Suositus: Taukotilan tulee olla reilusti viileämpi kuin kuuma työtila – ulkona helteessä keho ei palaudu

Työntekijöiden kuumakuormittumista voidaan helpottaa oikeanlaisilla taukojärjestelyillä. Tuoreen tutkimuksen mukaan taukotilan pitää olla reilusti viileämpi kuin kuuma työtila, eikä helteellä kannata mennä ulos tauolle. Viilentämistä voi tehostaa jäähdyttävillä asusteilla. Ilmastonmuutoksen myötä yhä useammalla työpaikalla tulee kiinnittää huomiota siihen, että taukoja on mahdollista pitää työturvallisuuslain soveltamisohjeen mukaan.

Taukotilan lämpötila on olennaista kuumakuormituksen vähentämisessä. Taukotilan tulisi olla selvästi viileämpi kuin kuuma työtila, mielellään alle 22 astetta. Vain muutaman asteen ero työpisteen lämpötilaan ei henkilömittausten perusteella auta jäähdyttämään kehoa tarpeeksi.   Suositeltavaa on, että kuumassa työskentelevät viettäisivät taukonsa kokonaan viileässä sisätilassa.   – Ulkona vietetyt tauot voivat vaikuttaa hyvältä idealta aurinkoisena kesäpäivänä. Valitettavasti kuumakuormituksesta palautuminen jää vähäiseksi, jos ulkona on helle ja aurinko porottaa kuumasti, sanoo vanhempi tutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitoksesta.  Hän johtaa loppusuoralla olevaa tutkimushanketta Työviihtyvyyden ja -turvallisuuden parantaminen kuumissa sisätöissä. Loppusuoralla olevassa tutkimushankkeessa on tutkittu helteistä johtuvaa kuumaongelmaa pesuloissa ja sairaalassa. Lisäksi etsittiin ratkaisuja jäähdytyksen lisäämiseksi.   – Mittauksissamme näytti siltä, että taukotilan lämpötila ei aina pysy optimissa, vaan tila lämpenee työpäivän aikana. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota työpaikoilla, Sirkka Rissanen kehottaa.  

Jäähdyttävistä asusteista voi olla apua 

Tutkimuksen laboratorio-osuudessa tarkasteltiin henkilökohtaisia jäähdytysratkaisuja kuumakuormittumisen helpottamiseksi. Kehon jäähtymistä voidaan ainakin taukojen aikana nopeuttaa erilaisilla urheilijoidenkin käyttämillä jäähdyttävillä asusteilla, kuten kylmäpakkauksia sisältävillä liiveillä.   – Jos on esimerkiksi kymmenen minuutin tauko, liivi voi nopeuttaa jäähdyttävää vaikutusta. Ne toimivat myös silloin, jos taukotilaa ei pysty viilentämään. Työn teossa painava liivi voi häiritä, mutta estettä käytölle muuten ei ole, Sirkka Rissanen kertoo.   Useimmat jäähdyttävät pukineet edellyttävät pakastinta tai jääkaappia taukotilassa. 

Mitä kuumempi, sitä enemmän taukoja 

Työturvallisuuslain soveltamisohjeen mukaan työtä tulisi tauottaa 10 minuuttia tunnissa, kun lämpötila ylittää 28 astetta. Jos lämpötila kohoaa 33 asteeseen, tunnissa tarvitaan taukoa jo 15 minuuttia tunnissa.   Monilla työpaikoilla tauotuksen järjestäminen yleensä onnistuu, mutta esimerkiksi sairaalatyössä työn tauotus voi olla hankalaa. Kiireen vuoksi tauot jäävät sairaalassa monesti lyhyiksi tai kokonaan pitämättä, mikä vaikuttaa negatiivisesti työntekijöiden jaksamiseen, palautumiseen ja motivaatioon työssä.  – Riittävän nesteytyksen, tauotuksen ja sopivan vaatetuksen merkitystä kuumatyössä ei voi liikaa korostaa, sanoo Sirkka Rissanen. 

Työviihtyvyyden ja -turvallisuuden parantaminen kuumissa sisätöissä -tutkimushanke 

  • Tutkimuksessa määritetään kuumakuormittumisen taso, yksilölliset vaikutukset kuumansietoon ja kuumakuormittumiseen vaikuttavat tekijät. Lisäksi etsitään yksilöllisiä ratkaisuja jäähdyttämiseen.  
  • Tavoitteena on, että työntekijöiden kuumakuormittumista ja työn tuottavuuden laskua voidaan torjua paremmin sisätöissä, joissa lämpötila kohoaa ulkoisten olosuhteiden takia. 
  • Tutkimushankkeen kohdeorganisaationa oli kaksi suomalaista pesulaa ja yliopistollinen sairaala.  
  • Tutkimusraportti ja tarkempia tuloksia julkaistaan syksyllä 2021. 
  • Tutkimuksen toteuttaa Työterveyslaitos, ja tutkimusta on rahoittanut myös Työsuojelurahasto välillä 6/2019–08/2021. 

Lisätiedot 

Sirkka Rissanen, vanhempi tutkija, Työterveyslaitos, puh. 046 8515731, etunimi.sukunimi [at] ttl.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]ttl[dot]fi) 

Tutustu myös 

Jaa sisältö somessa!