Hyvinvoiva esihenkilö pystyy viemään muutosta eteenpäin

Organisaatiot elävät jatkuvassa muutoksessa, ja esihenkilöillä on keskeinen rooli muutoksen läpiviennissä. Heidän pitää varmistaa, että perustyö sujuu ja muutosprosessi etenee. Niiden yhdistäminen on usein vaikeaa.
-
Peter Peitsalo
Peter Peitsalo
erityisasiantuntija

Ei myöskään ole tavatonta, että esihenkilöt ovat itsekin muutoksen kohteena, mikä saattaa lisätä heidän kuormaansa.

Muutoksen johtaminen edellyttää esihenkilöltä kykyä tukea tiimiään ja ohjata prosessia eteenpäin. Jotta se onnistuisi, esihenkilön pitää itse voida hyvin ja hallita omaa työkuormaansa.

Liiallinen kuormitus muutosaikoina voi heikentää johtamisen laatua. Pahimmillaan se vaikuttaa koko organisaation toimintaan. Nämä asiat tukevat esihenkilöiden hyvinvointia:

  • Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Itsenäisyys ja päätäntävalta helpottavat kuormituksen hallintaa. Muutostilanteissa tarvitaan keinoja, joilla esihenkilöt voivat vaikuttaa omaan työhönsä. Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi työn tuunaamista.
  • Tuki johtamiseen. Riittävä tuki omalta esihenkilöltä on tärkeää. Tuen tarve on kuitenkin yksilöllistä. Kannattaa keskustella siitä, minkälaista tukea kukin itselleen toivoo. Esimerkiksi johtamiseen liittyvä valmennus, coaching ja työnohjaus ovat usein käytettyjä keinoja.
  • Selkeät linjaukset ja johdonmukainen viestintä. Kun organisaatiossa on yhtenäinen tapa viestiä ja johtaa muutosta, esihenkilöiden työ helpottuu ja epävarmuus oikeista toimintatavoista vähenee.

Vuorovaikutustaitoja kannattaa harjoitella yhdessä

Muutokset aiheuttavat usein epätietoisuutta tulevasta. Sitä on erityisesti tilanteissa, joissa työntekijöiden työpaikka, asema tai työtehtävät ovat vaarassa muuttua. Ihmiset saattavat kokea pelkoa, ahdistusta tai järkytystä, mikä voi heijastua koko työyhteisöön ja sen toimintaan.

Paras keino pärjätä muutoksissa on pyrkiä ennakoimaan niitä. Vaikka muutostilanteita ei voi harjoitella samalla tavalla kuin vaikkapa evakuointia tulipalon sattuessa, pystytään niihin kuitenkin varautumaan.

Esihenkilöt voivat kehittää omia taitojaan muutoksen käsittelyssä, lisätä keskinäistä ymmärrystään yhteisestä viestinnästä sekä harjoitella osallistamiseen ja vuorovaikutukseen liittyviä taitoja.

Harjoittelu tukee omaa johtamista ja auttaa kehittämään yhdenmukaista johtamista organisaatiossa.

Esihenkilöiden on hyvä pohtia, miten he suhtautuvat muutoksiin ja ovat aiemmin toimineet niissä. Kokemukset muutoksista vaikuttavat siihen, miten itse arjessa toimii. Myönteisyys ja tosiasioiden hyväksyminen antavat hyvät eväät käsitellä ja johtaa muutosta.

Lisätietoja:

Muutoksen onnistuminen riippuu suuresti esihenkilöiden kyvystä johtaa sitä tehokkaasti, työilmapiiri ja työhyvinvointi huomioiden. Kun esihenkilö voi itse hyvin ja hänellä on keinoja ja näkemystä johtaa muutosta, hän pystyy edistämään koko organisaation muutoskyvykkyyttä.

Jos haluat syventää osaamistasi muutosjohtamisesta, tutustu Vahvista muutoskyvykkyyttä -valmennukseen.

Jaa sisältö somessa!