Verkkovalmennus syvensi ja monipuolisti digifasilitoinnin taitoja

”Taitoa digifasilitointiin -verkkovalmennus on hyvä yhdistelmä käytännön työkaluja ja tutkimustietoa”, sanoo suunnittelija Joanna Mäki-Valkama Jyväskylän yliopistosta.
Kaksi henkilöä osallistuu verkkokokoukseen neuvotteluhuoneessa. Seinällä olevassa näytössä näkyy muita kokoukseen osallistujia.

Joanna Mäki-Valkama bongasi Taitoa digifasilitointiin -verkkovalmennuksen työpaikkansa koulutuskalenterista. Hän oli aiemmin osallistunut toiseen Työterveyslaitoksen verkkovalmennukseen ja pitänyt siitä paljon.

Mäki-Valkaman työhön kuuluu muun muassa tietojärjestelmien ja niiden integraatioiden suunnittelua. Hän toimii projektipäällikkönä hankkeissa ja kehittämisryhmissä, joiden osallistujat ovat eri paikkakunnilla.

”Vedän ja fasilitoin kokouksia. Minulle on tärkeää, että työskentely digitaalisilla alustoilla on tehokasta työaikaa. Yhteinen aika menee hukkaan, jos iso joukko ihmisiä kuuntelee linjoilla kalvosulkeisia.”

Hän on joskus itsekin turhautunut osallistujana, jos vetäjä ei ole suunnitellut kokousta hyvin. Myös kokoukseen kutsutut saattavat tulla paikalle valmistautumatta.

Fasilitointikokeilussa voi harjoitella oppimaansa

Työterveyslaitoksen Taitoa digifasilitointiin -verkkovalmennuksessa oli mukana parikymmentä työntekijää Jyväskylän yliopistosta. He vaihtoivat ajatuksia oppimisalustalla, mutta kukin opiskeli itsenäisesti ja eteni omaan tahtiinsa.

Yksi osa valmennusta on se, että osallistuja suunnittelee ja tekee oman fasilitointikokeilun. Joanna Mäki-Valkama toteutti kokeilunsa yhden projektiryhmän palaverissa, joka järjestettiin vuoden päätteeksi.

Palaverissa käytiin palautekierros kuluneesta vuodesta. Pystyin hyödyntämään ja testaamaan sitä, mitä olin fasilitoinnista oppinut.

Verkkovalmennus syvensi hänen fasilitointitaitojaan. Monet digifasilitoinnin työkalut olivat tuttuja jo ennestään, mutta nyt niitä osaa käyttää entistä monipuolisemmin.

Huolellinen valmistautuminen lyhentää palavereja

Yksi verkkovalmennuksen isoimmista opeista oli huolellisen valmistautumisen merkitys. Fasilitoijan pitää suunnitella ja aikatauluttaa fiksusti se, miten kokous etenee.

”Myös osallistujille kannattaa antaa ennakkomateriaalia, joka virittää aiheeseen. Materiaali voi olla vaikka video tai podcast. Kun kaikki pääsevät kartalle jo etukäteen, palaverit voivat olla lyhyempiä.”

Joanna Mäki-Valkaman mielestä koulutus sisälsi sopivassa suhteessa teoriaa ja käytäntöä. Myös käytännönläheisten vinkkien taustalla oli tutkimustietoa. Tiiviiseen pakettiin oli saatu paljon hyödyllistä asiaa.

”Parasta oli aktiivinen keskustelu ja ideoiden jakaminen oppimisalustalla. Pidin myös yhteisestä aloituswebinaarista. Voin suositella tätä verkkovalmennusta kaikille asiantuntijatyötä tekeville – myös niille, jotka eivät itse fasilitoi.”

Tutustu verkkovalmennukseen

Tämä verkkovalmennus soveltuu erityisen hyvin ryhmille! Osallistujat voivat opiskella joko täysin itsenäisesti tai valmentajan tukemana. Verkkovalmennusta voidaan täydentää erilaisilla lisäpalveluilla, kuten webinaareilla ja työpajoilla. Tutustu valmennuksen sisältöön ja ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Jätä viesti - olemme yhteydessä sinuun

Täyttämällä lomakkeen voit pyytää tarjouksen, maksuttoman esittelyn tai ehdotuksen työpaikallesi räätälöidystä koulutuksesta. Kerromme mielellämme lisää.