedon listalta viisi: Amazon Mechanical Turk, Clickworker, Crowdsorsa, Crowst Oy ja Mobrog.

Puuttuuko listalta yritys?

Uusia alustayrityksiä syttyy ja sammuu. Työelämätieto-palvelun listaukseen otetaankin ilolla täydennyksiä. Ne voi lähettää osoitteeseen jere.immonen [at] ttl.fi (jere[dot]immonen[at]ttl[dot]fi). Listausta päivitetään puolen vuoden välein.

Listauksessa käytetty alustatyötä välittävien yritysten määritelmä pohjautuu Eurofundin erotteluun:

  • Työn välittämiseen osallistuu vähintään kolme tahoa: alustayritys, ostaja ja työn tarjoaja.
  • Alustayrityksellä on käytössään digitaalinen alusta keikkojen, projektien tai määrämittaisten työsuhteiden välittämiseen ja hallinnointiin.
  • Työn välittäminen ja sen hallinta on alustayrityksen liiketoimintaa tai osa sitä.
  • Alustayritykset asemoituvat työn tarjoajan ja ostajan väliin.
  • Välitettävänä palveluna on työpanos.
  • Yritys tai osa yrityskonsernia on rekisteröity Suomeen, yrityksellä on suomenkohtaista toimintaa tai yrityksen kautta työllistyy suomalaisia.

Tutustu

Lisätiedot

  • Jere Immonen, tutkija, Työterveyslaitos, jere.immonen [at] ttl.fi (jere[dot]immonen[at]ttl[dot]fi), puh.  030 474 3175

Jaa sisältö somessa!