Hullu yrittäjä vanhaan jämähtää, viisas pääsee vähemmällä

Yrittäjällä tekemistä riittää myös silloin, kun myynti takkuaa. Voisi sanoa, että erityisesti silloin. Nopea reagointi asiakastarpeisiin on välttämätöntä, jos haluat yrityksesi pysyvän maailman ja liike-elämän menossa mukana. Ei ihme, että yöunesi ovat joskus koetuksella. Apua onneksi löytyy: kehityskartta-työkalu.
-
Heli Hannonen
Heli Hannonen
työterveyspsykologi
Maarit Kaartinen
Maarit Kaartinen
erityisasiantuntija
Anu Perälä
Anu Perälä
erityisasiantuntija

Kuvitteellinen kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjä Selmi Ketterä on pyörittänyt yritystään 15 vuoden ajan. Yritys on auki maanantaista perjantaihin. Lisäksi Selmi tekee usein lauantaisin kampauksia ja juhlameikkejä.

Työpäivät painottuvat iltaan, ja päälle tulevat hallinnolliset työt, joita ei ehdi työaikana tehdä. Palautuminen jää usein viikonloppuun ja silloinkin vähäiseksi. 

Selmin arki on niin kiireistä, että aika menee työstä selviytymiseen. Viime aikoina hän on myös ihmetellyt, miksi työ ei tunnu soljuvan yhtä jouhevasti kuin aikaisemmin. Selmin jaksamisen haasteet ovat lisääntyneet vuosien varrella ja työhyvinvointi tuntuu rapistuvan. Hän haluaisi panostaa myös omaan perheeseen ja vapaa-aikaan. 

Ajatukset näkyviksi ja toimeen

Miten muutos olisi mahdollinen? Selmi löytää työvälineekseen kehityskartan. Perehdyttyään siihen hän ilahtuu, sillä kartta auttaa ajatusten näkyväksi tekemistä ja tuo ne konkreettisesti silmien eteen.

Tämä saa Selmin tarttumaan toimeen. Hän alkaa hahmotella kehityskartalle yrityksensä nykyistä tilannetta ja pohtii, mihin suuntaan hän haluaa yritystään viedä.  

Selmin asiakkaat ovat tällä hetkellä pääasiassa työikäisiä naisia. Myytävinä palveluina ovat kasvo- ja jalkahoidot, juhlameikit ja -kampaukset ja kauneustuotteet. Mutta entäpä jos jatkossa voisikin keskittyä hemmotteluhoitoihin? 

Lisäksi Selmi on innostunut kouluttamisesta. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa voisi kehittää jotain uutta. Se vaatisi markkinointia alan ammattilaisille ja ryhmille. Siten mahdollistuisi työskentely pääsääntöisesti viitenä päivänä viikossa. Niistä päivistä yksi olisi varattu hallinnollisille töille ja uusien kurssien suunnittelulle yhteistyökumppanien kanssa. Ei enää viikonlopputöitä!

Mikä ei enää toimi?

Kun Selmi tarkasteli kehityskarttaansa, hän huomasi helposti asioita, jotka eivät lähitulevaisuudessa enää olekaan toimivia.

Alkusysäys yrityksen toiminnan uudistumiseen oli lähtenyt Selmin tunteesta, että työskentely nykyisellä tavalla vie liikaa aikaa ja voimavaroja. Vanhaan ja tuttuun oli helppo jämähtää, vaikka se ei enää tuonutkaan asiakkaita entiseen malliin – eikä itseasiassa edes kiinnostanut niin paljon.

Uuden kokeilu ja oppiminen saivat Selmin innostumaan. Hän kuvasi kehityskartalle myös kehittämiskokeiluja ja valitsi niistä sillä hetkellä tärkeimmät toteutettaviksi.

Pienikin askel vie eteenpäin

Kehityskarttatyöskentelystä ja kokeilujen aloittamisesta on kulunut puoli vuotta. Selmi on sinnikkäästi harjoitellut ein sanomista viikonlopputöille ja pyhittänyt yhden päivän viikosta hallinnollisille töille, paria poikkeusta lukuun ottamatta.

Uudet kurssit ovat pyörähtäneet käyntiin, ja niiden yhteissuunnittelu on tuonut energiaa. Enää ei tarvitse tehdä kaikkea yksin. 

Uusi tapa toimia on vaatinut itsensä ja asiakkaiden muistuttamista, mutta harjoittelu on kannattanut. Selmi ei enää koe itseään niin väsyneeksi työviikon jälkeen, kun vapaa-aika on lisääntynyt. Ajoittain tulee kiirekausia, mutta niistä selviää, kun ne eivät veny liian pitkiksi.

Selmistä tuntui tärkeältä huomata, että pienikin askel voi viedä eteenpäin ja se kannattaa ottaa. Tavoitteet ovat toteutuneet pala palalta.

Kirkasta oman yrityksesi suunta

Tarvitsetko sinäkin kättä pidempää yritystoimintasi kehittämiseen? Nyt voit kokeilla kehityskarttaa oman yrityksesi suunnan kirkastamisessa. Matkalla menestykseen -opas auttaa sinua hyödyntämään omatoimisesti muutosvuoropuhelu-menetelmää ja kehityskarttaa.

Oppaassa voit myös tutustua Selmin ja kahden muunkin kuvitteellisen yrittäjän kehityskarttaan. Aloita tekemällä ainakin vähän leikkimielinen kysely Miltä näyttää yrityksesi lähitulevaisuus?

 

Lisätietoja:

Matkalla menestykseen -opas

Ketterät ja hyvinvoivat yritykset (Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman tutkimushankkeen esittely)

Jaa sisältö somessa!