Miten Suomi voi?
Tausta ja tavoitteet
Juuri ennen keväällä 2020 Suomeen iskenyttä koronapandemiaa Työterveyslaitos keräsi tietoa suomalaisten työhyvinvoinnista tutkimushankkeessa (Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä).
Pandemian puhjettua näiden vastaajien työhyvinvoinnin seurantaa jatkettiin Miten Suomi voi? -tutkimuksessa. Myöhemmissä vaiheissa kyselyyn on kutsuttu uusia vastaajia, ja nyt kyselyä on jatkettu puolivuosittain. Uusin tutkimusaineisto on kerätty loppuvuonna 2023.
Hanke tuottaa ainutlaatuista tietoa työhyvinvoinnin kehittymisestä ajasta ennen koronaa näihin päiviin. Tavoitteena on tarjota ratkaisuja ja tietoa päätöksenteon tueksi sekä työpaikoilla että yhteiskunnassa.
Tutkimuksen tekijät
Tutkimus toteutetaan Työterveyslaitoksessa ja tällä hetkellä osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Tutkimuksen vastuullisena johtajana toimii tutkimusprofessori Jari Hakanen. Tutkijaryhmään kuuluvat myös Janne Kaltiainen (erikoistutkija), Sampo Suutala (tutkija) ja Maria Hirvonen (tilastoasiantuntija). Aiemmin mukana tutkijoina olleet myös Anniina Virtanen ja Jaana-Piia Mäkiniemi.
Taloustutkimus Oy toteuttaa kyselyaineiston keruun Työterveyslaitoksen toimeksiannosta.
Aineistot ja menetelmät
Tutkimuksessa kartoitetaan suomalaisen väestön kokemuksia:
- työhyvinvoinnista ja pahoinvoinnista laaja-alaisesti (mm. työn imu, työuupumus, tyytyväisyys työhön, työssä tylsistyminen, työholismi, sairaana työskentely)
- työoloista ja työhön liittyvistä asenteista (mm. oikeudenmukaisuus, epävarmuus, yhteenkuuluvuus)
- muusta hyvinvoinnista (terveys, työkyky, masentuneisuus, elämäntyytyväisyys) ja
- eri työskentelymuotojen: etä-, hybridi- ja lähityön yhteyksistä hyvinvointiin ja
- yksilöllisistä voimavaroista
Tutkimuksessa tarkastellaan lisäksi, missä määrin edellä mainitut kokemukset ja niissä tapahtuneet muutokset mahdollisesti eroavat eri väestö- ja työntekijäryhmissä.
Aiemmin julkaistut Miten Suomi voi? -tutkimustulokset
Tuloksiin voi tutustua tuloskoosteina pdf-muodossa. Keskeiset havainnot on koottu myös mediatiedotteisiin. Lisäksi tuoreimmat tutkimuskoosteet avautuvat sivulla Issuu-upotuksena pluspainikkeen alta.