Hanke

Akrylaattien aiheuttamien ihottumien ja hengitystiesairauksien ehkäisy kauneudenhoitoalalla ja kokoonpanoteollisuudessa

Selvitämme työntekijöiden altistumista kauneudenhoito- ja kokoonpanotyössä esiintyville akrylaattiyhdisteille.
Kynsien kestokäsittelyä

Aikataulu

1/2019-12/2022

Tavoitteet

Kovettumattomat akrylaattituotteet, kuten akryyli- ja geelikynsimateriaalit, ripsiliimat  sekä kokoonpanotyössä käytettävät liimat ja lukitteet voivat aiheuttaa allergisia ammattitauteja, kuten kosketusallergiaa ja harvemmin myös astmaa. Iho-ja hengitystiealtistumista ei tällä hetkellä tunneta riittävän hyvin, jotta voitaisiin antaa ohjeita turvallisista työtavoista ja suojautumisesta. Hankkeen tavoitteena on saada akrylaateille altistumisesta uutta tietoa, jonka avulla voidaan laatia selkeitä ohjeita  työhön ja sekä ihon ja hengitysteiden suojaamiseen.

Hankkeessa laaditaan ilmaisia, verkosta ladattavia oppaita ja ohjeita sekä verkkokoulutusmateriaalia rakennekynsi-, ripsienpidennys- ja kokoonpanotyöhön.

Aineistot ja menetelmät

Tutkimus koostuu mm. työpaikkamittauksista ja havainnoinnista. Tutkimukseen osallistuu viisi kokoonpanoyritystä ja viisi kauneudenhoitoyritystä Etelä-Suomesta. Lisäksi selvitetään suojakäsinemateriaalien ja hengityksensuojainten soveltuvuutta akrylaattitöihin. Tarkempaa tietoa akrylaattiyhdisteiden aiheuttamista ammattitaudeista saadaan analysoimalla Työterveyslaitoksella 2000-luvulla tutkittu potilasaineisto.

Tulokset ja vaikuttavuus

Hankkeessa kerätyn tiedon pohjalta on laadittu selkeät ohjeet parhaista työtavoista ja suojautumisesta. Niillä on mahdollista ehkäistä akrylaattiallergioita. Hankkeessa laaditaan ilmaisia, verkosta ladattavia ohjeita sekä verkkokoulutusaineistoa rakennekynsi-, ripsienpidennys- ja kokoonpanotyöhön.

 

Yhteistyötahot

Yhteistyöverkostoon kuuluvat Etelä-Suomen Aluehallintovirasto (AVI), Teollisuusliitto ry, Teknologiateollisuus ry, Suomen Ammattikosmetiikan Tukkukauppiaat (Sat ry) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Rahoittajat

Hankkeen päärahoittajia ovat Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto.

 

Kysy hankkeesta

Henkilökuva Katri Suuronen

Katri Suuronen

Projektipäällikkö, vanhempi tutkija

Sähköpostiosoite
katri.suuronen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2576