Arbetshälsoinstitutets webbnyhet 27.2.2025
ASA-registret är ett register över personer som i sitt yrke exponeras för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom. År 2020 förnyades ASA-lagstiftningen om uppföljning av exponeringar, och definitionen av agenser som medför risk för cancersjukdom ändrades. Uppdateringen ledde till att nya ämnen och arbetsprocesser ska anmälas.
Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt utredde genom enkäter och intervjuer arbetsplatsernas, företagshälsovårdens och arbetarskyddsinspektörernas åsikter om konsekvenserna av ändringarna i lagstiftningen. Resultaten jämfördes också med en motsvarande undersökning som utfördes i slutet av 1990-talet.
– Medvetenheten om ASA-frågor har ökat tydligt. Arbetarskyddsinspektörerna och företagshälsovården anser att den största fördelen med ASA-bestämmelserna och anmälningsskyldigheten är det lagstadgade stöd de ger för att ingripa i cancerframkallande agenser och hanteringen av dem på arbetsplatserna, berättar ledande expert Tuula Liukkonen från Arbetshälsoinstitutet.
ASA-anmälningsskyldigheten har också fått arbetsplatserna att fästa särskild uppmärksamhet vid cancerframkallande agenser till exempel i riskbedömningen. Anmärkningsvärt är dock att nästan en femtedel (18 %) av arbetsplatserna som gjort en anmälan inte hade gjort någon riskbedömning.
Modellösning hjälper till att beakta ASA-skyldigheterna i bedömningen av kemikalierisker
Arbetsplatserna och företagshälsovården upplever att de behöver mer kompetens särskilt för att bedöma exponeringen.
I projektet utvecklades en modellösning, som hjälper arbetsplatser att inkludera cancerframkallande agenser och beaktandet av ASA-skyldigheter som en fast del av bedömningen av kemikalierisker.
Arbetshälsoinstitutet och Cancerregistret ordnar också ett gemensamt webbseminarium för arbetsplatser, företagshälsovård och arbetarskyddsmyndigheter den 2 april, där man bland annat behandlar resultaten av denna undersökning mer i detalj och berättar om cancerriskerna för ASA-registrerade.
Dessutom kommer ASA-registret, Arbetshälsoinstitutets ASA-webbplats och webbmaterial om kemikalier att utvecklas utifrån de behov som framkommit i undersökningen.
Anmälningarna om exponeringar som medför risk för cancersjukdom har ökat
Den ökade medvetenheten om ASA-frågor syns också i att antalet anmälningar till ASA-registret har ökat.
År 2023 anmäldes cirka 60 300 exponerade arbetstagare till ASA-registret, vilket är cirka 5 200 fler än året innan. Antalet personer som exponerades för alla de vanligaste ämnena ökade. Cirka 24 600, dvs. 40 procent av de rapporterade hade exponerats för kvartsdamm. Näst mest anmälningar gjordes om exponering för dieselavgaser (cirka 7 900), svetsning av rostfritt stål (cirka 7 700), exponering för damm från lövträd (cirka 7 600) och exponering för ämnen som uppstår i förbränningsprocessen (cirka 6 100).
Gör en ASA-anmälan
- ASA-anmälningar ska göras årligen via det elektroniska ASA-anmälningssystemet: Gör en ASA-anmälan på nätet.
- En anmälan som gäller föregående år ska lämnas in senast den 31 mars.
- På webbplatsen finns skriftliga anvisningar och en instruktionsvideo om hur du gör en anmälan.
- Om arbetsavdelningen inte längre är skyldig att göra en anmälan, ska du meddela detta till adressen asa [at] ttl.fi (asa[at]ttl[dot]fi).
Se också
- Ladda ner anvisningar för beaktande av ASA-skyldigheterna: ASA-skyldigheterna i bedömningen av kemikalierisker (pdf)
- Välkommen till ett kostnadsfritt webbinarium den 2 april, där vi presenterar forskningsresultat. Ta en titt på programmet och anmäl dig: Uutta tietoa syöpävaarallisista tekijöistä | Työterveyslaitos (på finska)
- Läs om projektet (på finska): Muutokset syöpävaaraa aiheuttavien tekijöiden lainsäädännössä – vaikutukset työpaikoilla (ASA) | Arbetshälsoinstitutet
- Läs projektets slutrapport (på finska, sammanfattning på svenska): Muutokset syöpävaaraa aiheuttavien tekijöiden lainsäädännössä – vaikutukset työpaikoilla
Ytterligare information
- Tuula Liukkonen, ledande expert, Arbetshälsoinstitutet, +358304743208, tuula.liukkonen [at] ttl.fi
- Sanni Uuksulainen, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, +358304742942, sanni.uuksulainen [at] ttl.fi
Finansieras av
Undersökningen finansierades av Arbetarskyddsfonden och Social- och hälsovårdsministeriet.