3. Psykososiaaliset tekijät ja sykevälivaihtelu
Työn vaatimustekijät ja sykevälivaihtelu
Työn psykososiaaliset vaatimustekijät aiheuttavat psyykkistä stressiä ja aktivoivat sympaattista hermostoa. Aktivaatio on normaalia, sillä se auttaa työntekijää tarttumaan toimeen ja suoriutumaan työstä ja muista haasteista.
Jos vaatimustekijöitä on voimavaratekijöihin verrattuna liikaa ja tilanne jatkuu pitkään, sympaattinen hermosto pysyy aktivoituneena eikä parasympaattisen hermoston toiminta aktivoidu levossa normaalisti. Pitkittyessään tämä epätasapainotila voi johtaa heikentyneeseen terveyteen.
Työn psykososiaaliset vaatimustekijät, esimerkiksi runsaat työn vaatimukset, ovat yhteydessä vähäisempään sykevälivaihteluun sekä työn että yöunen ja palautumisen aikana. Vielä ei tiedetä, ovatko jotkin työn vaatimustekijät erityisen haitallisia sykevälivaihtelun kannalta.
Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan keskeisiä sykevälivaihteluun negatiivisesti vaikuttavia vaatimustekijöitä ovat:
- työn määrälliset vaatimukset
- työn laadulliset vaatimukset
- rooliristiriidat.
Työn voimavaratekijät ja sykevälivaihtelu
Voimavaratekijöiden ja sykevälivaihtelun yhteyksistä on tutkittu vähän. Tutkitusti työn voimavaratekijän puuttumisella, kuten esimerkiksi vaikutusmahdollisuuksien tai sosiaalisen tuen puuttumisella on haitallisia vaikutuksia eli yhteys vähäisempään sykevälivaihteluun.
Työn voimavaratekijöillä saattaa kuitenkin olla yhteys lisääntyneeseen sykevälivaihteluun. Koettu sosiaalinen tuki niin stressaavan tilanteen aikana kuin jälkeenkin on myönteisesti yhteydessä sykevälivaihteluun. Myös hyvillä vaikutusmahdollisuuksilla työhön ja koetulla oikeudenmukaisuudella on myönteinen yhteys.
Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella keskeisiä sykevälivaihteluun positiivisesti vaikuttavia voimavaratekijöitä ovat:
- sosiaalinen tuki
- oikeudenmukaisuus
- vaikutusmahdollisuudet työhön
- työn monipuolisuus.