Riittääkö fyysinen kuntosi oman työsi vaatimuksiin?

Pitkät työpäivät ja tekemättömät työtehtävät rasittavat, eikä liikunnalle löydy aikaa. Työpäivän jälkeen työn rasitus tuntuu kehossa ja lepo tuntuu ainoalta oikealta ratkaisulta. Liikunnan terveyshyödytkin ovat tiedossa, mutta silti sohva kutsuu. Kuulostaako tutulta?

Entä jos asioita lähtisikin ratkomaan liikunnan kautta? Voisiko kipinä liikkumiseen syntyä siitä, että ollessasi paremmassa fyysisessä kunnossa työsi ei kuormittaisi niin paljon ja palautuisit työstä paremmin? Jaksaisit vapaa-ajalla enemmän perheen ja ystävien kanssa. Huomaisit, että liikunta lisää virkeyttä ja saat enemmän aikaan työssä. Luottaisit, että työkykysi on hyvä. Liikuntamotivaatio löytyy askel askeleelta, pienin tavoittein ja kiinnittämällä huomiota liikunnan aikaansaamiin myönteisiin tuntemuksiin. Liikunnalle löytyy aikaa, kun tarkastelee arkeaan realistisesti. Liikuntasuositusten mukainen liikkuminen tuo terveyshyötyjä, mutta pienikin määrä liikuntaa on enemmän kuin ei liikuntaa lainkaan. Sairastumisen pelossa liikkuminen tai laihdutuskuuri riittävät harvoin kimmokkeeksi liikunnallisesti aktiiviseen elämäntapaan. Sen sijaan kannattaa miettiä asiaa vaikkapa perheen yhteisenä liikunnallisena ajanvietteenä tai oman työkyvyn vaalimisena.

Työikäisen liikuntamotivaation Top10:

1. Mieti millaisia liikunnan hyötyjä sinä tavoittelet. Motivaation sytyttämisen kipinäksi tarvitset juuri sinulle hyvän syyn liikkua. Liikuttaisiko sinua virkeys työssä? Haluatko pysyä sinulle mieluisan työtehtäväsi vaatimassa kunnossa? 2. Aseta itsellesi liikkumiseen tavoite, joka sopii sinun elämäntilanteeseesi. Liikunnassa kaikki lasketaan! Olisiko perheen yhteinen liikkuminen mukavaa vapaa-ajan tekemistä? Onko kaverisi houkutellut sinua mukaan liikuntaharrastuksiin? Voisitko ajatella työmatkojen taittamisen pyöräillen tai kävellen? 3. Etene pienin askelin. Oman tavoitteen saavuttaminen lisää intoa ja antaa pontta uuden tavoitteen asettamiseen. 4. Mieti yleistä motivaatiotasi liikkumiseen sekä tilannetta, jossa päätät oikeasti liikkua. Mahdollista itsellesi arjessa juuri ne hetket, jolloin oikeasti laitat lenkkitossut jalkaan ja löydät ajan ja innon liikkumiseen. Esimerkiksi liikunta-aktiivisuuden seurannan välineet, liikuntavaatteet ja –lehdet innostavat monia eteenpäin. 5. Hae itsellesi tukea liikkumiseen sosiaalisista suhteistasi. Liikkuminen puolison kanssa tai liikuntalajien kokeilu ystävän kanssa innostaa eteenpäin. Yhdessä tekeminen lisää mielihyvää. 6. Muistele mukavia liikkumiskokemuksiasi ja lähde niiden luo uudelleen. Voisitko houkutella koko työporukkasi mukaan? 7. Etsi liikunnan hyötyjä arjesta. Jaksatko paremmin työssä liikunnan myötä? Miten ryhtisi ja kunnon paraneminen vaikuttavat itseluottamukseesi? Jumittavatko hartiat vähemmän säännöllisellä liikkumisella? Nukutko paremmin kun liikut riittävästi ja rentoudut? Heräätkö virkeämpänä työpäivään? Huomaatko, että jaksat vapaa-ajalla nauttia elämästä aktiivisemmin? 8. Hyödynnätkö työnantajan tuen liikkumiselle? Jos työnantajasi ei tue työntekijöiden liikkumista, voisitteko työyhteisönä ehdottaa sellaista? 9. Mieti miten liikkumista voisi lisätä juuri sinun työssäsi. Istumisen vähentäminen, taukoliikunta ja kävelykokoukset sopivat hyvin monen työpaikan viikko-ohjelmaan. 10. Kiitä itseäsi onnistumisesta ja innostu!   Eveliina Korkiakangas @EveliinaKorkia1  ja Jaana Laitinen @laitinen_jaana  

Jaa sisältö somessa!