Kahden työpaikan yhteistyö voi olla aarrearkku

Kun organisaatiot yhdistävät voimansa, kumpikin saa uusia näkökulmia työhön. Yhteistyö edistää oppimista, ja tiukan paikan tullen kumppanilta voi pyytää apua.
-
Sari Käpykangas
Sari Käpykangas
erityisasiantuntija

Työterveyslaitoksen aivotyökyselyn mukaan yhteistyön tekeminen on innostavaa. Yhteistyö on siis voimavara, jota pitäisi erityisesti nyt vaalia. Miksi?

Koronavuodet pakottivat meidät poteroihimme, ja sen jälkeen yksinäisyyden on huomattu lisääntyneen (Miten Suomi voi -tutkimus). Työ on pohjimmiltaan sosiaalista. Ihminen hakeutuu luonnostaan ajatustenvaihtoon muiden ihmisten kanssa. 

Miksi kahden työpaikan kannattaisi tehdä yhteistyötä keskenään? Sitä selvitimme juuri päättyneessä AMMU (Asiantuntijat maaseudun muutoksessa) -hankkeessa. Harva asiantuntijaorganisaatio pärjäisi yksin, vaikka arjen jakaminen ei välttämättä ole mutkatonta ja helppoa.

Kahden organisaation voi olla vaikea sovittaa aikataulujaan yhteen. Siinäkin tilanteessa haaste on yhteinen, joten siihen on mahdollista löytää myös yhteisiä ratkaisuja. Yhteistyölle kannattaa raivata aikaa, sillä yhteistyö voi pitkällä aikavälillä parantaa työn sujumista ja työhyvinvointia. 

Miksi yhteistyön tekeminen kannattaa? Yhdessä voidaan hahmottaa kirkkaammin se, mitä toimintaympäristössä on meneillään. Toinen organisaatio voi auttaa toista yllättävässä tai vaativassa tilanteessa. Yhteistyö voi auttaa katsomaan omaa työtä uudesta näkökulmasta. Yhteistyö edistää oppimista.

Usein työn huippuhetket liittyvät oivalluksiin toisten kanssa. Yhteistyö mahdollistaa palautteen saamisen sekä yhteisesti jaetun käsityksen työpaikan olemassaolon tarkoituksesta.

Kun yhteistyö perustuu luottamukseen ja ilmapiiri on psykologisesti turvallinen, tahot uskaltavat olla avoimesti myös eri mieltä. Erimielisyys voi olla kahden organisaation aarrearkku, johon parhaat ratkaisut kätkeytyvät. 

Yhteistyön pitäisi näkyä myös organisaatioiden johtamisessa ja viestinnässä. Tärkeää on tuoda yhteistyön tuotokset kaikkien näkyville. Sitä voidaan edistää sekä johtamisen että viestinnän keinoin.

Varmin yhteistyön tappaja on kokemus siitä, että ei yhteistyö kuitenkaan johda mihinkään. Yhteistyötä pitää siis johtaa. Olisi hyvä säännöllisesti pysähtyä arvioimaan yhteistyön tuloksia. Arvioinnin avulla tehdään näkyväksi yhteistyön vaikutukset ja onnistumiset. 

Pystyisivätkö ihmiset kehuskelemaan sillä, että he työskentelivät koko päivän yhdessä ja yhteistyö syveni eritoten pitkällä lounastauolla? Se voi olla viisaampaa kuin työn tekeminen yksin ja tauotta.

 

Lisätietoja:

Asiantuntija maaseudun muutoksessa (AMMU) -tutkimushanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Miten Suomi voi? -tutkimushanke

Jaa sisältö somessa!