Olen toiminut pitkään keuhkolääkärinä Työterveyslaitoksessa ja todennut monella työntekijällä ammattiastman. Ammattiastma on sairastuneelle todella iso asia, ja sairauden ehkäisyyn kannattaa panostaa.
Vehnä-, ruis-, kaura- ja ohrajauhot aiheuttavat allergiaa. Ne ovat ammattiastman ja -nuhan tärkeimpiä syitä. Sairauden toteamisen jälkeen leipurin on vaihdettava ammattia, sillä jauhopölylle altistuminen pitää lopettaa. Se on tärkeä osa ammattitaudin hoitoa.
Viime vuosien aikana Työterveyslaitoksessa on todettu lisääntyvässä määrin gluteenittomien raaka-aineiden, esimerkiksi tattarin, psylliumin ja riisin, aiheuttamia ammattiastmoja ja -nuhia elintarvikealan työntekijöillä.
Samaan aikaan gluteenittomien tuotteiden kulutus ja kotimainen tuotanto ovat kasvaneet voimakkaasti, sillä keliakiaa esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Gluteenittomia tuotteita käytetään myös niiden terveydellisten ominaisuuksien vuoksi.
Leipomoiden lisäksi gluteenittomille raaka-aineille altistutaan muun muassa myllyissä, panimoissa ja ruuan valmistuksessa. Lääketieteellinen tieto gluteenittomien raaka-aineiden vaikutuksista niitä käsittelevien työntekijöiden terveyteen on vähäistä. Tietoa tarvitaan lisää.
Gluteeniton leipomo käyttää paljon pölyäviä raaka-aineita
Gluteenittomassa leivonnassa voidaan käyttää jopa yli kymmentä pölyävää tai erityisen pölyävää raaka-ainetta, kun tavanomainen leipä syntyy usein muutamasta jauhosta. Tämän vuoksi gluteenittomassa leivonnassa tehdään paljon käsityötä jauhojen punnitsemisessa ja taikinan valmistuksessa. Näissä työvaiheissa on vaikea hallita haitallista pölyaltistumista.
Tutkimme parhaillaan gluteenittomissa leipomoissa työskentelevien pölyaltistumista, hengitystieoireita ja allergioita. Tutkimukseen osallistuu viisi gluteenitonta leipomoa. Työnantajat ovat keränneet meille taustatietoa muun muassa raaka-aineista.
Työntekijät vastaavat kyselyyn sekä antavat veri- ja hengitysilmanäytteen astmaattisen tulehduksen arvioimiseksi. Osa työntekijöistä kantaa työpäivän aikana pölymittaria selässään. He mahdollistavat tämän tutkimuksen, mistä olemme kiitollisia.
Tutkimuksen tulokset valmistuvat vuoden 2027 keväällä. Niiden pohjalta laaditaan gluteenittomille leipomoille käytännönläheiset ohjeet altistumisen vähentämiseksi.
Lisätietoja:
Gluteenittomien raaka-aineiden aiheuttamien allergisten sairauksien ehkäisy työpaikoilla -hankkeessa ovat mukana Fazer, Pirjon Pakari, Porokylän leipomo, Moilas ja Gluteeniton leipomo Ilona. Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto.
Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Työterveyslaitos on jo vuodesta 1945 rakentanut terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä. Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään.
Kommentointi