Etätyösuositus päättyy – tutustu Työterveyslaitoksen vinkkeihin joustavasta työpaikalle paluusta

Kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 28.2.2022, monilla työpaikoilla suunnitellaan paluuta lähityöhön tai hybridityöhön. Hybridityö tarkoittaa lähi- ja etätyön yhdistämistä. Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat koonneet vinkkejä turvalliseen työpaikalle paluuseen sekä etä- ja lähityön yhdistämiseen.
Naishenkilö kirjoituspöydän ääressä kurkkaa taakse päin ja ottaa kuulokkeet pois

Vaikka etätyösuositus päättyy, pandemia ei ole vielä ohi. Työpaikoilla on edelleen huolehdittava siitä, että riskinarviointi on ajan tasalla, käsiä pestään ja maskeja on tarjolla. Riskinarvioinnissa on otettava huomioon alueellinen tautitilanne sekä viranomaisten määräykset ja suositukset. Tautitilanne voi muuttua nopeastikin. Työnantaja päättää tarvittavista suojautumistoimenpiteistä riskinarvioinnin perusteella.
Ohje COVID-19 riskinarvioinnin tekemiseen työpaikalla

Poimintoja vinkkilistastamme lähityöhön paluuseen työnantajille

  • Valmistelkaa lähi- ja etätyön tavat ja periaatteet yhdessä henkilöstön kanssa ja hyödyntäkää pandemian aikana kehitetyt toimivat käytännöt esimerkiksi verkkokokouksista.
  • Huomioikaa, että koronapandemia on kuormittanut eri ihmisiä eri tavoin ja varatkaa aikaa lähityöhön paluuseen. Lisää kuormitusta aiheuttaa Ukrainan tilanne.  Tutustu uutiseemme: Miten voimme tukea toisiamme töissä, kun hyökkäys Ukrainaan järkyttää?
  • Huolehtikaa korona-aikana rekrytoitujen henkilöiden perehdyttämisestä lähityön käytäntöihin.
  • Laittakaa maskeja tarjolle työntekijöille ja asiakkaille, vaikka työpaikalla olisi riskinarvioinnin perusteella päätetty luopua maskien käytöstä.
  • Harkitkaa tarvetta järjestää työpaikalle paluu asteittain, esimerkiksi ryhmittäin. Näin yhteiskäytössä olevat tilat kuten tauko- ja ruokailutilat eivät ruuhkaannu.
  • Huomioikaa edelleen, että töihin tullaan vain terveenä. Rajoitusten vähetessä kontaktien määrät lisääntyvät ja lievätkin tartunnat voivat kasvattaa sairauspoissaolojen määrää.
  • Harkitkaa, tarvitseeko lähityön lisääntyminen huomioida myös kokousjärjestelyissä, esimerkiksi jättäkää kalentereihin väljyyttä, jotta kaikki ehtivät tarvittaessa siirtyä kokoushuoneesta toiseen.
  • Huomioikaa hybridityön mukanaan tuomat muutokset suunnitellessanne tilojen käyttöä. 
  • Päivittäkää riskinarviointi säännöllisesti. Hyödyntäkää työterveyshuollon ja työsuojelun asiantuntemusta riskinarvioinnissa.

Lue lisää: Vinkkejä työpaikalle paluun suunnitteluun
 

Miten yhdistää lähityö ja etätyö? Vinkkejä työntekijöille

Hybridityön tekemistä voi sujuvoittaa asiantuntijoidemme laatiman tarkistuslistan avulla. Alla oleva lista on lyhennetty tutkimusprofessori Jaana Laitisen ja tutkija Mirkka Vuorennon blogikirjoituksessaan esittämästä listasta.

  1. Tee viikkosuunnitelma – milloin olet kotona, työpaikalla tai muualla.
  2. Tee lista työpaikalle mukaan otettavista tavaroista.  
  3. Merkitse kalenteriin lounas- ja kahvitauot.
  4. Merkitse kalenteriin liikuntahetket.
  5. Tarkkaile omaa jaksamistasi säännöllisesti.
  6. Anna itsellesi palautetta. Missä onnistuit? Mitä sait aikaan?
  7. Tee oma osasi yhteisöllisyyden parantamiseksi.
  8. Erottele työ- ja vapaa-aika.
  9. Huolehdi tauoista ja palautumisesta.

Tutustu tarkemmin tarkistuslistaan blogissa: Hybridityössä suunnittelu auttaa – tarkistuslista, Jaana Laitinen ja Mirkka Vuorento

Lisätietoja

vanhempi tutkija Pia Perttula, puh. 030 474 2684 (vinkit työnantajalle)
tutkija Mirkka Vuorento, puh. 030 474 3214 (vinkit työntekijälle)

Tutustu myös

Miten voimme tukea toisiamme töissä, kun hyökkäys Ukrainaan järkyttää? (Työterveyslaitos 25.2.2022)

Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön tiedote 17.2.2022 Etätyösuositus päättyy helmikuun lopussa, jonka jälkeen työpaikoilla siirrytään etä- ja läsnätyön yhdistämiseen riskiarvioiden ja tautitilanteen mukaan

Jaa sisältö somessa!