Uusi ohjeistus terveyshaittojen torjumiseksi kauneudenhoitoalalle kynsi- ja ripsityöhön

Geeli- ja akryylikynsissä sekä ripsienpidennyksissä käytetään akrylaattiyhdisteitä sisältäviä liimoja, joiden roiskeet voivat aiheuttaa työntekijöille allergiaa. Akrylaatit ovat allergisoivia vain nestemäisessä tai tahmeassa muodossa. Työterveyslaitoksen asiantuntijat ohjeistavat kauneudenhoitoalan ammattilaisia työtapoihin, joilla he voivat työskennellä turvallisesti.
Työntekijä muotoilee asiakkaan kynsiä.

 

    Henkilökuva Katri Suuronen
    Katri Suuronen
    vanhempi asiantuntija

    Kauneudenhoitoalalla on tärkeää torjua akrylaattiallergian kehittyminen. Allergian oireet voivat jopa estää kynsien ja ripsien parissa työskentelyn. Akrylaattiyhdisteitä käytetään yleisesti rakennekynsien ja ripsienpidennysten liimoissa. 

    Siistit ja tarkat työmenetelmät ovat ainoa keino torjua akrylaattiallergiaa, sillä täysin turvallisia aineita ei ole olemassa edes ammattilaiskäyttöön.  

    Tärkeintä on ehkäistä pisaroiden pääsy iholle, vaatteille ja pinnoille. Mahdolliset roiskeet pitää siivota välittömästi, jotta ne eivät pääse leviämään esimerkiksi tahriintuneista työvälineistä iholle. Kovettuneina akrylaattiyhdisteet ovat turvallisia. 

    – Havaitsimme kauneudenhoitoalan työpaikoilla vieraillessa, että tuotteiden ja työvälineiden pinnat tahraantuvat akrylaateista melko helposti. Onneksi siisteillä työtavoilla on jokaisen mahdollista vähentää akryyliallergian riskiä, sanoo vanhempi asiantuntija Katri Suuronen Työterveyslaitoksesta.  

    Hyvä ilmanvaihto auttaa, ja suojaimista on apua tietyissä tekniikoissa 

    Asiantuntijat korostavat hyvän ilmanvaihdon tärkeyttä erityisesti akryylikynsien teossa. Suodattimilla varustettujen imupöytien tai muiden ilmanpuhdistimien käyttöä suositellaan ohjeiden mukaisesti.  

    Sopiva hengityssuojain tulee valita käytettävän tekniikan perusteella. Esimerkiksi rakennekynsien viilauksessa irtoavalta kynsipölyltä kannattaa suojautua FFP2-suojaimella imupöydän käytön lisäksi. 

    Kertakäyttöisiä neopreenikumista valmistettuja suojakäsineitä suositellaan geelikynsien ja -lakkausten teossa ja tarvittaessa ripsityöhön. Akryylikynsityössä käytetyt nesteet läpäisevät käsinemateriaaleja nopeasti, joten käsineiden käyttöä ei suositella niiden tekoon. 

    Ammattilaisten tiedot ja toimintatavat ajan tasalle  

    Keskeiset toimintatavat ja erilaisten suojaimien käyttö on kuvattu Työterveyslaitoksen julkaisemissa huoneentauluissa ja malliratkaisuissa. Ne ovat osa kattavaa tietopakettia, jossa on molemmissa omat osionsa kynsi- ja ripsityölle. Omat tietonsa turvallisista työskentelytavoista voi myös testata sivustolla. 

    Koska altistuminen voi tapahtua huomaamatta, kauneudenhoitoalalla työskenteleviä kehotetaan tarkkailemaan omaa vointia. Lääkärin tutkimuksiin tulee hakeutua, jos huomaa pitkittynyttä ihottumaa, nuhaa tai astmaoireita.  

    Tutustu  

    Tutkimushanke: Akrylaattien aiheuttamien ihottumien ja hengitystiesairauksien ehkäisy kauneudenhoitoalalla ja kokoonpanoteollisuudessa 

    Lisätiedot 

    • Katri Suuronen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +35840 555 3510, katri.suuronen [at] ttl.fi 

    Jaa sisältö somessa!