Näytteenotto-ohjeet

Näytteenotto-ohje materiaalien bulk- eli kokonaisemissiotutkimusta varten

Jos halutaan selvittää, onko rakennusmateriaali syynä sisäilmaongelmiin, siitä voidaan tutkia haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC), formaldehydin, muiden aldehydien tai ammoniakin emissioita mikrokammiolaitetta hyödyntävällä kokonaisemissiomenetelmällä. Kokonaisemissio- eli ns. bulk-määritys kertoo kyseisen materiaalin kokonaisemissiot yksikössä µg/m3g. Kokonaisemissiotulos auttaa esimerkiksi selvittämään sisäilmassa havaittujen yhdisteiden päästölähteen, mutta analyysitulosta ei voi käyttää sisäilmapitoisuuksien (µg/m3) tai pintaemissiopitoisuuksien (mg/m2h) arviointiin. Samasta materiaalinäytteestä voidaan analysoida sekä VOC-, formaldehydi-, aldehydi- että ammoniakkiemissiot.

Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC), formaldehydi ja muut aldehydit sekä ammoniakki

Materiaalinäytteitä tulee käsitellä puhtain, rasvattomin käsin tai käsineet kädessä. Myös likaisten työvälineiden käyttöä tulee välttää näytteenotossa.

  1. Valitse analyysiä varten tutkimaasi ongelmaa mahdollisimman hyvin edustava materiaalinäyte. Pyri ottamaan näytepalaan mukaan vain sitä materiaalia, jota haluat tutkittavan (esim. halutessasi analyysin muovimatosta, pyri välttämään liimaa ja tasoitetta näytepalassa).
  2. Ota puhtain välinein näyte, joka on kooltaan vähintään 10 x 10 cm tai 2 rkl. Formaldehydi- ja aldehydianalyysia varten voi leikata lastu- tai kipsilevystä myös valmiiksi kiekon, jonka halkaisija on 20 – 25 mm.
  3. Pakkaa, dokumentoi ja lähetä näyte tämän ohjeen kohdan Näytteiden pakkaus ja lähetys mukaisesti.

Jos tarvitset lisätietoja analyysistä tai esimerkiksi apua sopivan näytemäärän määrittämisessä, autamme mielellämme:

VOC:
Hanna Hovi, 030 474 2950, hanna.hovi [at] ttl.fi
Susanna Viitasaari, 030 474 2464, susanna.viitasaari [at] ttl.fi

Formaldehydi ja muut aldehydit:
Urve Jakobson, 030 474 2891, urve.jakobson [at] ttl.fi

Ammoniakki:
Timo Laaja, 030 474 2956, timo.laaja [at] ttl.fi
Aku Helin, 030 474 2618, aku.helin [at] ttl.fi

Näytteiden pakkaus ja lähetys

Pakkaa näyte viivytyksittä ilmatiiviisti päästöttömiin materiaaleihin alla olevien ohjeiden mukaisesti. Jos näytteet on pakattu ohjeiden vastaisesti, saattaa tulosten luotettavuus heikentyä huomattavasti. Samaan näytepussiin tai -kääreeseen ei saa pakata useampia näytteitä. Näyte-pussit tulee merkitä selvästi ja vastaavat tiedot tulee kirjata näytteenottolomakkeeseen. Jos samasta näytteestä on tarkoitus tutkia esim. sekä VOC- että aldehydipäästöt, pakkaa näyte VOC-näyteohjeistuksen mukaisesti.

VOC-materiaalinäytteet

Mattomaiset tuotteet pakataan alumiinifolioon ja tämän jälkeen jokainen näyte tulee laittaa omaan kirjekuoreen/paperipussiin/ PET-muovista valmistettuun pussiin (ns. paistopussi). Betoni- ja tasoitetyyppiset näytteet tulee kääriä alumiinifolioon ja sen jälkeen näytteen voi laittaa esim. PET-muovista valmistettuun paistopussiin. Jokainen näyte tulee nimetä joko maalarinteipillä, joka liimataan folion päälle tai kirjoittamalla näytteen nimi pussin/kirjekuoren päälle. Merkintöjen tekemisessä on syytä välttää haisevia tusseja, koska ne ovat kontaminaatiolähde.

Ammoniakki- ja aldehydimateriaalinäytteet

Ammoniakki- ja aldehydinäytteet voi pakata joko kuten VOC-näytteet tai alumiinifolioon ja uudelleen suljettavaan muovipussiin (ns. minigrip-pussi).

Näytteiden toimitus laboratorioon

Toimita näyte laboratorioon niin pian kuin mahdollista näytteenkeräyksen jälkeen joko postitse, kuljetusyrityksellä tai henkilökohtaisesti. Työterveyslaitos suosittelee näytelähetyksissä käytettävän vain seurantakoodillisia lähetysmuotoja.

Postiosoite
Työterveyslaitos
Työympäristölaboratoriot
PL 40
00032 TYÖTERVEYSLAITOS

Käyntiosoite
Topeliuksenkatu 41 b
00250 HELSINKI

Aulapalvelumme on avoinna arkisin klo 8.15–16.00.
Materiaalinäytteitä voi jättää 24/7 myös näytelähetyksille tarkoitettuun postilaatikkoomme, ohjeet tähän löydät ulko-ovestamme.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Hanna Hovi

Hanna Hovi

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
hanna.hovi [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2950